Harrastus valloitti kunnanjohtajan sydämen ja lähti laukalle

– Nuorta hevosta en ainakaan osta, ja tässä sitä nyt ollaan, Vilma Kröger hykertelee 3-vuotias ruuna Crazy Loan’s Victory, kutsumanimeltään ”Voitto” vierellään.

Hevoset ovat valloittaneet täysin Krögerin sydämen.

– Kun lähden johonkin mukaan, tykkään ja haluan tehdä vähän kaikkea. Hevosharrastus on lähtenyt vuosien mittaan rönsyilemään eri suuntiin. Tämä on todella hyvää vastapainoa työlle, Pielaveden kunnanjohtaja toteaa.

Hevoskärpänen puraisi Krögeriä 17-vuotiaana, kun hän muutti perheensä kanssa Helsingistä Tuusniemelle. Into on vuosien saatossa vain lisinyt.

– Kun muutimme oravanpyörästä oravanpesään Tuusniemelle, pääsin käyttämään ravihevosia maastossa. Sittemmin aloin käydä ratsastuskoulussa tunneilla ja harrastus vei hyvin äkkiä mennessään.

Kröger on nyt toista vuotta mukana Ratsastusliiton Itä-Suomen aluejaostossa, hänellä on stewardi-oikeudet ja aikomuksena on kouluttautua estetuomariksi. Tämän lisäksi Kröger kilpailee esteissä.

– Aikaa ei muuhun vapaa-ajalla juuri jää. Hevosharrastus on elämäntapa. Sosiaalisia suhteita tulee hoideltua hevosten parissa, sillä monet ystäväni ovat hevospiireistä. Teen kaikkea rakkaudesta lajiin.

 

Aluejaostossa Krögerin vastuualueena on tiedottaminen ja tavoitteena on tuoda hevosurheilua näkyvämmäksi.

– Ensimmäisen vuoden olin mukana varajäsenenä ja siinä pääsin perille asioihin. Toivon lajin kehityksen kannalta, että saamme lisättyä yhteistyötä eri verkostojen kanssa.

Alueellisesti Kröger pitää erittäin tärkeänä Kiuruveden Hingunniemen eläinsairaalan säilymistä.

– Sairaala on alueelle todella merkittävä ja siitä on iso huoli. Tänne tarvittaisiin eläinlääkäriosaamista myös hevosten hampaiden hoidon alalta, sillä se on painottunut Etelä-Suomeen.

 

Kröger hankki kesällä stewardioikeudet. Se tarkoittaa toimihenkilöä, joka huolehtii kilpailuissa muun muassa hevosten hyvinvoinnista ja yleisestä turvallisuudesta.

– Tykkään stewardihommasta todella paljon, sillä siinä pääsee lähelle kilpailijoita ja valmentajia. Tarkastan esimerkiksi, onko hevonen kilpailukunnossa.

– Se ei ole kyttäämistä, vaan kilpailijoiden neuvomista ja ohjaamista. Epäkohtiin puututaan, kun on tarvetta. Sen lisäksi huolehdin, että yleisö on kilpailuissa asianmukaisilla paikoilla, jotta vaaratilanteilta vältytään.

Viime kesänä Kröger toimi stewardina muun muassa Savonlinnan Opera Gameseissa. Haaveena on joskus päästä mukaan kansainvälisiin kisoihin.

– Aion vielä hankkia lajistewardioikeudet este- ja kouluratsastuspuolelle. Tehtävä on äärimmäisen mielenkiintoinen. Nyt tarvitsen lisää kokemusta. Isoihin kisoihin on vielä pitkä matka, sillä niihin tehtäviin ei noin vain mennä, vaan sinne kutsutaan.

 

Kröger on kilpaillut aikaisemman hevosensa kanssa esteratsastuksessa tavoitteellisesti aluetasolla 90 senttimetrin luokassa.

– Kilpailut motivoivat harjoittelemaan. Se on kivaa ja tuo sopivaa jännitystä harrastamiseen.

Nuori Voitto-hevonen on tulevaisuudessa Krögerin aisapari. Oppinsa se saa Antti ja Karoliina Jauhiaisen käsittelyssä Iisalmessa Haukirannan ratsutilalla.

– Oli jo alusta asti selvää, että itse en nuorta hevosta kouluta. Halusin ehdottomasti tuoda Voiton ammattilaisten käsiin. Täällä on hyvät opettajat meille molemmille.

Kaiken tämän lisäksi Pielaveden kunnanjohtajalla on kunnianhimoinen tavoite kaukaiseen tulevaisuuteen.

– Aion pysyä satulassa niin pitkään kuin vain mahdollista. Mikäli terveyttä ja ikää riittää, olisi kerrassaan upeaa nousta ratsaille vielä yli 90-vuotiaana kuten Englannin kuningatar Elisabet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kouluttaminen vaatii pitkää pinnaa