Vedonlyönnin ammattilainen: "Hirveältä tuntuu, kun nuoret roiskivat isoja vetoja ilman huolellista kirjanpitoa"

Urheiluvedonlyöjä Joni Collan on huolissaan. Pitkän linjan ammattilaista ei huoleta oma tulevaisuus, vaan häntä mietityttää koko alan tilanne.

– Touhu on mennyt lyhytjänteiseksi. Tämä ei ole pikajuoksua eikä edes maratonjuoksua, vaan ultrajuoksua. Tietyt mielipidevaikuttajat vain antavat urheiluvedonlyönnistä helpon kuvan ja somessa esitellään voittosummia. Näin nuorten kuva alasta on hassu, Collan selvittää Keskisuomalaiselle.

Collanin mukaan lyhytjänteisyys näkyy muiden muassa siinä, että alan tulokkaat ajattelevat saavansa tietoa joukkueen sisältä.

– Monet kuvittelevat, että he saavat ison hyödyn siitä, jos heillä on joku tuttu joukkueessa, joka antaa sisäpiirin tietoa, mutta harvoin siitä on apua. Vaaran merkkejä on ilmassa.

Huolestumisen taustalla on tietysti se, että pelaaminen tunnetusti koukuttaa.

– Hirveältä tuntuu, kun nuoret roiskivat isoja vetoja ilman huolellista kirjanpitoa. Pikavippihommaa on jonkin verran ollut, vaikka niiden saamista on rajoitettu. Mutta kyllä niitä tarinoita aina kuulee ja aika moni innokas kaveri on mennyt poikki ja luovuttanut.

Roiskimiseen pelaaminen saattaa karata erityisesti silloin, kun pelitilin saldo on pudonnut nopeassa tahdissa.

– Kun nuoret ovat tappioputkessa, yritetään tappioita paikkailla panoksia korottamalla. Panostamisen maltti on hirveän tärkeä asia, mutta se ei ole helppoa tappioputkessa.

Mitä sitten pitäisi tehdä silloin, kun ottelut eivät pääty toivotulla tavalla?

– Tärkeintä on ymmärtää, että tappioputkia tulee väistämättä. Jos joku systeemi on toiminut pitkään, ei sitä kannata muuttaa. Kyse on vain siitä, että on ollut huono tuuri. Ylireagoimista pitää välttää, sillä pitkässä juoksussa tilanne tasaantuu.

Urheiluvedonlyönnissä ei siis ole kyse lyhytjänteisestä roiskimisesta. Collania kuunnellessa on helppoa ymmärtää, että vedonlyönti on kovaa työtä.

– Ruutuaikaa olen yrittänyt kontrolloida, mutta silti sitä on sellainen 50 tuntia viikossa. Ekana aamulla avaan tietokoneen ja ennen nukkumaanmenoa suljen. Saan kuitenkin viettää aamuja omaan tahtiin siten, että ensin lenkki ja sitten hyvät puurot sekä kahvit, Collan naurahtaa.

Tietokoneruutua tuijotellessaan lähinnä jalkapallo-otteluita pelaava Collan tutkii tilastoja, tekee analyysejä ja laskee todennäköisyyksiä. Ankaran ja tarkan työn vastapainoksi intohimoinen jalkapallomies tietysti myös katsoo pelejä.

– Futiksen katsomistakin olen rajoittanut, mutta lauantaina katson kolme peliä Valioliigaa ja sunnuntaina kaksi. Viikolla tulee usein pari peliä. Eli sellainen 5–10 peliä viikossa.

Pelien katsominenkin on urheiluvedonlyöjälle työtä, mutta yhdessä mielessä Collan on pyrkinyt säilyttämään viihdearvon.

– En pelaa oikeastaan livevetoja, koska silloin katsomisnautinto vähenee.

Jotain alan kovuudesta kertoo, että Collan kokemuksen perusteella ammattivedonlyöjän on syytä keskittyä aika lailla kokonaisvaltaisesti pelaamiseen. Muita töitä on melko hankala tehdä.

– Yhden vuoden ajan yritin olla urheiluseurassa töissä. Siinä oli kuitenkin kaksi niin sitovaa juttua, ettei se toiminut. Vedonlyönti vaatii aika harmonista ja kirkasta fiilistä. Jos pelaaminen alkaa aiheuttaa arjessa kiukkua, silloin on syytä tehdä jotain, JJK:n pelaajakoordinaattorina toiminut Collan näkee.

Perinteisesti vedonlyöjän tavoitteena on voittaa vedonvälittäjät. Sitä kautta pelitilin saldo kasvaa.

– Riittää kun on pikkuisen parempi kuin markkina, Collan ynnää.

Helppoa se ei ole. Nykyisin vedonvälittäjät ovat tarkempia kuin vielä muutama vuosi sitten. Kertoimet eri yhtiöillä ovat lähellä toisiaan.

– Jos minulla olisi ollut 5–10 vuotta sitten samat menetelmät kuin nykyisin, olisin voinut takoa isosti. Silloin löytyi selkeitä eroja esimerkiksi kahden eri välittäjän kertoimissa. Väistämättä tuolloin jompikumpi oli väärässä.

Suomessa on, kenties vakioveikkauksen pitkän historian ansiosta, osattu laskea todennäköisyyksiä. Kuvaavaa on, että eräät ulkomaalaiset vedonvälittäjät ovat kieltäneet suomalaisilta pelaamisen, koska suomalaiset ovat niin hyviä. Kulttuuri Suomessa on siis vahva, mutta Collania tulevaisuus mietityttää.

– Markkina alkaa olla kova, ja keskustelukulttuuria me kaivataan. Itse käyn päivittäin keskusteluja. Nuorille voisi sanoa, että pistäkää se some kiinni ja palaveroikaa vaikka pienellä porukalla. Kaverit ovat tärkeitä erityisesti silloin, kun tulee häviöitä.

Keskustelukulttuurin kasvattamiseksi Collan ystävineen on perustanut vihjeitä pelaajille korvausta vastaan tarjoavan yrityksen, Premium Value Betsin.

– Voisin tienata enemmän, jos pitäisin tiedot itselläni, mutta firma ei ole pelkästään liiketoimintaa, vaan me halutaan herättää keskustelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

KaaPo–MuSa oli vedonlyöjän mukaan harvinaisen tökerö tapaus