IL: Pauli Nevala uutuuskirjassa dopingista: "Minä sanoin, että p****le meidän täytyy saada niitä myös"

Keihäänheiton olympiavoittaja Pauli Nevala avautuu dopingin käytöstään pidemmälti uutuuskirjassa Kaamea heittäjä, joka kertoo Nevalasta itsestään. Kirjan dopingiin liittyvästä sisällöstä kertoo Iltalehti. Teos ilmestyy elokuun alussa.

Nevala kertoo ihmetelleensä moninkertaisen arvokisamitalistin Janis Lusisin hirmuista heittoa kesäkuussa 1968. Tuolloin Neuvostoliittoa edustanut urheilija kiskaisi keihään ME-lukemiin 91,98.

– Hän nousi yhtäkkiä 85 metristä sellaisiin lukemiin. Ei mitenkään voi olla mahdollista.

– Asia on niin, että emme me voineet antaa kuutta metriä muille eteen. Minä sanoin heti, että perkele, meidän täytyy saada niitä myös.

Nykyisin 78-vuotias Nevala sanoo kirjassa, että dopingaineet tulivat kuvaan vasta vuonna 1968.

– Se oli kunkin urheilijan oma asia käyttikö. Minulle ne antoivat 5–6 metriä lisää pituutta heittoon.

Nevala on kertonut aiemminkin hormoneiden käytöstä. Ylen haastattelussa vuodelta 2014 hän sanoo käyttäneensä anabolisia steroideja aktiiviurallaan 1968-1970, kun muutkin niitä käyttivät. Kyseiset aineet eivät olleet silloin vielä kiellettyjä.

Ylelle Nevala kertoi mielenkiinnon heränneen, kun hän kuuli, että itänaapurissa urheilijat käyttivät tabletteja kuin työkseen.

Nevala heitti uransa parhaan tuloksen 92,64 vuonna 1970. Hän voitti urallaan Tokion 1964 olympiakisojen lisäksi EM-hopeaa vuonna 1969. Tuolloin hänen edellään oli vain Janis Lusis.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.