Iivon kulta antoi lisäpotkua jäämaratonin voittajalle

Iivo Niskasen kultamitali siivitti Kuopion Luisteluseuran Jarkko Koposen toiseen perättäiseen voittoon 200 kilometrin kuninkuusmatkalla Finland Ice Marathonilla Kuopiossa.

– Kuulin Iivon voitosta kisan puolivälin jälkeen. Se lämmitti ja antoi lisävoimaa loppumatkalle. Pääsin Ossi Sipusta eroon 150 kilometrin jälkeen, joka myös antoi lisätehoa minulle. Aamulla vaikeuksia aiheutti pakkanen ja railot, joita ei huomannut pimeässä. Kaaduin alkuvaiheessa ainakin kymmenen kertaa. Hienoa, että Kuopioon tuli kaksi kultaa samana päivänä, hehkutti kasvot huurteessa maaliin saapunut Koponen.

Samaa mieltä oli myös seurakaveri Sippu. Hän selvisi alusta viidellä kaatumisella.

– Puhti vain loppui kun viisikymppiä oli vielä luisteltavana. Samat ongelmat kuin Koposella oli myös minulla. Nyt keskitytään viikon päästä käytävään Riikinvoimahiihtoon, selvitteli Kalevan Kierroksella kakkosena kamppaileva Sippu.

Kuopion matkustajasatamassa oli vilskettä, kun jäällä kiisi reilut 650 kisailijaa vauvasta vaariin. Tapahtuma keräsi puolen viikon aikana lähes 12 000 osanottajaa. Koululaisia kävi viikolla noin 6 000 ja perjantai-illan kuutamotapahtuma keräsi yli 5 000 osanottajaa.

Päivän puheenaihe jäällä ja lämmittelytiloissa oli Iivo Niskanen.

– Hiihto on Suomessa perustekijä. Toivottavasti laji saa lisäarvoa Niskasen voitosta. Nykyään joukkuelajit vievät huippuja perinteisestä liikuntamuodosta. Ennen kaikki hiihtivät. Iivon temppu antaa uskoa nuorille, siinä mielessä kultamitali on tärkeä esikuva, yksilötkin voivat menestyä urheilussa. Tietysti tämä jäätapahtumakin on tärkeä niin Kuopiolle kuin tunnettavuudelle muuallakin, kommentoivat helsinkiläiset Jaana ja Antti Pakkala, harmitellen, että lumi tuli Etelä-Suomeen niin myöhään, että takana on vain reilut 200 kilometriä laduilla.

Lasten minimaratonille osallistuneella sipoolaisella Laura Heiskasella kannustajana toimi Zorro-koira. Kuopiolainen Jukka Syrjänen ja helsinkiläinen Juha Soberi istuivat tyytyväisinä pukeutumisteltassa hyvin menneen urakkansa jälkeen. Soberi vetäisi satasen ja Syrjänen puolta lyhemmän matkan.

– Olen käynyt tapahtumassa 90-luvulta saakka. Ja aina on ollut hauskaa. Nautinnollista tämä oli nytkin. Kova urakka, mutta tämä antaa puhtia tulevaisuuteen, hehkutti Soberi.

Myös sadan kilometrin kisassa tuli kaksoisvoitto Kuopioon. Ykkönen oli pakkasta valitellut Antero Kotijärvi, jolle Joonatan Pappinen hävisi 28 sekuntia. Kolmanneksi luisteli Viron Kuido Koppel. Hollantilaisista mestariluistelijoista keskeyttivät muiden muassa 200 km:n viimevuotinen kakkonen Jan Aalbers, kolminkertainen voittaja Hotze Zandstra ja Yoeri Takken, joka on voittanut kisan neljä kertaa. Lienevät ottaneet liian ohuet asusteet Suomen talveen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.