Jalkapalloilija Leo Houtsonen on siunattu haudan lepoon

Kuopio on nyt ilman yhtä sen parhaista ja sympaattisimmasta kasvateistaan.

Leo Houtsonen – neljän lapsisen perheen isä, pelaajana 1980-luvun paras kuopiolaisen jalkapallokoulun kasvatti ja kaikin puolin sympaattinen ihminen – menehtyi keskiviikkona vain 60-vuotiaana.

Poika Leo Houtsonen ja isä Alvi Houtsonen olivat ihmisiä, joita Kuopion Palloseurassa muistellaan erityisellä lämmöllä. Kuva on kesältä 1975, jolloin Leo nousi KuPSin edustukseen ja voitti 18-vuotiaiden EM-turnauksessa hopeaa. Kuva: Savon Sanomat
 

Houtsonen muistetaan paitsi ansioistaan vihreällä veralla myös pitkästä työurastaan rahoitusyhtiö Veraventuressa sekä aktiivisesta toiminnastaan häntä lähellä olleesta ortodoksiseurakunnasta. Hän oli Ortodoksisen kirkkosäätiön hallituksen puheenjohtajana ja toimi Karjalan hiippakunnan säätiön asiamiehenä.

Houtsonen sairastui keväällä ja ärhäkkä tauti vei hänet nopeasti maailmasta – juuri kun mies oli suunnitellut jäävänsä eläkkeelle.

Leo Houtsonen teki pitkän työuran Veraventure Oy:ssä. Hän oli jopa ehdolla Palloliiton puheenjohtajaksikin. Kuva: Tapio Hartikainen
 

Hän syntyi Pieksämäellä evakkona Karjalasta tulleeseen perheeseen, joka löysi kotinsa Kuopiosta. Isä Alvi "Aki" Houtsonen loi perustan Kuopion Palloseuran juniorikoululle. Aki Houtsonen ehti saattaa maailmalle tuhansia nuoria jalkapalloilevia poikia, jotka olivat saaneet hyvän kupsilaisen kasvatuksen.

Perheen esikoinen Leo pelasi Kuopion Palloseurassa ja Oulun Palloseurassa 1970- ja 1980-luvuilla. Hän nousi KuPSissa B-juniori-ikäisenä Martti Räsäsen valmentamaan legendaariseen edustusjoukkueeseen ja oli voittamassa kahta mestaruutta Oulussa, jossa OPS oli pumpattu puolilleen Kuopion parhaita pelimiehiä.

Juniorivuosinaan Houtsonen kuului maajoukkueisiin. Hän oli voittamassa suomalaisittain harvinaista arvokisamitalia, kun hän kuului kesällä 1975 18-vuotiaiden maajoukkueeseen. Suomi hävisi EM-kisoissa Englannille 0–1. Myös tie edustukseen aukesi samana kesänä vain 16-vuotiaana.

Leo Houtsonen, KuPS ja hattutemppu. Kuva: Savon Sanomat
 

Oulun Palloseuran vuosina Houtsonen nousi myös Martti Kuuselan valmentamaan A-maajoukkueeseen. Vuosina 1982–1987 hän oli vakiopelaaja.

– Kun lähetin kutsuja maajoukkueeseen, niin kuopiolaiset Leo Houtsonen ja Hannu Turunen olivat ensimmäisiä listallani, kertoi Kuusela.

Houtsonen kertoi haastattelussani joulukuussa 1985, että 1–1-tasapeli nimivahvaa Englantia vastaan taisi olla uran paras hetki maajoukkueessa.

Kuusela peluutti Suomea usein kolmella topparilla, ja Houtsonen täytti vuorollaan muista pelaajista riippuen jonkun topparin paikan.

Leo Houtsonen (vas.) oli jo kesällä 1975 KuPSin avainpelaajia. Hänen takanaan juoksee Olavi Rissanen. Kuva: Savon Sanomat
 

Houtsonen ei innostunut ammattilaisuudesta ulkomailla. Hän pyörähti pelaamassa hetken Hongkongissa Caroline Hill -joukkueessa, mutta esimerkiksi brittiseurojen Norwich Cityn ja Newcastle Unitedin lähentelyihin Houtsonen ei lämmennyt. Hän opiskeli kauppatieteen maisteriksi.

– Muuttaminen Newcastleen oli lähellä, kertoi silloin Houtsonen, jonka mukaan silloiseksi tarjoukseksi hän sai paperin, ettei niitä ole Suomessa montaa kirjoitettu.

Nykyinen A-maajoukkue muistaa Houtsosta pelaamalla lauantain EM-karsintaottelun surunauhat hihoissaan.

Leo Houtsonen piti vastustajat usein poissa pallosta. Kuva: Savon Sanomat
 

Akateeminen loppututkinto oli silloinkin varsin harvinainen pääsarjan jalkapalloilijoille. Fiksuus heijastui pukukoppiin ja oman joukkueen toimintaan parhain mahdollisin tavoin.

Määritelmä pukukoppipelaaja sopi häneen maajoukkuetta myöten.

Vastustajilleen Houtsonen oli taas armoton: raudanluja pelaaja, joka taisteli voitosta viimeiseen saakka. Tiedettiin, että kolhuja on luvassa, jos Houtsosen kanssa alkaa kilpasille pallosta. Kun Houtsonen oli taitava ja näki kentän oivallisesti, niin ominaisuudet riittivät maajoukkueessakin pitkälle. Houtsonen tapainen kokonaisvaltainen kaiken osaava pelimies oli esimerkiksi Martti Räsänen roolitettuun jalkapalloon ajatukseltaan muutaman vuosikymmenen edellä.

Leo Houtsonen loikkaa pallon kanssa KPT:n maalivahdin Jari Poutiaisen ylitse. Kuva: Savon Sanomat
 

A-maaotteluja Houtsonen pelasi 45, varsin vähän, sillä häntä kiinnosti myös työura. Pääsarjaotteluita kertyi silti 293. Viimeiset pääsarjapelit tulivat KuPSissa kesällä 1992, kun Houtsonen kutsuttiin silloin elämästään taistelleen seuran avuksi vielä kerran.

Jalkapallo kuului Houtsonen vapaa-aikaan ihan hänen viimeisimpiin päiviin. Hän oli vakiovieras Keskuskentän katsomoissa vaihtamassa mielipiteitä kuopiolaisesta jalkapallosta.

Häntä jäivät suremaan vaimo, neljä tytärtä ja kolme lastenlasta.

Omaisten toivomuksesta Savon Sanomat julkaisi jutun lauantaina pidetyn siunaustilaisuuden jälkeen.

 

Leo Houtsonen täytti viime syksynä 60 vuotta. Kuva: Tuire Punkki
 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Arkistojuttu: ”Leksa” teki valinnan, jota ei ole katunut – "Tämä elämä on ollut hyvä näin"