Jalonen antoi palaa USA-ottelun tuomarivirheestä – "IIHF kusetti meitä"

Jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajalla Jukka Jalosella oli Suomen tämän päivän jääharjoituksen jälkeen harvinaisen painavaa asiaa. Jalosta korpesi lähes kaksi vuorokautta myöhemmin Yhdysvallat–Suomi-ottelussa sattunut kohtalokas tuomarivirhe.

Yhdysvaltain Clayton Keller kaatoi jatkoerän toiseksi viimeisellä minuutilla takaapäin Juhani Tyrväisen. Pian tämän jälkeen Dylan Larkin laukoi Yhdysvaltain 3–2-voittomaalin.

Jalosta ei niinkään kismittänyt tappio, vaan Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n piittaamattomuus pelaajien turvallisuudesta.

–  Tuomarille sattui virhe, kun ei uskaltanut viheltää, mutta isoin virhe sattui IIHF:n kurinpitokomitealla, joka antoi varoituksen pelaajalle, joka teki tuollaisen tempun, Jalonen moitti.

Kellerin rike oli hyvinkin pelikiellon arvoinen törkytemppu. IIHF:n perustelut päätökselleen kumisivat tiistaina, Leijonien vapaapäivänä onttouttaan.

–  Teko ei heidän mielestään ollut vaarallinen. Minusta on helvetin vaarallista, kun potkaisee luistimella toista. Voi valtimo aueta tai pelaaja lyödä kaatuessaan päänsä jäähän, Jalonen näki.

Tyrväinen ei Kellerin jalkapyyhkäisystä loukkaantunut.

Palaveri yhtä tyhjän kanssa

IIHF oli luvannut MM-turnauksen kynnyksellä, että vaaralliset rikkeet karsitaan kurinpidossa kovalla kädellä.

–  Päivä ennen kisoja oli palaveri, jossa linjattiin, että ratkaisevaa on teko, ei seuraus. Nyt viesti on se, että voit jäällä potkaista toista luistimella, mutta pelikieltoa ei tule, jos ei tule vammaa, josta lähtee henki, Jalonen puhisi.

–  IIHF kusetti meitä puhumalla puuta heinää, päävalmentaja tiivisti.

Yhdysvallat–Suomi-ottelun tuomarit olivat Tshekin Jan Hribik ja Venäjän Jevgeni Romasko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.