Kolme kovaa tuntematonta savolaisjalkapalloilijoiden haasteena Unkarissa

Kakkosen lohkossaan Ykköseen nousseen Gnistanin jälkeen toiseksi sijoittunut kuopiolainen SC KuFu-98 päättää kautensa tulevalla viikolla Regions cupin -turnauksessa Unkarin Nyeregihazassa. Kuudentoista kenttäpelaajan ja kahden maalivahdin voimin Unkariin matkaava joukkue esiintyy Uefan alaisessa turnauksessa nimellä Finland East District Team. Alueellisuus periaatteen mukaisesti joukkueessa on KuFun lisäksi pelaajia KuPSin A-nuorista, Kurkimäen Kisasta ja Warkaus JK:sta.

– Yhteistä meidän porukallemme on se, että kaikki ovat pelanneet myös KuFussa. Edessä on mielenkiintoinen turnaus, joukkueen päävalmentaja Jouni Jäntti toteaa.

Unkarin neljän joukkueen turnauksen voittaja etenee ensi vuonna pelattavaan lopputurnaukseen, johon selviytyvät ykköset myös seitsemästä muusta lohkosta.

– Vastustajista ei ole oikeastaan mitään tietoa, mutta Unkari, Kroatia ja Azerbaidzan ovat kaikki hyviä jalkapallomaita. Ainakin aiempina vuosina joukkueet ovat olleet konkaripitoisia, Jäntti sanoo.

Koska Regions cupissa ei saa pelata, jos tilillä on pääsarjaotteluja, jää KuFun tutusta rungosta sivuun puolentusinaa pelimiestä.

– Meillä on erittäin nuori joukkue. 27-vuotias Henri Lehijoki on vanhin, mutta mukana on myös monta pelaajaa, jotka täyttävät juuri 19 vuoden minimi-iän, Jäntti muistuttaa.

– Vaikka takana on raskas kausi, on tällainen turnaus hieno mahdollisuus. Pääsemme näkemään, mihin tasomme riittää kansainvälisesti.

Päävalmentaja Jäntti ei osaa eikä halua aseta joukkueelleen minkäänlaisia sijoitus- tai tulostavoitteita.

– Toivon, että pelillinen tasomme on sellainen, ettemme joudu pelkästään puolustamaan ja ottamaan vastaan. Toivottavasti pystyisimme pelaamaan tasaisia kovia otteluja ja pääsisimme pyörittämään myös omaa pallollista peliämme, Jäntti suunnittelee.

Unkarissa pelataan joka toinen päivä, aina kello 13 paikallista aikaa. Savolaiset lentävät Budapestiin sunnuntaiaamuna, jatkavat reilun kahden tunnin bussimatkan 120 000 asukkaan Nyiregyhazaan ja pääsevät ravistelemaan matkajalkoja pelikuntoon harjoituksessa jo sunnuntai-iltana. Maanantaina vastassa on Sharur Azerbaidzanista, keskiviikkona Zagreb Kroatiasta ja perjantaina isäntämaan East Region Selection.

– Edessä ei todellakaan ole mikään lomareissu, kun viiteen päivään pelataan kolme peliä ja mukana ei saa olla kuin kaksi maalivahtia ja 16 kenttäpelaajaa. Kun viikon päästä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tulemme kotiin, on bussissa varmasti väsyneitä ja hiljaisia poikia, Jäntti ennakoi.

Kansainvälinen turnaus on savolaisnuorukaisille myös näyttöpaikka.

– Uskon kyllä, että paikalla on pelaajatarkkailijoita ja agentteja isommista seuroista. Nuorille pelaajillemme turnaus on paikka antaa näyttöjä ja myös nähdä, millä tasolla itse on tällä hetkellä. Tällainen turnaus on hieno mahdollisuus, Jäntti painottaa.

Suomea edustaa East District Team

Uefan Regions cup on kahden vuoden välein parillisina vuosina järjestettävä kansainvälinen kilpailu, johon voivat Suomessa osallistua Kolmosessa tai sitä alemmassa sarjassa pelaavat joukkueet.

Kakkosessa päättyneellä kaudella pelannut KuFu-98 saavutti paikan Unkarin Nyiregyhazassa pelattavaan lohkovaiheen turnaukseen voittaessaan Suomen Regions cupin kesällä 2015, jolloin joukkue pelasi vielä Kolmosessa.

Regions cupin kansainvälisissä peleissä joukkueet ovat alueellisia.

Finland EDT:n kokoonpano:

Maalivahdit: Joonas Partanen (26), Miikka Viljakainen (19)

Puolustajat: Jiri Nissinen (19), Reetu Räsänen (20), Pasi Ryynänen (21), Mika-Matti Ruuskanen (19), Ilkka Iivonen (20), Roope Kuosmanen (19)

Keskikenttäpelaajat: Santeri Saarenkunnas (22), Henri Lehijoki (27), Niko Lehiijoki (23), Henri Jäderholm (25), Erno Nissilä (24), Joonas Väisänen (26)

Hyökkääjät: Eero Inkeroinen (20), Jere Tuovinen (20), Juuso Pöyhönen (21), Tommi Lankinen (24)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.