Kommentti: Avajaiset olivat brasseille iloiset bailut - Temerille buuattiin

Rion olympialaiset avattiin täydellä Maracanan stadionilla innostuneessa ja hikisessä tunnelmassa.

Brasilia, jos mikä, on musiikki- ja jalkapallomaa, mikä näkyi katsomon eläytymisessä avajaisiin. Pitkä, yli neljätuntinen ohjelma vietiin läpi yleisön hurratessa useaan otteeseen.

Median pääsyä avajaisiin ei oltu tehty helpoksi. Stadionilla odotti noin 500 metrin matkalta mutkitteleva, noin tuhannen henkilön mittainen jono.

Järjestäjät lupasivat, että uusia paikkoja turvatarkastuksiin avattaisiin pian ja monet ryntäsivätkin näihin jonoihin. Brassien kuuluisa "five minutes" eli viisi minuuttia tarkoitti lopulta, että ei niitä uusia paikkoja avatakaan. Ja sitten takaisin pitkään jonoon. Onneksi se lähti vetämään, ja vain osa median edustajista ei ehtinyt avajaisten alkuun.

Turvatarkastukset olivat normaalit, ja lehdistöpaikat löytyivät lopulta, kun kiersi stadionin ympäri toiselle puolelle.

Maracanan yhtä päätyä peittivät mustat lakanat, joten stadionin kapasiteetti ei ollut kokonaan käytössä. Avajaisia seurasi stadionin kuumuudessa noin 60 000 henkeä.

Alkuohjelmassa huomasi, mikä on tätä päivää, kun katsojilta pyydettiin kännyköiden valojen heiluttelua.

Yleisö innostui nopeasti aaltoihin ja "Brazil"-huutoihin. Tunnelmaa nostivat Brasilian kansallislaulu ja maan lipun nostaminen salkoon.

Katsojat lauloivat mukana ja seisoivat, kun maan suosikkiartistit vetivät biisejään. Musiikki soi lujaa ja väki jorasi jopa mediakatsomossa. Se kertoo paljon meiningistä.

Menevän show´n jälkeen alkoi avajaisten perinteisesti tylsin osuus, maiden esittely. Sitä riittikin runsaat kaksi tuntia.

Parhaat hurraukset saivat Etelä-Amerikan maat sekä muutamat muut suuret valtiot. USA:n isosta joukkueesta huomasi, että monet heistä ohjattiin pian pois stadionilta kävelykierroksen jälkeen lippua kantaneen Michael Phelpsin johdolla. Näin tehtiin myös monille muille urheilijoille, mikä on ymmärrettävää: ei ole kovin järkevää seisoskella tuntitolkulla avajaisissa ennen urheilusuorituksia.

Kateeksi ei käynyt niitä kisajärjestäjien tanssijoita, jotka heiluivat lavalla pari tuntia joukkueiden esittelyn ajan.

Suomelle ja muille Pohjoismaille ei juuri hurraa-huutoja kuulunut. Sen sijaan esimerkiksi Japanille, Meksikolle, Palestiinalle ja Portugalille kertyi huutajia.

Venäjällekin hurrattiin, vaikka maa oli lähellä jäädä kokonaan sivuun kisoista.

Tongalla väkeä hurmasi ilman paitaa maan lippua kantanut lihaksikas mies.

Maiden esittely huipentui lopussa. Toiseksi viimeisenä marssi pakolaisten joukkue, ja yleisö pauhasi. Viimeisenä saapui kisaisäntä Brasilia ja väki päästeli ilmoille korvia huumaavan huudon.

Kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Carlos Arthur Nuzman piti pitkän puheen ennen kuin KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach pääsi vauhtiin. Bach sivusi puheessaan Brasilian vaikeaa poliittista ja taloudellista tilannetta, mutta sanoi KOK:n koko ajan uskoneen, että kisat järjestyvät kuntoon.

Puheiden lomassa palkittiin elämänura-palkinnolla kenialainen entinen huippujuoksija Kipchoge Keino.

Brasilian väliaikainen presidentti Michel Temer jäi avajaisissa pieneen rooliin. Temer avasi nopeasti kisat yleisön buuatessa. Häntä ei edes esitelty kunnolla. Aiemmin päivällä Copacabanalla nähtiin Temerin ja nykyhallinnon vastainen mielenosoitus.

Kun olympialippua tuotiin, niin brassien paikalliset urheilusankarit saivat isot suosionosoitukset jalkapalloilija Martan johdolla. Olympiavalan jälkeen odotettiin enää loppuhuipennusta.

Olympiatuli saapui stadionille yleisön taputtaessa. Tulen toi Maracanalle maan tennistähti Gustavo Kuerten. Varsinaisen ison olympiatulen sytytti stadionilla lopulta maratoonari Vanderlei de Lima. De Lima johti olympiamaratonia vuonna 2004, mutta katsoja hyökkäsi hänen kimppuunsa ja kulta meni siinä. De Lima juoksi kuitenkin olympiapronssille ja sai nyt Riossa uralleen toisen ikimuistoisen kokemuksen.

Pitkän avajaisillan päätteeksi nähtiin tietenkin näyttävät ilotulitukset.

Kun kello kääntyi paikallista aikaa jo puoleenyöhön, niin väki jäi stadionille vielä hoilaamaan kuin jalkapallopelissä konsanaan. Nämä brassit toivottivat olympialaiset alkaneiksi iloisesti bailaten.