Kommentti: Naistennis siirtyi uuteen aikaan

Naisten tennis ei ole enää entisensä. 20-vuotias sijoittamaton latvialainen Jelena Ostapenko jyräsi lauantaina Ranskan avoimen tennisturnaukseen voittoon voimatenniksellä, jota ei ole koskaan aikaisemmin naistenniksessä nähty. Latvialainen paukutti lähes jokaiseen palloon – vaikeistakin asennoista – täysillä. Ajoittaisista virhesumista huolimatta latvialainen jatkoi loppuun asti tyylilleen, power-tennikselle, uskollisena. Jopa naistenniksen kuningatar Serena Williams on takuulla katsellut ihmeissään Ostapenkon ilotulitusta.

Pelottoman latvialaisen pelityyli on massatennikseen täysin epäortodoksinen. Massa-alustalla menestysreseptinä on pidetty pisteiden huolellista pohjustamista, hyvää puolustamista, tiukkoja yläkierteitä ja helppojen virheiden välttämistä. Tällä pelityylillä Mallorcan matadori Rafael Nadal on nostellut Ranskan avointen voittopokaalia jo yhdeksän kertaa. Sunnuntaina voi olla edessä kymmenes kerta.

Voimatennis jyrää

Latvialaisen hurjapään tilastot mykistävät. Hän löi turnauksen aikana lähes 300 voittolyöntiä –  ja finaalissakin reilu viisikymmentä. Latvian voimanainen lyö kämmenlyöntinsä keskimäärin kovempaa kuin miestenniksen ehdottomaan eliittiin kuuluva skotti Andy Murray.

Virheiden välttelyyn ja taktiseen osaamisen perustuva ns. prosenttitennis on pitkään ollut naistenniksessä kelpo resepti huipulle. Martina Hingikseen aikoinaan jalostamaa taktiikkaa toteuttaa nykyisin menestyksellisesti esimerkiksi maailmanlistan 12. majaileva Tanskan Caroline Wozniacki. Nyt naistennis on siirtynyt uuteen aikaan.

Voittaakseen grand slamin ei tarvitse olla elegantti mailataituri, joka taitaa pysäytyslyönnit, syötön hienoudet ja taidokkaat volleyt. Voimatennis on se mikä jyrää!