Kommentti: Pitihän se kokea - seikkailu favelan nurkilla

Etukäteen olin päättänyt yhden asian, mitä en ainakaan tee olympiakaupungissa. Rion favelat aioin suosiolla ja ehdottomasti jättää muille.

Olympiajousiammunta järjestetään Sambodromolla, areenalla, joka tunnetaan sambakoulujen paraatin kotina. Kivalta kuulostava tapahtumapaikka löytyi talorähjien keskeltä. Metroasemalta Rio2016-kyltit aloittavat lupaavasti opastamaan tietä kohti sambapyhäkköä. Kunnes kyltit osoittavat verkoin ja kalterein suljetulle toiselle areenalle.

Vaihtoehtoina on palata metroasemalle tai suunnata kohti ihmetteleviä ja epäileviä katseita, palloa pelaavia lapsia ja taloja, joissa kenenkään ei pitäisi asua. Koska kaukana edellä kiiruhtaa epäilyttävästi urheilutoimittajalta näyttävä mieshenkilö, ei takaisin ole kääntymistä. Yritän ajatella, että ehkä nämä eivät ole virallisia faveloita vaan vain samankaltaisia...

Muutama sata metriä tuntui päijäthämäläisen maalaiskylän kasvatista sen verran ahdistavalta, että paluu epäilyttää. Toimitsijat vakuuttelevat, että reitti on oikea.

– Kysy vaan neuvoa jokaiselta keltapaitaiselta, joka tulee vastaan.

Toimitsijoilla on keltainen Rio-paita, mutta eihän heitä areenalle tullessani näkynyt.

Poliisien ja sotilaiden läsnäolo alueella voi tuntua yhdestä rauhoittavalta valvonnalta ja toisesta poliisiväkivallalta. Täällä poliisi ei ole paikalla vain valvomassa vaan aktiivisemmissa työtehtävissä.

Päätän luottaa keltapaitaisiin. Vapaaehtoisena kisoissa työskentelevä brasilialais-korealainen nuori pari on kävelemässä metroasemalle, mutta ei suinkaan rähjäkujan kautta. Toimitsijoiden kulkulupien ansiosta oikotie löytyy suljetun areenan kautta.

– Tätä kautta kannattaa kulkea. Naapurusto ei ole oikein hyvää, Riosta kotoisin oleva mies sanoo.

– Oletko ihan yksin täällä? Kaikki tuttuni pelkäävät tulevansa ryöstetyksi ja hakatuksi, kotimaansa Etelä-Korean jousiampujien jättimenestystä odottava nainen kertoo.