Koronauhka siirsi jääpallon miesten MM-kisat syksyyn – lukuisia urheilutapahtumia peruttu, Real Madrid karanteeniin

Kansainvälinen jääpalloliitto FIB siirtää jääpallon miesten MM-kisat lokakuulle, kertoo Jääpalloliitto tiedotteessaan. Siirron syynä on koronaviruspandemia.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan MM-kisat oli määrä pelata 29. maaliskuuta  –  6. huhtikuuta Irkutskissa Venäjällä. Irkutsk pysyy kisajärjestäjänä, mutta FIB ilmoittaa uudet pelipäivät myöhemmin.

Myös maalis-huhtikuun vaihteeseen suunnitellut 15-vuotiaiden poikien MM-kilpailut on siirretty.

Suomen 17-vuotiaiden poikien jääpallomaajoukkue on matkustanut Ruotsiin. Jääpalloliitto kertoi tiedotteessaan, että tämän hetken tietojen mukaan MM-kisat pelataan normaalisti Lidköpingissä. Ottelujen yleisömääriä rajoitetaan Ruotsin hallituksen päätöksien mukaisesti. Ruotsi on kieltänyt yli 500 hengen yleisötapahtumat.

Espanjan jalkapallon pääsarjaan tauko

Jalkapallon Espanjan pääsarja La Liga pitää ainakin kahden viikon tauon otteluissa koronaviruksen takia.

Maan tunnetuimpiin seuroihin kuuluva Real Madrid on asetettu karanteeniin, koska joukkueen piiristä on löytynyt koronavirustartunta.

Koronaviruksen uhka lopetti myös alppihiihdon kansainvälisen kilpailukauden etuajassa. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS kertoi torstaina, että miesten maailmancupin kilpailut on peruttu Slovenian Kranjska Gorasta.

Alun perin kisat oli määrä kilpailla ilman yleisöä, mutta ne peruttiin lopulta kokonaan. Sloveniassa oli määrä kilpailla suurpujottelussa ja pujottelussa viikonloppuna.

Slovenia oli miesten maailmancupin viimeinen etappi tältä kaudelta, koska jo aiemmin peruuntuivat alppicupin finaalit Italian Cortina d'Ampezzosta. Myös naisten kausi on ohi, sillä tänään alkavaksi suunnitellut naisten maailmancupin kisat peruttiin Ruotsin Åresta.

Lajin tulevaisuuden tähtien kisat eli nuorten MM-kilpailut keskeytyivät Norjassa, kun keskiviikkona kisattu naisten suurpujottelu jäi Narvikissa kisojen viimeiseksi lajiksi.

Kisajärjestäjät päättivät keskeyttää kisat varotoimena koronariskin takia. Suomen joukkueen jäsenet ovat Ski Sport Finlandin tiedotteen mukaan terveinä, ja urheilijat palaavat omiin harjoitusympyröihinsä lähipäivinä.

Naisten suurpujottelu oli nuorten MM-kisojen ensimmäinen tekniikkalaji. Vauhtilajeista miesten alppiyhdistetty peruttiin jo aiemmin sääolojen takia.

Maastohiihdon sprinttikisa peruuntui USA:sta

Maastohiihdon maailmancupin ensi viikon tiistain sprinttikilpailu on peruttu Yhdysvalloista, kertoo Kansainvälinen hiihtoliitto FIS. Peruuntuminen johtuu koronaviruksesta.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen kertoi saaneensa epävirallisen tiedon myös Kanadan Canmoren kolmen kisapäivän peruuntumisesta, mutta sitä FIS ei vielä vahvistanut.

–  Tieto on Jussi Prykäriltä, Hämäläinen kertoi STT:lle.

Prykäri on toiminut lukuisissa maastohiihtokisoissa kisoista vastaavana TD:nä (tekninen delegaatti), mutta ei ole tuossa roolissa Canmoressa.

Canmoressa on määrä hiihtää cupin päätöskilpailut 20.–22. maaliskuuta. Canmoren peruuntumisesta vihjaisi aiemmin Yle Urheilu.

Quebecin sprintit vielä ohjelmassa

Viikonloppuna maailmancupia on määrä hiihtää kahden sprinttikisan verran Kanadan Quebecissa. Lauantaina hiihtäjät kisaavat perinteisellä hiihtotavalla ja sunnuntaina vapaalla. Koronaviruksen kanssa muutokset voivat toki olla nopeita.

–  Elämme päivän kerrallaan, Hämäläinen totesi.

Suomalaisista Quebecissä ovat mukana naishiihtäjät Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski sekä mieshiihtäjät Perttu Hyvärinen ja Lauri Vuorinen. Ristomatti Hakola oli valittu mukaan, mutta jäi pois sairastumisen takia.

Canmoressa suomalaisryhmä muuttuisi joukkuevalintojen mukaan niin, että Vuorisen tilalla hiihtäisi Iivo Niskanen.

Kotimaan kisat suunnitelmissa

Koronavirus ja sen uhka ovat rukanneet hiihtokalenteria ja kisailmettä viime aikoina. Muuten hiihtokisoihin on vaikuttanut leuto sää, joka on pakottanut lyhentämään kisamatkoja tai vaihtamaan hiihtotapoja.

Viime viikonloppuna hiihtäjät kilpailivat maailmancupissa Oslossa ilman yleisöä. Norjassa peruuntuivat tältä viikolta Skandinavia-cupin hiihdot, jonne suomalaisiakin oli valittu.

Vaikka maailmancup on päättymässä, hiihdon kisakausi jatkuu vielä Suomen cupilla ja SM-hiihdoilla. Ne ovat yhä ohjelmassa, vaikka Hämäläisen mukaan "yhteydenottoja on tullut".

–  Me toimimme THL:n ohjeistuksen ja Olympiakomitean ohjeistuksen mukaan. Jos tulee kielto järjestää suurtapahtumia, niin sitten tilanne muuttuu, Hämäläinen sanoi.

Pyhäjärven Suomen cup hiihdetään 28.–29. maaliskuuta ja Ristijärven SM-hiihdot 3.–5. huhtikuuta.

NBA-kausi keskeytyy Utah Jazzin pelaajan saatua koronavirustartunnan

Koripalloliiga NBA:n kausi keskeytetään toistaiseksi. Keskeytyksen syynä on liigan pelaajan koronavirustartunta.

Liiga vahvisti, että kausi keskeytyy määrittelemättömäksi ajaksi.

Utah Jazz -joukkueen pelaajan koronavirustesti osoittautui positiiviseksi, minkä jälkeen keskiviikkoillan ottelu peruttiin. Jazzilla olisi ollut vastassaan Oklahoma City Thunder. ESPN:n lähteiden mukaan sairastunut pelaaja olisi Rudy Gobert.

Joukkueiden pelaajat olivat olleet lämmittelemässä kentällä, kun heidät lähetettiin pukuhuoneisiin. Sen jälkeen faneille ilmoitettiin, että ottelua ei pelattaisi odottamattoman tilanteen takia.

Jazz kertoo tiedotteessa, että pelaajalla oli ollut flunssaan sopivia oireita. Hänet oli testattu influenssan varalta, mutta tulos oli ollut negatiivinen.

Positiivien koronavirustestin tulokset tulivat juuri ennen ottelun alkua.

Keskiviikon kierroksella jäi pelaamatta myös ottelu Sacramento–New Orleans.

"Tämä on kuin elokuvasta"

NBA:n tiedotteen mukaan pelitauon aikana pohditaan sitä, miten NBA toimii koronaviruspandemian takia. Joukkueiden omistajat olivat keskiviikkona keskustelleet liigan varautumisesta koronavirukseen.

Kun tietoa liigan keskeyttämisestä tuli, esimerkiksi Dallas Mavericksin omistaja, Leijonan luola -televisio-ohjelmastakin tuttu Mark Cuban kuvaili tilannetta hulluksi.

–  Tämä on kuin elokuvasta. Epätodellista.

NHL puntaroi kauden jatkoa

Eri maissa ja eri lajeissa on koronaviruksen leviämisen takia keskeytetty kausia ja peruttu urheilutapahtumia. Pohjois-Amerikassa ovat peruuntuneet muun muassa Henri Kontisen ohjelmaan vaikuttanut Indian Wellsin tennisturnaus Kaliforniasta sekä jääkiekon naisten MM-kilpailut ja taitoluistelun MM-kilpailut Kanadasta.

Taitoluistelun MM-kisojen oli määrä alkaa ensi viikolla Montrealissa. Suomalaisista sinne olivat menossa Emmi Peltonen naisten yksinluisteluun ja jäätanssipari Juulia Turkkila–Matthias Versluis. Naisten MM-kiekko oli määrä pelata Halifaxissa ja Trurossa maalis-huhtikuun vaihteessa. Naisleijonat olisi puolustanut hopeamitalejaan.

Jääkiekon NHL puntaroi kauden jatkamista ja lupaa lisätietoja torstaina.

–  NHL on tietoinen NBA:n ratkaisusta keskeyttää kausi. Me konsultoimme lääketieteen asiantuntijoiden kanssa ja harkitsemme vaihtoehtoja, NHL tiedotti.

NHL-otteluja ilman yleisöä

San Jose Sharks ilmoitti jo pelaavansa maaliskuun kolme kotiotteluaan tyhjille katsomoille, koska Kalifornian Santa Claran alue kielsi suuret yleisötapahtumat. Niihin kuuluu myös paikallisen MLS-jalkapalloseuran San Jose Earthquakesin ottelu Sporting Kansas Cityä vastaan.

Jarmo Kekäläisen johtama Columbus Blue Jackets pelaa seuraavan kotiottelunsa Pittsburgh Penguinsia vastaan ilman yleisöä. Ohion osavaltio kehotti myös välttämään yleisötapahtumia.

Yliopistokoripallon NCAA-loppuhuipennus "March Madness" pelataan lähes tyhjille katsomoille, sillä vain pelaajien sukulaiset ja peliin olennaisesti liittyvät virkailijat saavat olla paikalla.

Tukholma perui uintikisat, Helsinki odottaa viranomaismääräyksiä

Tukholmalaiset kisajärjestäjät peruivat huhtikuun alkuun kaavaillun uinnin kansainvälisen kisatapahtuman koronavirusuhan takia. Helsingissä kisajärjestäjät odottavat viranomaismääräyksiä, mutta toistaiseksi 25.–26. maaliskuuta Mäkelänrinteen uimahallissa uitava kilpailu on kalenterissa.

–  Tukholmassa päätös perumisesta liittyy siihen, että Ruotsissa kiellettiin yli 500 hengen yleisötapahtumat, Jussi Salminen Uimaliitosta kertoi.

Suomessa vastaavia viranomaismääräyksiä ei ole, ainakaan vielä.

Helsingin kilpailu on monille suomalaisuimarille paikka, jossa voisi tavoitella 50 metrin altaassa Tokion olympialaisten tulosrajoja. Toistaiseksi vain Matti Mattsson on alittanut Tokion tulosrajan, mutta olympiakisoissa nähtäneen jo rankingin perusteella useampia suomalaisuimareita.

Tukholman kisat oli määrä uida 3.–6. huhtikuuta.

- - - - -

korjattu klo 13.46. maastohiihdon sprinttikisaa koskevaa osuutta. Ismo Hämäläinen korjasi lausuntoaan Jussi Prykäristä, Prykäri ei ole Canmoren kisojen TD

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.