Laulava tyttö "ei ollut tarpeeksi kaunis" olympialaisten avajaisiin

2004–2012 olympialaisten osallistujamäärä vakiintui lähes 11 000 urheilijaan. Urheilulajien määrä oli kasvanut jo yli 300:n.

Ateena 2004

13.–29.8.2004

201 maata, 10 625 urheilijaa, 301 urheilulajia

Suomen menestys: 0 kultaa, 2 hopeaa, 0 pronssia

Ateenan olympialaisten kummallisuudet alkoivat jo ennen olympiatulen sytyttämistä. Kreikkalaisten suuret olympiatoivot, pikajuoksijat Kostas Kenteris ja Ekaterini Thanou joutuivat "moottoripyöräonnettomuuteen" ennen avajaisia. Kävi ilmi, että kaksikko oli jättänyt saapumatta dopingtestiin.

Juoksijoiden valmentajan hallusta löydettiin anabolisia steroideja ja molemmat urheilijat saivat kahden vuoden kilpailukiellon. Kenteristä oli etukäteen arvailtu peräti olympiatulen sytyttäjäksi. Tulen sytytti kuitenkin purjehtija Nikolaos Kaklamanakis.

Miesten maratonkulta näytti pitkään menevän Brasiliaan, sillä Vanderlei de Lima johti kilpailua yli puolen minuutin erolla, kun matkaa oli taivallettu jo yli 35 kilometriä. Kesken juoksun yleisön seasta radalle ryntäsi kuitenkin häirikkö, joka esteli de Liman etenemistä ja työnsi häntä yleisön joukkoon. De Lima menetti hässäkästä kallisarvoisia sekunteja, mutta ennen kaikkea hänen hyvä juoksurytminsä sekosi täysin.

Takaa tulleet Italian Stefano Baldini ja Yhdysvaltain Mebrahtom Keflezighi ohittivatkin hänet ennen stadionia ja de Lima joutui tyytymään pronssimitaliin. Tunnustuksena olympiahengestä hänet palkittiin kuitenkin myös Pierre de Coubertin -mitalilla.

 

Peking 2008

8.–24.8.2008

204 maata, 10 942 urheilijaa, 302 urheilulajia

Suomen menestys: 1 kultaa, 1 hopeaa, 2 pronssia

Pekingin olympialaisten avajaiset olivat kiinalaisten näytöstä ja kaiken piti olla viimeisen päälle kiiltokuvamaista. Avajaisissa yleisöä sykähdytti pienen kiinalaistytön koskettava lauluesitys. Jälkeenpäin vain selvisi, ettei tyttö laulanut itse. Hän vain esiintyi, kun oikeasti laulun esittänyt pikkutyttö Yang Peiyi joutui pysymään poissa maailman katseilta, koska hän ei ollut "tarpeeksi kaunis".

– Tämä on kansakunnan parhaaksi. Se välittää kuvaa kansallismusiikistamme ja kulttuuristamme. Etenkin, kun kyseessä oli kansallislippumme esiinmarssi, tämä oli äärimmäisen tärkeä ja vakava asia, avajaisten musiikillinen johtaja Chen Qigang selitteli jälkikäteen.

 

Lontoo 2012

27.7–12.8.2012

204 maata, 10 568 urheilijaa, 302 urheilulajia

Suomen menestys: 0 kultaa, 1 hopeaa, 2 pronssia

Lontoo sai kunnian olla ensimmäinen kaupunki, joka on isännöinyt olympialaisia kolme kertaa. Perinteisesti olympiatulen on saanut sytyttää joku isäntämaan meritoituneista urheilijoista, mutta Lontoossa kunnian sai ryhmä nuoria, verrattain tuntemattomia urheilijoita. Yhden soihdun sijaan olympiatuli sytytettiin avajaisissa peräti seitsemän soihdun voimin.

Suomalaiset odottivat Mira Suhoselta naisten 10 metrin ilmapistoolista hyviä suorituksia, olihan hän sijoittunut Pekingissä samassa lajissa seitsemänneksi. Lontoossa paineet kasvoivat kuitenkin liian koviksi ja suomalaisen sijoitus oli 32. Jälkikäteen Suhonen tunnusti suomalaisyleisön kannustuksen häirinneen kisasuoritusta.

– Olisi pitänyt laittaa kyltti, että hiljaisuutta, pyydän. Minua ei haittaa, jos katsomossa puhutaan englanniksi tai jollain muulla kielellä. Mutta heti kun tulee yksikin sana suomeksi, se tunkee läpi, hän paljasti.

 

Juttusarjassa muistellaan menneiden kesäolympialaisten vähemmän tiedossa olleita kummallisuuksia.

 

Lähteet: Olympic.org,  Yle, Guardian, Omituiset Olympialaiset, Lasse Erola, Helsinki-kirjat 2011

Kummallinen olympiataival 8: "Heitä niin, että kusi lentää" – Mutta mitä Heli Rantanen vastasikaan Seppo Rädylle?

Kummallinen olympiataival 7: Tapio Korjuksen keihäskullan tausta: "Kun nämä pyssymiehet käyvät kimppuuni, te syöksytte kentälle!"

Kummallinen olympiataival 6: Ruotsalainen vei olympiakultaa kahden tuhannesosan turvin

Kummallinen olympiataival 5: Voittaja innostui olympiakullasta: pudotti mitalinsa vahingossa järveen

Kummallinen olympiataival 4: Virkaintoinen poliisi ei meinannut päästää Paavo Nurmea stadionille – Olympiatuli oli jäädä sytyttämättä

Kummallinen olympiataival 3: Kekkonen voitti olympiakarsinnat – Kisaedustus jäi kiinni viidestä sentistä

Kummallinen olympiataival 2: Suomi voitti olympiakultaa, orkesteri ei osannut soittaa Maamme-laulua

Kummallinen olympiataival 1: Maratonvoittaja oli maalissa ennen ajanottajia