Kuopio ja Sveitsi kisaavat MM-isännyydestä: "MM-kisojen järjestämiseen vaaditaan kokemusta isojen tapahtumien järjestämisestä, ja sitä meillä on"

Kuopio on yksi vaihtoehto suunnistuksen MM-kipailujen järjestäjäksi vuonna 2023 tai 2025. Tällä viikolla Kansainvälinen Suunnistusliitto IOF tekee MM-kisahaun katselmuksen alueella.

Suoraan Helsingin maailmancupin osakilpailusta Savoon saapuneet IOF:n yhdysvaltalainen toimitusjohtaja Tom Hollowell ja IOF:n suunnistuskomission unkarilainen puheenjohtaja Aron Less tutkailivat innoissaan Puijon stadionaluetta.

– Saimme kaksi hakemusta MM-kisojen järjestämiseksi, toisen Sveitsistä ja toisen Kuopiosta. Olemme täällä katsomassa alueen vahvuudet sekä heikkoudet ja selvitämme kumpi on parempi hakemus, Less avaa prosessia.
 

Katselmuksessa tarkastellaan kisajärjestelyitä monelta eri kantilta. Muun muassa majoitus ja televisiokuvat ovat avainasemassa.

– Historia näyttää, että alueelle tulee kisojen aikana yli 8 000 henkilöä, joten meidän pitää olla varma, että kaikille on tilaa. Tuotamme tv-kuvaa yli sataan maahan, ja meidän pitää nähdä, missä saavutamme parhaat paikat kuvata, Less kertoo ja toteaa Puijon tornin olevan hyvä maamerkki sekä tekevän kaupungista tunnistettavan.

Kaksikko oli vasta saapuneet alueelle, mutta ensivaikutelma oli positiivinen. Hollowell kehui erityisesti Kuopion kaupungin hyvää toimintaa.

– Olemme saaneet erinomaista tukea paikalliselta hallitukselta. On tärkeää nähdä, että tapahtuma voitaisiin järjestää taloudellisesti sekä rakenteellisesti.
 

Tarkastelun alla on myös Kuopion Suunnistajat, mutta seurakin saa kehuja IOF:n toimitusjohtajalta.

– Molemmissa maissa Sveitsissä ja Suomessa seurat ovat vahvoja, joten se ei ratkaise asiaa, Hollowell huomauttaa kehuista huolimatta.

– MM-kisojen järjestämiseen vaaditaan kokemusta isojen tapahtumien järjestämisestä, ja sitä meillä on Jukolan viestistä. Lisäksi he muistivat jopa vuoden 1988 hiihtosuunnistuksen MM-kisojen järjestämisen, KuoSun puheenjohtaja Timo Suhonen naurahtaa.

KuoSu järjestää heinäkuussa Tahkolla sekä Rautavaaralla Fin5-rastiviikon, joka on myös suuri tapahtuma. Järjestäjien toimintaa tarkkaillaan kilpailun aikana.

– Kun seurasta tulee hakija, on mielenkiintoista nähdä, kuinka menestyksekkäästi he voivat järjestää tapahtuman. Ja ymmärrämme, että kisan keskusta on Tahkolla, joten todellakin seuraamme järjestelyitä, Less pohtii.

– Se on hyvä testi, kuinka iso tapahtuma toimii siellä, Hollowell lisää.

Kisapaikat ovat vielä avoinna, ja vaihtoehtoja niihin on 4–5 kappaletta. Kisakylä sen sijaan on asemoitu Tahkolle, mikäli Kuopio saa isännyyden. Reiteistä järjestäjät olivat kovin salamyhkäisiä, jotta yksikään mahdollinen kilpailija ei saa ennakkotietoa alueista.

Päätös kisaisännästä tehdään lokakuun puolivälin tienoilla. IOF:n herrojen mukaan päätös voi olla vaikea, sillä sekä Kuopion että Itä-Sveitsissä sijaitsevan Flimsin kunnan olosuhteet ovat kunnossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Urheilu

Laine teki vahingossa kauden kymmenennen maalinsa

Hollannin ja Lyonin hyökkääjätähti Memphis Depay loukkaantui, EM-kisat vaarassa

Britit valitsivat krikettitähti Stokesin Vuoden urheilijaksi, F1-mestari Hamilton toinen

Italialaislehti: Silvio Berlusconin omistama Monza teki sopimustarjouksen Zlatan Ibrahimovicille

Kuopion Luisteluseuran Janni Riekkinen viides SM-junioreissa

Welhojen päävalmentaja tuskailee miehistövajausta: "Pelaava porukka raavittiin kasaan lauantai-iltana"

Akaa-Volley otti parhaat miehensä kentälle ja näytti tasonsa

Arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Oona Kauppi suunnittelee kultajuhlia kahden vuoden päähän

Antti Aalto hyppäsi maailmancupin pisteille Klingenthalissa

Ruotsin salibandynaiset voittivat huippujännittävän MM-finaalin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.