Kuopiolainen Taneli Tenhunen aloitti vauhdilla paluun kohti maailman huippua

Synnynnäisestä selkäytimen kehityshäiriöstä huolimatta Kiuruvedellä 31 vuotta sitten syntynyt Taneli Tenhunen on ollut aina liikkuvaista sorttia.

Kuopiolaistunut Tenhunen harrasti kelkkajääkiekkoa normaalissa juniorijoukkueessa, salibandya pystypelaajien kanssa ja pyörätuolikoripalloa ennen kuin tennis vei nuorukaisen mukanaan. 15 vuotta sitten ensimmäistä kertaa tennistä kokeillut Tenhunen innostui niin, että lajista tuli hänelle ammatti.

Vuodet 2004–2011 Tenhunen kiersi pyörätuolitennisturnauksissa ympäri maailmaa, ennen kuin sairastuminen munuaisen vajaatoimintaan pakotti sivuun pelikentiltä.

– Sairastumisen jälkeen en olisi voinut kuvitella, että tulee vielä tällainenkin vuosi. Elän pikkupojan unelmaa jo toisen kerran, Tenhunen sanoo.

– Tunnen olevani etuoikeutettu, kun saan urheilla täyspäiväisesti ja harrastaa lajia, jota rakastan.

Tenhuselle tehtiin munuaisensiirto 2014. Onnistuneen leikkauksen jälkeen alkoi herätä ajatus siirtymisestä Kuopion Tennisseuran valmentajan hommista takaisin myös kilpakentille.

– Niemisen Jarkon Supertähdet-ohjelman esiintulo pyöräytti homman käyntiin ja tekemistä on riittänyt.

Nieminen lahjoitti huutokauppattavaksi mailan, jolla hän pelasi jäähyväisottelussaan Roger Federeriä vastaan. Mailan tuomat 3 500 euroa ja muutama yhteistyökumppani auttoivat alkuun ja niin Tenhunen päätti jatkaa unelmansa jahtaamista.

– Kisoissa olen vasta kunnolla tajunnut, miten paljon tykkään pelaamisesta.

Elokuun alussa peleihin palannut Tenhunen on ehtinyt pelata kuusi turnausta. Samalla kansainvälinen ranking on noussut yli 900 pelaajan joukossa sijan 170 tietämille.

– Jopa yllättävän hyvin paluu on lähtenyt käyntiin, vaikka kansainvälinen taso on poissa ollessani vain noussut.

– Niin kuin pystypelissäkin taito, nopeus ja voima ovat kehittyneet. Pelaajat ovat entistä kokonaisvaltaisempia ja lajiin on tullut paljon todella kovia uusia nuoria.

Tenhusen mukaan pyörätuolitenniksessä kilpailevia pelaajia on maailmassa noin 15 000. Kun lajissa ei ole samanlaista vammaluokituksen kirjoa kuin monessa muussa vammaisurheilussa, on taso laaja.

Tenhunen on toistaiseksi urallaan käynyt korkeimmillaan maailman rankingissa sijalla 80.

– Olen varma, että ohitan melko pian oman parhaan rankingini. Olen kasvanut urheilijana ja ihmisenä ja vaikka olin viisi vuotta kilpailematta, olin kuitenkin koko ajan mukana lajissa. Valmennuskokemuksen kautta olen oppinut katsomaan omaakin peliäni uudella tavalla, Tenhunen kertaa.

Kuopiolainen ehti edetä jo finaaliin sekä Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen kaksin- että nelinpelissä.

– Pelaamisen rutiinia tarvitsen lisää. Pystyn treeneissä jo todella hyvään peliin, mutta sen siirtäminen matseihin vaatii lisää kokemuksia.

Kun Tenhunen päätti paluusta, hän asetti itselleen myös pidemmän tähtäimen tavoitteen. kuopiolainen aikoo pelata Tokion paralympialaisissa 2020.

– Teen tätä tosissani ja pitkäjänteisesti. Treenaan kahdesta kolmeen kertaan päivässä ja haluan kehittyä.

– Aiemmin keskityin liikaa menestyksen ajattelemiseen. Nyt olen muuttanut ajatteluani niin, että menen kehitys edellä. Kun pystyn kehittämään itseäni, seuraa siitä menestystä, Tenhunen muotoilee.