Kuopiossa Suomen parhaat olosuhteet

14-vuotias Sanni Hämäläinen ohjaa espanjanvesikoiraansa Jadea määrätietoisesti läpi harjoitusradan kuopiolaisessa Koiramekassa.

Hämäläinen on harrastanut Jaden kanssa agilityä yli kolme vuotta. Hän on kouluttanut koiransa itse, ja parivaljakko kisaa tällä hetkellä jo 2-luokassa.

– Tiesin jo ennen kuin hankimme koiran, että aloitan sen kanssa sitten agilityn. Lajissa parasta on kaikki asiat, Hämäläinen sanoo.

Lajin opettelua Hämäläinen kuvailee alkuun haastavaksi, mutta nyt tehtävät radalla rullaavat jo hyvin.

– Espanjanvesikoira on rotuna aika helppo kouluttaa agilityyn.

Agilityn lisäksi Hämäläinen harrastaa Jaden kanssa junior handleria, mikä on 10–17-vuotiaille lapsille tarkoitettu koiranesittämiskilpailu. Junior handler muistuttaa perinteistä koiranäyttelyiden rotukehäarvostelua.

Agilityliiton varapuheenjohtaja Jessi Landen ihastelee Kuopion olosuhteita Suomen parhaiksi.

Siikarannassa entisen ikkunatehtaan tiloissa sijaitseva Koiramekka-niminen sisähalli on Suomen suurin koiraurheilukeskus, minkä keinonurmipohjaisella alustalla mahtuu harrastamaan agilityn lisäksi muitakin koiraharrastustoimintoja kuten näyttelyitä ja koulutuksia.

Kuopiolaisyhdistys Hukka-Putki on Koiramekan tiloissa vuokralla. Yhdistyksen puheenjohtajan Virpi Koposen on helppo olla liiton varapuheenjohtajan kanssa samaa mieltä lajiolosuhteista.

– Aiemmin toimimme kauppakeskus Birgerissä, missä käytössämme oli hyvä halli, mutta tilaa oli paljon vähemmän kuin täällä.

Aktiivisesta toiminnastaan huolimatta ainakaan toistaiseksi Hukka-Putki ei ole tarttumassa esimerkiksi SM-kisojen järjestämiseen. Koposen mukaan Suomen mestaruuksista kilpaileminen vaatisi, että koirakot voisivat päästä kilpailemaan vaikkapa Savon Sanomat Areenalla. Kahtena viime vuotena SM-kisat on järjestetty Vantaan Myyrmäen urheilupuiston tekonurmella.

– Hukka-Putken alkuvuosina saimme järjestää kahdet kisat Keskuskentän kuplassa. Sen jälkeen tuli kielto allergioihin vedoten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Agilityn jälkeen arki koiran kanssa voi olla kivempaa – laji koukuttaa omistajankin helposti