Lapset jäivät kotiin - urheilijat Riossa terveen järven kera ja aitojen sisäpuolella

Suomalaisurheilijat ovat rauhallisin mielin Riossa. Turvallisuus ja zikavirus eivät huoleta ainakaan liikaa. Riskejä ei oteta.

Kun pysyy kisakylän aitojen sisäpuolella, on varmasti turvassa, haulikkoampuja Satu Mäkelä-Nummela sanoo.

– En ole tullut tänne turistiksi. Sokeritoppavuoren olen nähnyt jo aiemmin, ja muut nähtävyydet voin katsoa kirjojen kansista, orimattilalainen sanoo

Suomen toinen edustaja olympia-ammunnassa, Vesa Törnroos koki voivansa kävellä huolettomasti Riossa jo kevään testikisan aikana. Myös heinolalaisen avovaimo lähti viikon reissuun Rioon.

Perheelliset urheilijat ovat jättäneet perheensä, ainakin lapsensa kotiin. Maanantaina jousiammunnan pudotuskierroksella vuorossa oleva Taru Kuoppa kertoo miettineensä jopa koko perheen reissua Rioon. Lopulta reissuun lähtivät aviomies ja appi. Pieni poika jäi kotiin.

– Minua arveluttaa turvallisuus isossa massassa. Olisin huolissani ja voisi olla, että menisi kisakeskittyminen väärille urille. Eikä poika olisi jaksanut seurata kisoja. Perhereissun aika on muulloin, Lahdessa asuva Kuoppa kertoo.

Hän korostaa tervettä suhtautumista mahdollisiin uhkiin.

– Ei voi alkaa pelkäämään, silloin ei pääsisi kotoa minnekään.

Myös golfari, kahden lapsen isä Mikko Ilonen kertoi jo aiemmin kesällä lähtevänsä reissuun yksin, sekä zikaviruksen että turvallisuuden takia. Perheen kanssa riskit kasvaisivat. Hänkin suunnitteli pysyvänsä aitojen sisäpuolella.

– Rio on kisojen aikana huomionkohteena ja siksi turvallinen paikka, mutta aina voi käydä jotain. En pelkää zikaa, mutta jos koko perhe matkustaisi, riski, että joku meistä sairastuisi olisi suurempi kuin jos olen yksin.

Tärkeintä urheilijoille on pystyä keskittymään omaan suoritukseensa.

– En ole oikeastaan hirveästi pohtinut uintisuorituksen ulkopuolisia asioita. Luotan, että kisojen organisaatio ja kansainvälinen olympiakomitea huolehtivat urheilijoiden turvallisuudesta, uimari Matias Koski sanoo.