Liettualaiset äänestivät laiskasti presidentinvaaleissa – vaalien ennakoitiin lähes varmasti menevän toiselle kierrokselle

Liettualaiset kävivät sunnuntaina laiskahkosti äänestämässä presidentinvaaleissa, joissa yhteensä yhdeksän ehdokasta kilvoitteli paikasta istuvan presidentin Dalia Grybauskaiten seuraajana. Maan vaaliviranomaisten mukaan äänestysprosentti jäi vajaaseen 57:ään.

Osittaisia tuloksia vaaleista oli viranomaisten mukaan luvassa maanantain vastaisena yönä tai varhain maanantaiaamuna.

Kyselyiden mukaan vain kolmella ehdokkaalla on todellisia mahdollisuuksia nousta maan johtoon. He ovat Liettuan pääministeri Saulius Skvernelis, konservatiivien tukema entinen valtionvarainministeri Ingrida Simonyte ja riippumaton taloustieteilijä Gitanas Nauseda.

Kenenkään ei uskota saavan yli puolta äänistä, joten vaalissa tarvittaneen toinen kierros. Siinä vastakkain ovat kaksi eniten ääniä saanutta. Mahdollinen toinen kierros käydään 26. toukokuuta eli samaan aikaan europarlamenttivaalien kanssa.

Köyhyys ajaa pois maasta

Liettuan pahimpiin ongelmiin kuuluvat köyhyys ja kiivas maastamuutto, kun ihmisiä on muuttanut joukoittain Länsi-Eurooppaan paremman elämän toivossa. Äskettäisen EU-raportin mukaan miltei 30:tä prosenttia liettualaisista uhkaa köyhyys tai syrjäytyminen. Riski on suurin maaseudulla.

–  Kansalaiset kaipaavat sosiaalista oikeudenmukaisuutta, sanoo vilnalaista politiikan tutkimuksen instituuttia edustava Donatas Puslys.

Hänen mukaansa ihmiset etsivät ehdokasta, joka pystyy sovittelemaan vastakkaisten leirien välillä.

Vilnassa äänestänyt eläkeläinen Feliksas Markevitshius toivoikin tulevan presidentin houkuttelevan kotimaansa jättäneitä palaamaan.

–  Elintasoa on parannettava, koska nyt monien ihmisten on pakko mennä töihin ulkomaille, neuvoi Markevitshius, joka kertoi äänestäneensä Nausedaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.