Liigan toimitusjohtaja kuvaa jääkiekkoväen reaktiota koronakriisiin - "Pettymyksen pureskelu kesti noin 8 minuuttia. Sitten sitko ja sisu tulivat esiin"

Riku Kallioniemi tekee pitkiä päiviä suomalaisen ammattilaisjääkiekkoilun pelastusoperaation ytimessä. Liigakausi loppui kierrosta ennen runkosarjan päätöstä kuin seinään, kun Suomi ajautui poikkeustilaan ihmiskuntaa yhdistävän uhan edessä.

SM-liiga Oy:n toimitusjohtajan tehtävä on auttaa Liigaa ja sen omistavia seuroja selviytymään ennenkokemattomista vaikeuksista.

– Tämä on vakava paikka. Tässä kohtaa emme täysin tiedä, kuinka vakava. Se riippuu siitä, kuinka pitkään poikkeustila kestää. Tähän mennessä ei ole tullut kauheasti positiivisia yllätyksiä, Kallioniemi toteaa.

Pudotuspelikevään yleisöjuhlia ei koeta. Liigan ja liigaseurojen yhteenlasketut välittömät taloudelliset tappiot ovat noin kymmenen miljoonaa euroa.

– Sen tilkitseminen on ensimmäinen hommamme.

 

Kallioniemi tiivisti yhteydenpitoaan Euroopan-sarjojen kollegoihinsa koronaviruksen vuoksi noin helmikuun puolivälissä. Tietojenvaihdosta huolimatta pandemian etenemisnopeus yllätti kaikki urheilusarjat.

Suomen liigaseurat toipuivat shokista kuitenkin nopeasti toimimaan.

– Pettymyksen pureskelu vei noin kahdeksan minuuttia. Sitten seurajohtajilta alkoi tulla kysymyksiä, mitä voimme tehdä, että tulemme tästä läpi ja selviämme. Sisu ja sitko tulivat heti esiin.

Kallioniemi on kokenut työurallaan monenlaista, kuten myös liigahallituksen, Liigan johtoryhmän ja seurojen hallitusten jäsenet, jotka ovat viime viikkoina pohtineet ongelmia ja niiden ratkaisukeinoja liki tauotta yhdessä ja erikseen.

– Kaikki ovat yhdellä suulla todenneet, ettei näin raskaita aikoja ole koskaan ollut ja ettei näin raskaita päätöksiä ole joutunut koskaan tekemään.

Liigaseurat ovat jo keksineet tahoillaan erilaisia asioita, joita tarjota faneille ja tapoja, kuinka tukea omia yhteistyökumppaneita, joiden tilanne on yhtä lailla vaikea.

– Sieltä on noussut pieniä ja isoja lähtöjä eri suuntiin. Mahtavia esimerkkejä, jotka luovat uskoa, että kyllä tästä selvitään.

Kallioniemi on aistinut kriisin hetkellä hyviä merkkejä suomalaisen jääkiekkoväen yhtenäisyydestä.

– Ihan vilpittömästi uskon, että tämä raaputtaa meistä pikkuisen turhaa kuonaa pinnasta pois. Paljastaa, mikä on merkityksellistä ja tärkeää.

Lue myös: KalPan toimitusjohtaja yt-neuvotteluista: "Käytännössä kaikki, mistä voimme saada tuloja, on valtiovalta kieltänyt"
 

Jos elämä olisi jatkunut ennallaan, liigakauden huipennus olisi lähestynyt tällä viikolla puolivälierien muodossa.

Asetelmat olivat herkulliset. Oulun Kärpät, Rauman Lukko ja Tampereen Tappara porskuttivat sarjataulukon kärjessä, mutta runkosarjan kirkkaimmat valopilkut olivat niiden kärkihaastajat Kouvolan Kookoo ja Tampereen Ilves.

Kallioniemi toteaa, että liigakauden lopettaminen kesken oli ainoa vastuullinen toimenpide. Pettymys oli silti suuri kaikille, joiden koko vuoden työn tulosten ulosmittauksen oli tarkoitus pian alkaa.

– Edessä oli hienoin sesonkimme ja tärkein tulonlähteemme. Oli seuroja, jotka pelasivat historiansa vahvimpia kausia. Se vedettiin yht’äkkiä pois. Hetki veti mielen aika matalalle ja herkäksi.

Kallioniemi on etsinyt viime viikkoina myös Suomen muiden urheilulajien edustajien kanssa yhteisiä tapoja siihen, kuinka saada tukevaa maata jalkojen alle.

– Isku oli meille karmea, mutta symppaan nyt tosi paljon vaikka jalkapalloa ja pesäpalloa, joissa tämä sattui kauden alkuun. Toivottavasti he pääsevät pelaamaan tämän kauden kohtuullisin vaurioin.

 

Irtisanomisten ja lomautusten aalto pyyhkii yritysten yli Suomessa ja maailmalla. Liigaseuroista vakituista henkilökuntaa koskevista yt-neuvotteluista ovat jo aiemmin ilmoittaneet Pelicans, SaiPa, Lukko, JYP ja KalPa.

Kallioniemen mukaan yt-neuvottelujen aloittamiset kertovat osaltaan, kuinka epätavallinen liigayhteisön tila on.

– Tärkeintä on turvata, että toiminta jatkuu. Kaikki tieto kerätään ja katsotaan, millä edellytyksin se voi jatkua. Jos se siinä kohtaa edellyttää kovia päätöksiä, tilanne on silloin se.

Kiekkoilijoita mietityttää eduskunnassa käsiteltävänä oleva lakimuutos, joka voimaan astuessaan toisi pelaajien määräaikaiset työsopimukset väliaikaisesti lomautusten piiriin.

Kallioniemi toteaa, että Liiga ja Suomen Jääkiekkoilijat ry eli pelaajayhdistys ovat keskustelleet viime aikoina tiiviisti.

– Olen pyytänyt pelaajayhdistystäkin miettimään, minkälaisia ratkaisuja heillä voisi tähän olla. Kaikki hyvät ideat ovat tässä arvokkaita. Minulla on vakaa käsitys, että pelaajat ymmärtävät, kuinka poikkeuksellisia aikoja nyt eletään.

Olympiakomitean kyselyn mukaan epidemian vaikutukset Suomen liikuntaan ja urheiluun ovat vähintään 81 miljoonaa euroa, josta seuratoiminnan osuus on 40 miljoonaa.

Olympiakomitea on jättänyt tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle esityksen urheilun erityisavustuspaketista, jossa kehoteaan etsimään ratkaisua myös yhtiömuotoisten liigojen tukemiseen. Päätöksiä odotetaan vielä.

Norja on myöntänyt urheilulleen 50 miljoonan euron ja Ruotsi 45 miljoonan tukipaketin.

– Mielenkiinnolla odotan, missä vaiheessa me Suomessa alamme sellaisia löytää. Asiamme on ymmärretty hyvin. Hyviä merkkejä on ollut, Kallioniemi luonnehtii.

Liiga on pyrkinyt edistämään, että osakeyhtiöt, joiden päätoimiala on ammattiurheilu, saisivat yritystukipäätöksissä samanlaista kohtelua kuin muutkin yhtiöt.

– Liigayhteisössä on töissä noin tuhat ihmistä. Suomessa on hirveästi firmoja, joilta lähti yht’äkkiä sata pinnaa liikevaihdosta. Me olemme siellä myös.

KalPa ja Lukko pelasivat maaliskuun puolivälissä liigaottelunsa tyhjälle hallille. Kuva: Aake Roininen
 

Tavallisesti liigaseurat rakentavat kevään aikana seuraavaa kautta, tekevät yhteistyösopimuksia, myyvät kausikortteja ja vuokraavat aitioita. Liigaseurojen tuloista hieman yli puolet tulee yhteistyökumppaneilta.

Nyt toimistoilla voidaan vain arvailla, minkälaisia kerrannaisvaikutuksia kriisillä voi olla yritysten mahdollisuuksiin tukea urheilua.

Suomi on jonkinlaisessa poikkeustilassa vielä kesän alkaessa.

Esimerkiksi Porin Ässissä valmistaudutaan siihen, että joukkueharjoitukset on mahdollista aloittaa aikaisintaan elokuussa.

Kallioniemeä on lämmittänyt nähdä, minkälaisen vastauksen seurat ovat hädässä omiltaan saaneet. Yhteiskunnassa laajemminkin levinnyt tsemppihenki on noussut esiin.

Tiukka paikka on näyttänyt, mitä pinnan alta löytyy.

– Sieltä paljastuu, kuinka paljon me välitetään, kuinka paljon tämä merkitsee ja miten tärkeää on pitää toisistamme huolta.

– Tilanne on hyvin karu, emmekä vielä tiedä, kuinka karuksi tämä tästä vielä tulee. On pakko ajatella, että tästäkin voi seurata jokin arvokas oppi meille kaikille, minkä jälkeen olemme ehkä rahtusen viisaampia ja vahvempia, vaikka olisimme vähän aikaa pikkuisen köyhempiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Urheilu

Tuomaristo hyväksyi Mercedeksen ohjauskeksinnön – Red Bullin pomo Christian Horner kehuu DAS-järjestelmää nerokkaaksi

PuPe löysi sisäpeliinsä kaikki mahdolliset virheet – Ankkurit haki kolme pistettä Kuopiosta

Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa

Jääkiekkoilija Jevgeni Malkkinin kaima vauhdissa Vieremän kauden avausraveissa

HJK:n Roni Peiponen lopettaa pelaajauransa 23-vuotiaana

IS: Valmentajalle yli kolme vuotta vankeutta alaikäisen pelaajan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Jokerit pelaa SM-liigajoukkueita vastaan kuuden vuoden tauon jälkeen – osallistuu harjoitusturnaukseen Imatralla

Linda Henriksson golfasi reikäpelin Suomen mestaruuden ja pohtii paluuta Yhdysvaltain kakkostason kilpailuihin

KalPan kasvatti Kerman valittu uudistamaan Joensuun Kiekko-Poikia

Bayern München vahvisti Leroy Sanen viisivuotisen sopimuksen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.