Mäkihypyn SE-miehen ura on ohi

Kaksi henkilökohtaista maailmancupin osakilpailua voittanut Janne Happonen on tehnyt odotetun päätöksen.

– Vielähän siellä Fisin (Kansainvälinen Hiihtoliitto) sivuilla lukee kohdallani active, mutta kilpaurheilu-urani on kuitenkin nyt ohi, Puijon Hiihtoseuraa edustanut 31-vuotias hyppääjä toteaa.

Happonen kärsi urallaan lukuisista loukkaantumisista, joista pahimmat koettelivat polvea. Polvi leikattiin edellisen kerran vuoden 2014 syksyllä. Sen jälkeen Happonen yritti vielä kovasti paluuta takaisin maailman huipulle, mutta ura päättyi ennen kuin halu loppui.

– Loukkaantumiset olivat niin pahoja, että en enää toipunut huippukuntoon. Ei ole enää eväitä huippu-urheiluun. Ihan mukava on, että vaihteeksi on ollut hiljaiseloa, kuopiolainen toteaa.

 

Happonen menestyi myös arvokisoissa, joista hän hankki olympialaisten joukkuehopeaa (2006), lentomäen MM-kisojen joukkuehopeaa (2006 ja 2008) ja lentomäen MM-kisojen joukkuepronssia (2010).

”Havu” on myös mäkihypyn Suomen ennätysmies 240 metrin leiskautuksellaan. Norjan Vikersundissa 13. helmikuuta 2011 nähty huima hyppy päättyi polven pettämiseen. Sen vamman jälkeen Happonen nousi vielä arvokisajoukkueen jäseneksi, mutta hän ei kuitenkaan hypännyt Oslon vuoden 2011 MM-kisoissa.

Viimeisin paha polvivamma syntyi kauden 2012–13 avauskilpailun karsinnassa Norjan Lillehammerissa. Sen jälkeen Happonen kävi tiukkaa vääntöä uran jatkamisen ja lopettamisen suhteen. Kovalla kuntoutuksella hän palasi vielä maajoukkueeseen, jonka jäsenenä hän hyppäsi maailmancupissa viimeisen kerran tammikuussa 2014.

– Vammoille ei voi mitään. Niitä nyt vain sattui minun kohdalle, Happonen toteaa.

 

Happosen uran parhaat hetket osuivat vuodelle 2008, jolloin hän oli maailmancupin kolmen parhaan joukossa viidesti. Osakilpailuvoitot tulivat kotimaan kisoista. Lahdessa Happonen voitti vuonna 2006 ja kotimäessään Kuopion Puijolla keväällä 2008.

– Kun urheilija pääsee huipulle, se on äärimmäisen antoisaa. Urasta jäi kokonaisuutena hyvä maku, Happonen kertaa.

Kokenut mäkimies on nähty muutamien viime vuosien aikana valmentamassa nuoria hyppääjän alkuja.

– Olen ollut välillä mukana nuorisotoiminnassa Jarkko Saapungin apuna ja välillä en. Tällä hetkellä en ole mukana, Happonen kertoo.

 

Profiili : Janne Happonen

Syntynyt: 18.6.1984.

Seura: Puijon Hiihtoseura.

Aikuisten arvokisasaavutukset: Joukkuemäen olympiahopeaa 2006, lentomäen MM-joukkuehopeaa 2006, 2008, joukkuepronssia 2010.

Nuorten arvokisasaavutukset: MM-kultaa normaalimäestä 2002, MM-joukkuekultaa 2001 ja 2002.

Maailmancupin henkilökohtainen menestys: Kaksi osakilpailuvoittoa, kaksi toista sijaa ja yksi kolmas sija.