Mäkihypyn ongelmalapsi Harri Olli taas pulassa

Kolme maailmanmestaruusmitalia urallaan voittaneen Harri Ollin suunnitelmat paluusta huipulle ovat jälleen mutkistuneet.

Olli, 32, aloitti keväällä yhteistyön Tuomas Virtasen kanssa, mutta heillä menivät sukset ristiin. Virtanen ilmoitti Twitterissä, ettei hän jatka Ollin valmentajana.

– Näin on, vahvisti Virtanen, jonka mukaan Olli teki kesällä hyvää työtä.

– Hyppääminen oli ajoittain hyvää.

Olli on ollut jatkuvasti vaikeuksissa, ja hänen kymmenen vuoden takaisilla huippuvuosillakin oli useita kahnauksia esimerkiksi maajoukkueen johdon kanssa.

Olli oli helmikuussa 2008 Oberstdorfin lentomäen maailmanmestaruuskilpailujen joukkuekilpailun hopealla, mutta pian kisojen jälkeen hyllytettiin maajoukkueesta huonon käytöksen vuoksi. Elokuussa 2008 Harri Olli erotettiin toistamiseen maajoukkueesta.

Olli hankki kuitenkin seuraava talvena maailmancupista kolme osakilpailuvoittoa, ja vielä vuonna 2010 hän sai MM-pronssia lentomäen joukkuekilpailusta. Rovaniemeltä kotoisin oleva Olli ilmoitti lopettavansa uransa 2011, mutta mieli on tehnyt vielä mäkeen. Tosin menestys on hiipunut.

Keväällä hän aloitti ahkeran harjoittelun Tuomas Virtasen ohjauksessa, mutta nyt on edessä uuden valmentajan etsiminen.

Virtanen on valmentanut muutaman vuoden Anssi Koivurantaa, joka on edellinen suomalainen maailmancupin osakilpailuvoittaja. Koivuranta voitti Keski-Euroopan mäkiviikolla 2014 Innsbruckissa.

Ollin paluun esteenä on sekin, että hänellä ei ole voimassa olevaa urheilijasopimusta Suomen hiihtoliiton kanssa.

Hiihtoliitto on purkanut hänen urheilijasopimuksensa, kun Olli esiintyi liiton yhteistyökumppanin Veikkauksen kanssa kilpailevan peliyhtiön mainosvideolla. Välimiesoikeus ratkaisi kiistan liiton hyväksi. Ilman urheilijasopimusta Ollilla ei käytännössä ole mahdollisuuksia palata huipputasolle, sillä hän ei voi kilpailla kansainvälisissä kisoissa.

– Esimerkiksi Rukan maailmancupin kansallisessa ryhmässä hyppääminenkään ei tule kysymykseen ilman urheilijasopimusta, sanoo hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

Olli on riitauttanut käräjäoikeuteen välimiesoikeuden päätöksen.

Mäkihyppääjä on ilmoitti keväällä, että hän tavoittelee paikkaa Suomen joukkueeseen Pyeongchangin olympiakisoihin ensi helmikuuksi.