Makethemark toi St. Michelin voiton Petri Salmelalle

Mikkelin St. Michelin voittorahat matkasivat Makethemarkin mukana Ruotsiin, mutta suurimmat voittojuhlat päästiin silti viettämään suomalaisten keskuudessa.

 

Jo 1990-luvun alusta lähtien St. Michelissä hevosineen vieraillut bodenilaisvalmentaja Petri Salmela sai Mikkelissä vihdoin ansaitsemansa onnistumisen.

– Valmentajaurani alkoi täällä vuonna 1993 Plant The Seedin St. Michelin kakkostilalla ja on kestänyt tänne asti. Ilman Plant The Seediä ja St. Micheliä en varmasti edes olisi tänään tässä. St. Michel on ollut minulle sen jälkeen aina kesän kohokohta, jonne sydän palajaa joka vuosi, torniolaissyntyinen Petri Salmela totesi liikuttuneena.

– Meni 30 vuotta, että sain tämän tason hevosen talliini. Vasta viime syksynä uskalsin sanoa ääneen, että minulla on valmennuksessani parempi hevonen kuin Plant The Seed.

 

Kuusivuotias Makethemark on tehnyt tänä vuonna vahvaa nousua maailman ravieliittiin. Ori oli kolmas Solvallan Elitloppetissa ja toinen Bodenissa sekä Norjassa.

– Makethemark on uskomaton hevonen. Siihen luottaa paljon, mutta silti se yllättää aina.

– Hevosta on matsattu tänä vuonna tarkoituksella kaikkiin koviin kilpailuihin. Vaikka voittoja ei ole tullut, hevosen suoritukset ovat olleet huimaavia. Norjan startin jälkeen se oli vasta ensimmäisen kerran väsynyt. Silloin se joutui jopa tiukemmalle kuin tänään, Salmela tunnusti.

 

Ulf Ohlssonin ohjastama Makethemark ratkaisi St. Michelin 80 000 euron arvoisen voittonsa vahvalla lopetuksella. Lähtö näytti vielä kierros ennen maalia savolaisittain lupaavalta, kun keulassa paahtoi savolaiskaksikko Next Direction ja Cameron Evo.

Makethemark kyttäsi toisessa ulkona, josta se syöksyi tiukassa maalisuoran kamppailussa lopulta helposti ykköseksi ajalla 10,2.

 

Loppumetreillä hieman ulos kammennut Next Direction hävisi voittajalle kymmenyksen ja sen sisäpuolelta tuikkaamaan päässyt Pastore Bob oli kolmas.

– Jos Next Directionilla olisi ollut ykkösrata, se olisi voittanut lähdön. Nyt ei pystytty lataamaan alussa ihan täysiä ja alkuun kului voimia.

– Hevonen ei ollut ihan parhaimmillaan verrattuna kevääseen, mutta ollaan tyytyväisiä hyvään kakkossijaan, ohjastaja Iikka Nurmonen totesi.

 

Iivo Niskasen osaomistama Cameron Evo jatkoi vahvoja esityksiään Harri Koivusen tallista käsin ja oli vaativalla kuolemanpaikkajuoksulla hyvä neljäs.

– Hevonen oli mahtavan hyvä. Se taisteli hienosti loppuun asti ja hävisi voittajalle vain valjakon mitan, ohjastaja Olli Koivunen iloitsi.

 

Makethemark sai St. Michelin voittonsa ansiosta kutsun Hugo Åber Memorialiin, mutta sen kilpailun valjakko jättää väliin.

– Katsotaan kuinka ori toipuu reissusta ja mietitään jatkoa rauhassa. Åby Stora Prix olisi seuraavaksi eniten kiinnostava kilpailu.

– Joku talvi mennään varmasti myös Ranskaan kilpailemaan. En tiedä onko se kuitenkaan vielä tämä vuosi, sillä kilpailukauden jatkuessa talvella ei kesäaikaan voi ajaa kaikkia suurkilpailuja, Salmela mietiskeli.

 

Petri Salmelan valmennustallin hienon päivän täydensi nelivuotias Zinco Jet, joka taisteli kahdesta laukasta huolimatta Eugen Pylvänäisen Muistoajon kakkoseksi.

– Zinco Jet on myös mahtava hevonen. Minun suosikkejani. Siitä voi tulla joku päivä jotakin suurta, Salmela kehui.

Toto75

Vixeli juhli Varsakunkussa

Toto75-1: Viisivuotiaiden suomenhevosten ykkönen Vixeli (11) vei voittorahat myös Varsakunkku -finaalissa. – Vixelin hyvyys tulee synnyinlahjana. Tällaisia hevosia ei voi ihminen tehdä, ohjastaja-valmentaja Tapio Perttunen muistutti.

Toto75-2: Sultan Journey (2) piti vastustajat hallitulla keulajuoksulla helposti takanaan.

Toto75-3: Sahara Sandstorm (3) juoksi St. Michel Stayerissa 3 100 metrin matkalla uuden nelivuotiaiden SE-ajan 14,6.

Toto75-4: Graceful Swamp (4) jatkoi tappiotonta menoaan nelivuotiaiden Eugen Pylvänäisen muistoajossa.

Toto75-5: Piskon Pouta (5) antoi suomenhevosten Tammatähdessä arvokkaan näytön kuningatarkilpailuun.

Toto75-6: Makethemark (2) vei St. Michelin 80 000 euron ykkösrahat Ruotsiin ennen leppävirtalaisruuna Next Directionia.

Toto75-7: Valtroks (1) veti keulapaikalla lähdöstä maaliin.

Toto75-arvo jäi 14,23 euroon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Urheilu

KHL-tykki Kirill Kaprizov suuntaa taalakaukaloihin

Dominic Thiem yritti selittää tenniksen koronaholtittomuutta – "Kukaan ei tehnyt rikosta, ja turnaus järjestettiin hyvää tarkoittaen"

NBA-tähti Russell Westbrookilla todettiin koronavirustartunta

Paavo Nurmi Games täyttyy urheilijoista – "Nyt on ollut aika helppo löytää ulkomaisia kilpailijoita"

VaLePa kolmantena suomalaisjoukkueena lentopallon Mestarien liigaan

Vain elektronisen urheilun urheilupelit sallitaan Vuoden urheilija -äänestykseen – päätös herätti närää lajiliitossa

Antti Ruuskasen maali on Turun Kalevan kisoissa – keihäänheiton Euroopan mestari päättää kilpailukaudestaan vasta elokuussa

Kommentti: Rastiviikko on lajin helmi myös uusille suunnistaville perheille

Lapsia riittää rasteille tungokseen saakka – vilkas kesä suunnistuskoulussa

Espanjan koronatilanne haittasi Leo-Pekka Tähden harjoittelua – viisinkertainen paralympiavoittaja silti valmiina kotimaan kisakauteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.