Mestarien liigan voittopokaali on karttanut pitkään suomalaiskäsiä

Helsingissä Kampin kauppakeskuksessa käy normaalia vilkkaampi kuhina. Ihmisiä riittää tungokseksi asti, ja monella on päällään punainen Liverpoolin pelipaita. Syitä kuhinaan on neljä: Jari Litmanen, Sami Hyypiä, Petri Pasanen ja Mestarien liigan voittopokaali.

Pelaajauransa lopettanut kolmikko käy vuoroillaan lavalla kertomassa kokemuksistaan Mestarien liigasta, ja ihmiset pääsevät yhteiskuviin heidän sekä pokaalin kanssa.

Litmanen on Mestarien liigan voittaja vuodelta 1995 ja Hyypiä vuodelta 2005.

–  Mestarien liigan voittaminen oli urani ehdottomasti isoin juttu. Se oli sellainen asia, jonka ei pitänyt olla suomalaiselle jalkapalloilijalle edes mahdollista. Ensimmäisenä asiana siitä tulee mieleen ilo, Litmanen muistelee vuotta, jolloin Ajax jyräsi ykköseksi asti.

Hyypiä peräänkuuluttaa työntekoa

Vuodesta 2005 on pitkä aika, eivätkä suomalaisjalkapalloilijat ole sen jälkeen maanosan suurimman seurajoukkueturnauksen voittopystiä nostelleet.

Tällä kaudella lohkovaiheessa suomalaisista nähdään Bayer Leverkusenin Lukas Hradecky ja Joel Pohjanpalo sekä Genkin Jere Uronen. Leverkusen ja Genk eivät kuulu Mestarien liigan kuumimpiin voittajasuosikkeihin.

Juuri tällä hetkellä ei näytä todennäköiseltä, että suomalaispelaajia nähtäisiin lähivuosina juhlimassa Mestarien liigan voittopokaalin kanssa.

–  Minulta kysytään paljon, miksei meiltä tule huippujoukkueisiin pelaajia. Tärkein syy on, ettei haluta tarpeeksi. Sinne pääsemisen eteen täytyy uhrata ja tehdä tosi paljon töitä. En minä ollut nuorena valtava talentti (lahjakkuus). Olen joutunut tekemään älyttömästi töitä, Hyypiä sanoo suoraan.

Suomalaispelaajia saatetaan nähdä Mestarien liigaa enemmän Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, jonne myös HJK:lla on yhä mahdollisuus päästä. Eurooppa-liigassa menestyminen on kuitenkin työn ja tuskan takana.

–  En sano, ettei Suomen liigassa olisi laadukasta toimintaa, mutta treenaamista täytyisi saada vieläkin laadukkaammaksi. Uskon, että liiga kehittyisi, jos pelaajilta alettaisiin vaatia treeneissä ja otteluissa entistä enemmän, Hyypiä sanoo.

Pokaali hotellihuoneessa yön yli

Mestarien liigan voittaminen on lähes jokaisen jalkapalloilijan yksi suurimmista haaveista. Hyypiä muistaa tarkasti vuoden 2005 legendaarisen finaalin, jolloin hän juhli Liverpoolin paidassa AC Milanin kaatamista finaalissa.

Milanolaiset johtivat ottelua tauolle mentäessä 3–0. Liverpool nousi kuitenkin väkisin rinnalle ja nappasi voiton rangaistuspotkukilpailussa.

–  Peli loppui aika myöhään, ja aamulla piti herätä niin, että ehdimme lennolle Liverpooliin. Joku taisi ottaa voittopokaalin hotellihuoneeseen yöksi viereensä. Jos en väärin muista, aamulla taisi olla vähän kyselyä, missä se pokaali on, Hyypiä muistelee suu virneessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.