Opintietä käynyt Lankinen torjuu MM-Leijonien ykkösvahtina – "Ihmisenä aika paljon vahvempi kuin vuosi sitten"

Suomen ykkösvahdiksi kahden pelatun ottelun perusteella jääkiekon MM-turnauksessa valikoitunut Kevin Lankinen oppi päättyneellä sarjakaudellaan nöyryyttä. Edellisellä kaudella Liigassa HIFK:ssa loistanut maalivahti ei valloittanut Pohjois-Amerikan debyyttikaudellaan NHL:ää, mutta kävi elämänkoulua senkin edestä.

– Ihmisenä Kevin Lankinen on aika paljon vahvempi vuosi sitten, hän vakuuttaa Suomen jääharjoituksen jälkeen Kosicessa.

Hän muutti uudelle mantereelle tavoitteenaan pelipaikka NHL:n Chicago Blackhawksista. Se jäi toistaiseksi aikeeksi. Jääaikaa karttui kauden mittaan Chicagon AHL-farmissa Rockford IceHogsissa ja niin sanotussa farmin farmissa, ECHL:n Indy Fuelissa.

– Erilainen maailma. Monesti pelattiin perjantaista sunnuntaihin kolme peliä kahteen ja puoleen päivään. Pisimmillä 6–7 tunnin yöbussimatkoilla jäivät unet vähiin, kun piti hypätä kaukaloon seuraavana päivänä.

Pohjois-Amerikka muovasi pelityyliä

Lankisen tarkoitus on ottaa ensi kaudella "steppi eteenpäin", mikä tarkoittaisi NHL-pelejä, joita kertyi menneenä sesonkina sarakkeeseen nolla.

Uran ensimmäinen MM-turnaus tarjoaa tervetulleen itseluottamuspiikin. Lankinen oli valmis lähtemään kisoihin vaikka kolmosvahdiksi. Nyt hän on todistanut tolppien välissä Suomen voittoja Kanadasta ja Slovakiasta.

– Pelaamaan pääsy lämmitti mieltä. Olen tiennyt olevani oikealla polulla.

Pelaaminen Pohjois-Amerikan kapeammassa kaukalossa muovasi hänen pelityyliään. Laukauksia tulee paljon, pienestäkin kulmasta.

– Vähän passiivisemmin joutuu pelaamaan, ei voi tulla niin paljon vastaan kuin isommassa kaukalossa. Peliä täytyy lukea aika paljon paremmin. Opettavainen vuosi on takana, Lankinen kiteyttää.

Kuusela uutena hyökkäykseen

Suomen MM-joukkueen pelaavaan kokoonpanoon liittyy maanantaina Yhdysvaltoja vastaan hyökkääjä Kristian Kuusela. Maalivahtipeluutusta Lankisen kahden voittopelin jälkeen tuskin sorkitaan, vaikka mistään ei voi olla varma.

– Katsotaan, miten jatketaan tästä eteenpäin. Lyhyessä ajassa tulee monta peliä, ja peluutus katsotaan päivän kunnon mukaan, maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen naulaa.

– Päivä kerrallaan mennään. Valmennus päättää pelaamisesta, Lankinen lisää nöyrästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.