Pärmäkoski oli maailmancupissa neljäs – Johaug ohitti loppupisteissä

Krista Pärmäkoski sijoittui neljänneksi maastohiihdon naisten maailmancupin kokonaiskisassa. Hän oli Kanadassa cupin päätöskilpailun takaa-ajon neljäs.

Quebecissä hiihdetyn 10 kilometrin vapaan tavan kisan voitti Ruotsin Stina Nilsson ennen toiseksi sijoittunutta Norjan Therese Johaugia, joka nousi maailmancupin kokonaispisteissä kolmanneksi ohi Pärmäkosken.

Naisten maailmancupin voitti Quebecin takaa-ajossa kolmanneksi hiihtänyt Norjan Ingvild Flugstad Östberg.

Kun kolmantena takaa-ajoon lähtenyt Johaug tavoitti noin neljään kilometriin mennessä Östbergin, oli jo arvattavissa, että Pärmäkoski putoaa cupin kokonaiskilpailussa Johaugin taakse.

Pärmäkoski ajoi kärkikolmikkoa takaa ruotsalaiskolmikon eli Ebba Anderssonin, Jonna Sundlingin ja Maja Dahlqvistin kanssa.

–  Asuttiin ruotsalaisten kanssa samassa hotellissa, ja puhuin eilen Ebban kanssa, että jos tehtäisiin yhteistyötä. Tiedettiin, että ero kolmanteen sijaan oli suuri. Neljäs sija oli minulle mahdollinen, ja se tuli, Pärmäkoski kertoi Ylen haastattelussa.

Hän sijoittui myös viime kauden maailmancupin kokonaiskilpailussa neljänneksi.

–  Tasainen kausi, välillä oli pientä väsymystä ja haasteita. En ole ennen näin tasaista kautta hiihtänyt, vaikka huippusuoritukset ehkä jäivät puuttumaan, sanoi Pärmäkoski, joka sijoittui vuoden vaihteen Tour De Ski -kiertueella kolmanneksi.

Pärmäkoski kertoi, että hänellä on kautta jäljellä vielä viisi kilpailua, seuraavaksi ensi viikonloppuna Äänekosken SM-kisoissa.

Niskasella vuoristorataa

Muista suomalaisista Laura Mononen oli takaa-ajossa 32:s, Kerttu Niskanen 34:s ja Anne Kyllönen 37:s.

Niskanen kaatui edellisen päivän yhteislähtökisassa ja loukkasi selkänsä.

–  Vaikka selkä on rikki, täynnä haavoja ja mustelmia, ei mikään paikka näyttäisi olevan rikki, Niskanen kertoi.

Ylipäätään hänen kautensa on ollut rikkonainen. Niskanen ajautui ylikuntoon, ja jopa osallistuminen Seefeldin MM-kisoihin oli vaakalaudalla.

–  Tähän kauteen mahtui ihan kaikki, urani pahin kaatuminenkin. Mutta jos tämä ei kerta tappanut, varmaan se vahvistaa, Niskanen naurahti.

Ruotsin Nilssonille maailmancupin päätösviikonloppu oli suurta juhlaa. Hän voitti Quebecissä kaikki kolme kilpailua: sprintin, yhteislähdön ja takaa-ajon. Sen kruunuksi tuli Kanadan minikiertueen voitto.

Hakola hiihti 13: nneksi , Kläbo voittoon

Miehissä Ristomatti Hakola sijoittui parhaana suomalaisena maastohiihdon maailmancupin päätöskilpailussa 13:nneksi. Hän hävisi 13,3 kilometrin vapaan tavan kisan voittaneelle Norjan Johannes Hösflot Kläbolle minuutin ja 55 sekuntia.

Kläbon jälkeen toiseksi sijoittui Kanadan Alex Harvey. Kläbo voitti myös maailmancupin kokonaiskisan.

Muista suomalaisista Joni Mäki oli 36:s, Lauri Vuorinen 46:s ja uransa viimeisen kansanvälisen kilpailun hiihtänyt Matti Heikkinen 48:s.

Suomalaisista kokonaiskilpailussa paras oli 20:nneksi sijoittunut Iivo Niskanen, joka ei ollut Quebecissä mukana.

Heikkiselle sankarin vastaanotto

Perinteisen tavan 15 kilometrin maailmanmestariksi Oslossa 2011 sauvonut ja kolme muuta MM-mitalia urallaan saavuttanut Heikkinen sai maalissa sankarin vastaanoton. Koko Suomen Quebecin-joukkue juhli Heikkistä, jolle vaihtui vinhaan päähän vihreä hiihtopipo ja vihreä vyölaukku.

–  Raveissa nuorta hevosta kutsutaan vihreäksi, kun sillä on paljon uutta opittavaa. Eiköhän minullakin ole, 35-vuotias Heikkinen kertoi Ylelle viitaten siviilielämän haasteisiin.

Maaliskuun alussa päättyneissä Seefeldin MM-kilpailuissa Heikkiselle tuli itku silmään, kun hän julkisti lopettamisensa. Quebecin auringossa ilme oli jo valoisampi.

–  Nyt ei itketä, että sikäli on mukavampaa, Heikkinen hymyili.

Hän aloitti maailmancup-uransa Ruotsin Kiirunassa marraskuussa 2002. Suomen maastohiihto oli tuolloin MM-Lahden vuoden 2001 dopingvyyhden jälkeen heikoilla. Heikkinen valoi vuosien mittaan tekemisillään ja saavutuksillaan uskoa.

–  Laji on kehittynyt paljon siitä, kun aloin kiertää kisoja miesten yleisessä sarjassa. Mukava, että on pysynyt jollain tavalla kehityksessä mukana, hän sanoi.

Hänen kilpauransa jatkuu vielä kotimaassa ensi viikonloppuna SM-kisoissa Äänekoskella ja sen jälkeen Ylitorniolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mäkäräisen sihti petti tuulessa ja raskaassa kelissä – maailmancup päättyi 23:nteen sijaan Holmenkollenin yhteislähdössä