Räikkönen tykitti paalulle Monzan kaikkien aikojen nopeimmalla ajalla

Ferrarin Kimi Räikkönen ajoi paalupaikalle formula ykkösten aika-ajoissa Italian Monzassa. Räikkönen tykitti Ferrarin kotiyleisön edessä ajan 1.19,119. Paalupaikka on Räikkösen F1-uran 18:s. Suomalainen on lähtenyt F1-kisaan viimeksi ykkössijalta viime vuonna Monacossa.

– Puolet on vasta tehty. Ei voisi olla parempaa paikkaa ottaa paalupaikka kuin Monza, Räikkönen sanoi ratahaastattelussa.

38-vuotiaasta Räikkösestä tuli vanhin paalupaikkamies sitten vuoden 1994 ja 41-vuotiaan britin Nigel Mansellin. Räikkönen palautti Ferrarin värit aika-ajojen ykköseksi Monzassa ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen. Vuodelta 2010 on myös viimeisin Ferrarin ykköstila Monzan kisasta.

Tuolloin voittoa juhli Fernando Alonso.

Räikkösen kierrosaika on Monzan radan kaikkien aikojen nopein, ja lisäksi suomalaisen paalulle oikeuttama kierros on keskinopeudeltaan F1-historian vauhdikkain. Räikkösen keskivauhdiksi mitattiin 163,785 kilometriä tunnissa.

Räikkönen oli vielä aivan aika-ajojen lopussa kolmantena, mutta pystyi lataamaan parhaan ajan kolmannen osion lopussa. Ferrarit pääsevät starttaamaan kotikisassaan eturivistä, sillä Sebastian Vettel oli aika-ajojen toinen. Vettel jäi Räikkösestä 0,161 sekuntia. MM-sarjan kärkimies, Mercedeksen Lewis Hamilton oli kolmas. Samalla Hamiltonin paalupaikkaputki Monzassa katkesi. Hän oli ollut neljänä viime vuotena ykkönen.

Hamiltonin tallikaveri Valtteri Bottas ei viihtynyt Monzan aika-ajoissa lainkaan. Bottas oli neljäs, mutta jäi Räikkösestä yli viisi kymmenystä.

– Aika vaikea päivä. Vauhtia ei oikein ollut. En pystynyt jarruttamaan parissa kohtaa riittävän myöhässä. Tuli lukkojarrutuksia ja virheitä, Bottas kertoi C Moren haastattelussa.

Bottas ei kuitenkaan heittänyt vielä kirvestä kaivoon kisan suhteen.

– Kun tankki on täynnä ja päästään vetämään pitkiä vetoja, niin pitäisi olla ok, hän sanoi.