Ruotsalaisurheilija syyttää joukkuetoveria raiskauksesta Suomi-ottelun jälkeen

Ruotsalainen huippujuoksija, 400 metrin Euroopan mestari Moa Hjelmer kertoo Instagram-tilillään, että hän tuli joukkuetoverinsa raiskaamaksi yleisurheilun Suomi-ottelun päättäjäisjuhlan jälkeen kesällä 2011. Kisat järjestettiin tuolloin Helsingissä.

Hjelmer kirjoitti asiasta torstaina iltapäivällä ja liitti viestiinsä #metoo-kampanjan tunnuksen.

Hjelmer oli tapahtuman aikaan 21-vuotias juoksijalupaus. Seuraavana kesänä hän saavutti Helsingissä Euroopan mestaruuden.

– Olen aina ollut vahva ja olen luottanut itseeni. Ymmärrän tänä päivänä, etten ole syyllinen mihinkään, mutta siitä huolimatta minulta meni kuusi vuotta ennen kuin saatoin kertoa tapahtuneesta, Hjelmer kirjoittaa.

Aluksi hän kertoo tunteneensa tapauksen takia häpeää.

– Häpeän, mitä olen tehnyt väärin? Lisäksi tapaus vahingoitti pahasti suhdetta poikaystävääni. Siihen meni puoli vuotta.

 

"Kauheaa ja uskomatonta"

 

Hjelmer kertoo, että raiskaaja oli häntä monta vuotta vanhempi joukkuetoveri.

– Kauheaa ja uskomatonta, että jotain tällaista on saattanut tapahtua, maajoukkueen silloinen johtaja Stefan Olsson kommentoi tapausta.

Olsson työskentelee tätä nykyä Ruotsin yleisurheiluliiton pääsihteerinä. Hän otti yhteyttä Hjelmeriin torstaina.

– Hän voi hyvin ja tietää, että olemme tarvittaessa hänen tukenaan, Olsson ilmoitti.

– Olen myös yrittänyt muistella sitä aikaa ja miettiä, olisimmeko voineet toimia jollakin tavalla toisin.

Olssonin mukaan yleisurheilumaajoukkueessa on 10–20 viime vuoden aikana korostettu hyvää ilmapiiriä, joka perustuu yksilön kunnioittamiseen. Tavoitteena on ollut, että jokainen tuntisi olonsa turvalliseksi.

– Tämä kuitenkin todistaa, että työtä on vielä tekemättä, Olsson totesi.

Ruotsin yleisurheiluliitto on parhaillaan uudistamassa eettistä koodistoaan. Tasa-arvo ja avoimuus ovat uudistuksen kehityskohteita.