Ruotsi kukisti Etelä-Korean ja loi paineita Saksalle

Ruotsi nousi Meksikon tavoin kolmeen pisteeseen jalkapallon MM-kilpailujen F-lohkossa. Ruotsi voitti avausottelussaan Etelä-Korean 1–0, kun kapteeni Andreas Granqvist viimeisteli loppulukemat rangaistuspotkulla ottelun 65. minuutilla.

Rangaistuspotku tuomittiin videotarkastuksen jälkeen. Etelä-Korean Kim Min-woo kaatoi Ruotsin Viktor Claessonin rangaistusalueella, mutta päätuomari Joel Aguilar antoi pelin jatkua. Videotarkastuskeskuksesta tuli Aguilarille kehotus tarkastaa tilanne.

– Tilanne oli aivan selvä, Ruotsin päävalmentaja Janne Andersson sanoi kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan verkkosivuilla.

Tarkastuksen jälkeen Aguilar tuomitsi rangaistuspotkun, jonka puolustaja Granqvist hyödynsi.

– Osoitimme erinomaista asennetta. Taistelimme kovasti joukkueena ja teimme hommia yhdessä. Maalin jälkeen puolustimme johtoamme erinomaisesti. Vastassa oli vauhdikas joukkue, Granqvist summasi.

Edellinen MM-kilpailuissa maalin tehnyt ruotsalaispelaaja oli Henrik Larsson, joka teki maalin Englannin verkkoon vuoden 2006 MM-kilpailujen lohkovaiheen päätösottelussa.

Ruotsille harvinaista herkkua

Ruotsi voitti MM-kilpailujen avausottelunsa edellisen kerran 1958, jolloin se kukisti kotikisoissaan Meksikon.

Ruotsin voitto luo Saksalle kovat paineet lauantain keskinäiseen otteluun, jota hallitsevan maailmanmestarin ei ole vara hävitä. Saksa on nollakerhossa Etelä-Korean kanssa.

– Alamme keskittyä seuraavaan otteluun Saksaa vastaan, Granqvist paalutti.

Avausjaksolla Ruotsin paras maalintekopaikka aukesi Marcus Bergille, mutta hän ei onnistunut yllättämään Etelä-Korean maalivahti Cho Hyeon-woota. Hetki myöhemmin ruotsalaiset vaativat videotarkastusta, kun Ki Sung-yueng taisteli rangaistusalueella Ola Toivosen kanssa ja Toivonen kaatui.

– Tuonkin olisi voinut tarkastaa, mutta ei noissa tilanteissa auta kuin jatkaa pelaamista, Granqvist tuumi.

Toisella jaksolla Toivonen pääsi pukkaamaan keskityksen jälkeen, mutta ei onnistunut maalinteossa.

– Olen tyytyväinen tuloksesta ja ylpeä joukkueen esityksestä, Andersson pohdiskeli.