"Salpausselän ravintolassa istui Matti Pullin seurassa pieni, laiha poika"

Pitkän linjan urheilutoimittaja Riitta Vihavainen muistaa hyvin ensikohtaamisensa Matti Nykäsen kanssa. Mäkihyppyvalmentaja Matti Pullin seurassa istui Salpausselän ravintolassa nuori, pieni ja laiha poika.

– Ihmettelimme, kuka tämä on. Sitten Pulli sanoi meille, että tässä on seuraava suurhyppääjä.
Vihavaisen mukaan Matti Nykänen oli mukava urheilutoimittajille ja aina erittäin kohtelias. Hän myös teititteli toimittajaa.

– Hän kysyi esimerkiksi minulta, että saitteko nyt tarpeeksi jutunaihetta. Ja samaa on kertonut minulle Ilta-Sanomien naisurheilutoimittaja, joka on rouvasihminen. Matti oli kysynyt häneltä, että rouva, saitteko nyt tarpeeksi juttua.

Vihavainen seurasi Nykäsen uraa muun muassa Sarajevon olympialaisissa 1984 ja Lahden kisoissa.

– Olihan se niin suuri poika, että varta vasten kuvaajan kanssa piti aina mennä Matti Nykästä haastattelemaan ennen Salpausselän kisoja. Ja ainakin siihen aikaan hänellä oli aikaa toimittajillekin, Vihavainen kertoo.

Nykäsen nimikirjoituksia saksalaiselle ihailijalle

Matti Nykänen tunnettiin ja tunnetaan laajasti myös Suomen rajojen ulkopuolella. Tästä kertoo esimerkiksi tapaus mäkiviikolta, jossa Vihavainen tutustui tavalliseen saksalaismieheen. Kuultuaan, että Vihavainen oli Suomesta, mies ei halunnut mitään muuta kuin ilmaista ihailunsa Nykästä kohtaan. Tämän jälkeen mies liimautui Vihavaisen ja hänen seurassaan olleiden suomalaisten kylkeen.

– Saksalaismies halusi kirjeenvaihtoon kanssani siksi, että saisin Matti Nykäsen nimikirjoituksia.

Niitä Vihavainen toimittikin miehelle. Kirjeenvaihto jatkui, ja ylen ihastunut mies sai Vihavaiselta tietoja Nykäsen vaiheista.

– Tavallinen toimittajakin sai arvonantoa, kun tunsi Matti Nykäsen, Vihavainen naurahtaa.