Yhden unohduksen seuraukset: Rukan mäkihyppyviikonloppu pilalla, Hiihtoliitolle jättitappiot

Rukan mäkihyppyviikonloppu on menossa täysin pilalle.

Viimeinen niitti tuli lauantaina, kun suurmäen vauhtilatu meni pilalle lämmössä ja sateessa. Jäähdytyskoneiston kunto oli unohtunut tarkistaa, eikä laitteisto pystynyt pitämään latua jäässä.

Tuuliolosuhteet ja sade ovat estäneet kaikki mäen ja yhdistetyn tapahtumat torstaista lähtien, mistä on kertymässä Suomen Hiihtoliitolle satojen tuhansien eurojen tappiot epäonnistuneen televisioinnin vuoksi.

– Voimme hakea korvaavia kisoja esimerkiksi Lahden kisojen yhteyteen kevääksi, mutta taloudellisesti ne eivät kattaisi menetyksiä, kertoi liiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

– Kuopiokin voisi tulla kyseeseen, mutta Kuopion kaupungin suhtautuminen siellä on ollut todella nihkeää, kertoo Kulmala.

Järjestäjillä ei ollut Kuusamon kisoihin säävakuutusta.

– Jälkiviisaana voi sanoa kalliista vakuutuksesta olisi kannattanut maksaa mitä tahansa.

Kulmalan mukaan mäkikisojen tappio on 300?000 euroa kappale ja yhdistetystä huomattavasti pienempi.

 

Lauantaina yritettiin viedä viikonlopun mäkikisat, mutta iltapäivän hyvä hyppysää hukattiin ylämäen vauhtiladun sulamiseen. Jäähdytyskoneisto ei ollut vaadittavassa kunnossa kestämään lämpöä ja vesisadetta.

Latu saatiin sellaiseen kuntoon, että lauantain alkuperäisessä ohjelmassa ollut kisa saatiin aikataulun mukaisesti viideltä käyntiin. Tuuli vaihteli oikukkaasti, ja 42 hyppääjän jälkeen pidettiin pitkä tuumaustauko.

– Vauhtiladun heikko kunto oli lopullinen syy peruutuksen, kertoi mäkihypyn FIS:n lajijohtaja Walter Hofer Ylen haastattelussa.

Latu petti, koska jäähdytyskoneiston toimivuutta ei ollut varmistettu. Liian vähäisen jäähdytysnesteen vuoksi homma meni läskiksi.

– Ei tällaista katastrofia voinut mitenkään ennakoida, totesi Mika Kulmala.

Kulmalan mukaan tappioita voitaisiin hieman paikata, jos sunnuntaina saadaan pidetyksi yhdistetyn kisa ja sijoitettua Rukalta peruutetut kaksi kisaa kevään ohjelmaan.

– Keskustelut Lahden ja Kuopion kanssa on aloitettava mäkikisojen osalta. Yhdistetyn peruutetuille kisoille ei etsitä uusia järjestäjiä, totesi Kulmala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rukalla vain yksi mäkikisa

Iivo Niskaselle raju kuperkeikka

Kerttu Niskanen taisteli kuudenneksi

Yhdistetyn kilpailu peruttu Rukalla

Näkökulma: Avausviikonloppu kuuluu Rukalle

"Hyppääminen oli kerrassaan vaarallista"