Savo on vahvasti esillä frisbeegolfin lajikartalla – tältä radoilla näyttää

Kuopiolaisen frisbeegolfin erikoisseura Deep in the Forestin puheenjohtaja Teemu Moilanen ja Puijolle talkoovoimin rakennetun 18-väyläisen kentän ratamestari Pertti Tuppurainen kävelivät keskiviikkona uudella kentällä tyytyväisenä.

– Kenttä on opasteita, varoituskylttejä ja ratakarttoja vaille valmis. Heittämään täällä Puijolla on pystynyt jo viikon ja innokkaita on riittänyt, Tuppurainen kertoi.

Puijon rata on rakennettu Kuopion kaupungin rahoituksella, mutta talkootyönä.

– Kaikkiaan on järjestetty 26 talkoot ja enimillään mukana on ollut yli 20 seura-aktiivia, Moilanen kiittelee.

– Suurin homma on ollut vesakoiden poistossa. Vanhan golfkentän reunaalueet ovat olleet täyttä pusikkoa, Tuppurainen kertoo.

Frisbeegolfradat.fi-nettisivuston mukaan Savon Sanomien levikkialueelta löytyy kentät lähes joka paikkakunnalta. Rata puuttuu toistaiseksi enää vain Pielavedeltä ja Tuusniemeltä, kun Varpaisjärvelläkin päästään heittämään keskiviikosta alkaen yhdeksän väyläisellä radalla. Eikä ratojen putkahtelu maakunnassa lopu tähän.

– Lapinlahdella avataan lokakuun loppuun mennessä 18-väyläinen rata Haminanmäen liikuntapuistoon Matin ja Liisan koulun läheisyyteen, Lapinlahden liikuntasihteeri Hanna Heiskanen iloitsee.

Tuoreimman tilaston mukaan Suomessa on 550 eri tasoista frisbeegolfrataa aina muutaman väylän lyhyistä puistopaikoista Joroisten ylpeyteen.

Kotkatharjun ulkoilualueelle avattiin syyskuun alussa maan ensimmäinen 36-väyläinen rata, joka nauttii kahden muun suomalaisen kentän tavoin tasoltaan ja vaatimuksiltaan korkeinta mahdollista luokitusta AAA1. Joroisissa voidaan jatkossa järjestää frisbeegolfin kansainvälisiä kilpailuja.

Puijon rata on luokitukseltaan AA1, joten sekin soveltuu kaikkien kotimaisten kilpailujen pitopaikaksi.

– Vaikka rata ei ole virallisesti vielä edes auki, on heittäjiä käynyt jo Jyväskylästä ja Tampereelta saakka. Ympäristöltään rata on ainutlaatuinen, Teemu Moilanen kehuu.

Suomen Frisbeegolfliiton toiminnanjohtaja Mikko Kaakinen luonnehtii Savon nousseen kenttätarjonnassaan suomalaispaikkakuntien keskuudessa ”korkeampaan kastiin”.

– Maakuntanne tahti heijastaa hienosti koko Suomen vauhtia. Olen äärimmäisen hyvilläni sekä Joroisten että Puijon radan valmistumisesta. Molemmat vaikuttaisivat olevan korkean kilpatason paikkoja. Lajin näkökulmasta alueenne (Savon) status on noussut äärimmäisesti.

Liikuntamyönteisyydestään tunnettu Lapinlahti on kuntana ollut vahvasti mukana niin Varpaisjärven kuin Haminanmäen radan rakentamisessa.

– Varpaisjärvellä rata syntyi yhteistyössä Lions Clubin, yrittäjien ja seurakunnan kanssa, Heiskanen taustoittaa.

Kaakisen mukaan heittopaikkoja mahtuu vielä Suomeen.

– Aivan ehdottomasti mahtuu vielä toiset 500 eritasoista rataa.

Lajiliittoon kuuluu 114 jäsenseuraa, joissa henkilöjäseniä on yhteensä noin 5 000. Lajin kokonaisharrastajamäärä on reippaasti yli satatuhatta suomalaista.

– Rekisteröimättömien harrastajien määrä on karkea arvio. Kasvuvauhtimme on ollut huima viime vuodet, Kaakinen toteaa.

Joroisten Kartanogolfin lähellä sijaitseva Kotkatharjun 36-väyläinen rata muodostuu kahdesta 18 heittopaikan kierroksesta.

Radan rakensi Joroisten työpaja. Sivistysjohtaja Jaakko Kuronen toteaa frisbeegolfin olevan yksi iso osa golfalueena tunnetun ympäristön buustausta.

– Kunta on ollut vahvasti mukana radan rakentamisessa. Jatkossa kunnan rooli on olla sivummalla. Rakentamiskustannukset ovat olleet erittäin kohtuulliset, kun olemme olleet kunnan omilla mailla. Saimme puutuloilla katettua muun muassa moton työmenot.

Kuronen uskoo, että lähitulevaisuudessa Joroisissa nähdään frisbeegolfin kansainvälistä kisameininkiä.

– Rata täyttää vaadittavat mitat. Sen verran tiedän, että paikallisella seuralla on ollut ajatuksia isommista kisoista.