Suomalaiset kertovat kohdanneensa seksuaalista häirintää korkeakouluopiskelijoiden EM-kilpailuissa – tekeillä rikosilmoitus

Suomalaiset naisurheilijat kertovat kohdanneensa seksuaalista häirintää Portugalin Coimbrassa järjestettävissä korkeakouluopiskelijoiden EM-kilpailuissa. Opiskelijoiden Liikuntaliiton tiedotteen mukaan häirintä on ollut jatkuvaa ja vakavaa, pahimmillaan raiskauksen yritys. Häirintä on ollut sekä fyysistä että sanallista.

Ahdistelijoiden kerrotaan olevan yhden maan miesurheilijoita, ja kohteena ovat olleet lähinnä suomalaiset naisurheilijat. Liiton tiedotteen mukaan häirintään on syyllistynyt myös iäkkäämpi miesvalmentaja.
Kerrotun raiskausyrityksen uhrin on tarkoitus tehdä tapauksesta rikosilmoitus Suomessa.

– Poliisi kutsuttiin täällä Coimbrassa paikalle vakavimman tapauksen eli raiskauksen yrityksen yhteydessä. Poliisit eivät kuitenkaan osanneet englantia. Tulkkina toimi yksi kisojen vapaaehtoisista, mutta poliisi poistui paikalta yllättäen ja jätti kuulustelun kesken, Opiskelijoiden Liikuntaliiton pääsihteeri Elina Havu kertoi STT:lle.

– Uhri ei saanut tilaisuutta kertoa, että väkivalta oli mennyt niin vakavaksi, että oli tapahtunut raiskauksen yritys.

Myöhemmin kisamatkalla uhri halusi keskittyä urheiluun.

– Urheilija on nyt Suomessa. Olemme tukeneet häntä, ja hän on menossa työntekijämme tukemana tekemään rikosilmoituksen Suomessa, Havu vahvisti.

STT tavoitti European University Sports Associationin EUSA:n pääsihteerin Matjaz Pecovnikin, joka ei halunnut kommentoida asiaa. Järjestö aikoo lähettää asiasta tiedotteen.