Super Cupin pystistä kamppaillaan historiallisesti naiserotuomarin valvovan silmän alla

Ranskalaiserotuomari Stephanie Frappart astelee luottavaisena nurmelle keskiviikkona Istanbulissa, Besiktasin kotikentällä, jossa englantilaisseurat Liverpool ja Chelsea ovat vastakkain jalkapallon Super Cupin finaalissa. Frappart, 35, tekee historiaa, sillä hänestä tulee ensimmäinen naiserotuomari, joka jakaa oikeutta isossa miesten jalkapallo-ottelussa Euroopan seurajoukkuekilpailuissa.

–  Meidän täytyy todistaa kykymme fyysisesti, teknisesti ja taktisesti, että olemme samanlaisia kuin miehet. Se ei pelota minua, eikä mikään muutu minulle, Frappart kertoi ottelun aattona.

Frappart on ollut naiserotuomareiden edelläkävijä. Viime kaudella hänestä tuli ensimmäinen nainen Ranskassa, joka on ollut pillin varressa miesten jalkapalloliigan ottelussa. Täksi kaudeksi Frappart ylennettiin pysyvästi tuomitsemaan Ligue 1:n otteluita.

–  Tietenkin elämäni on muuttunut, koska olen suositumpi ympäri maailmaa kuin ennen. Miesten ja naisten otteluiden tuomitsemisessa ei ole kuitenkaan paljon eroavaisuutta, koska jalkapallo on samanlaista, Frappart sanoi.

Super Cupin finaalissa avustavina erotuomareina ovat Frappartin maannainen Manuela Nicolosi ja Irlannin Michelle O'Neill. Sama kolmikko oli tositoimissa aiemmin kesällä pelatussa naisten MM-kisojen finaalissa Yhdysvallat–Hollanti.

"Toivon, että hän inspiroi"

Euroopan jalkapalloliitto Uefan erotuomaripäällikkö Roberto Rosetti sai idean nimittää Frappartin huipputason miesten otteluun katsellessaan hänen toimintaansa MM-kisoissa.

–  Toivon, että hän inspiroi tuhansia nuorempia naispuolisia tuomareita ympäri maailman, Rosetti totesi.

Chelsean päävalmentajana tämän kauden alla aloittanut Frank Lampard jakoi Rosettin näkemyksen.

–  Olen erittäin iloinen, että saan olla osa tätä historiallista hetkeä, Lampard kommentoi.

–  Olemme edenneet naistuomareiden kohdalla erittäin hitaasti ja yritämme nyt harpata eteenpäin. Paljon on vielä tehtävää, mutta keskiviikkona on edessä valtava hetki.

Viime kauden Mestarien liigan voittaja Liverpool ja Eurooppa-liigan ykkönen Chelsea suuntaavat Super Cupin finaaliin täysin erilaisista lähtökohdista. Viime viikonlopun Valioliigan avauskierroksella Liverpool höykytti kotonaan sarjanousija Norwichia 4–1, kun taas Chelsea jäi Manchesterissa Unitedin jyrän alle lukemin 0–4.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.