Vitter esitti jännittävän näytelmän pääroolin

Turun oriiden kuninkuuskisa käynnistyi juuri niin mielenkiintoissa merkeissä, kun odotettiin.

Kuninkuuden uusiminen ei ole Jokivarren Kunkulle läpihuutojuttu, sillä vastustajat tulevat jopa odotettua laajemmalla rintamalla.

Pakka meni sekaisin heti avausmatkan ensimetreillä, kun kisan ensikertalainen Välähdys ei laskenut Jokivarren Kunkkua kiihdytyksessä edelleen.

Jorma Kontio painui sairaustauolta palanneelta kuninkaalla ensimmäisellä takasuoralla suosiolla Välähdyksen selkään, eikä löytänyt sieltä koskaan kiritiloja. Vastustajat vyöryivät sen sijaan kärkikamppailuun neljän radan leveydeltä.

Ykköseksi puristi lopulta koko alkukauden kuninkaalle karvasta kalkkia syöttänyt kilpailun nuorin ensikertalainen Vitter. Mika Forssin juvalaissyntyinen ajokki lähti vasta maalisuoralla kolmannesta ulkoa kiriin, mutta ehti juuri ja juuri työntämään turpansa ykkösenä maalilinjalle.

 – Mika (Forss) ei turhaa ole Euroopan paras kuski. Moni olisi kääntänyt ajokkinsa noista asetelmista jo takasuoralla ulkoradoille. Mika malttoi odottaa maalisuoralle. Tämä oli yksi Mikan parhaista ajoista ikinä, Vitterin valmentaja Jalmari Svart hehkutti vakiokuskiaan.

Vaikka Vitter teki avausmatkalla huikean juoksun, lähtevät taustajoukot jalat maassa tämän päivän ratkaiseville matkoille.

– Mietimme pitkään lähetäänkö nuorella oriilla lainkaan näin kovaan kisaan. Eläinlääkärin näyttäessä vihreää valoa päätimme osallistua. Voitosta haaveiltiin, mutta onhan täällä voittoseremonioissa olo kuitenkin aivan uskomatonta, hevosen omistajiin kuuluva Sabrina Erus iloitsi.

 – Sunnuntaina on kaksi kovaa matkaa vielä edessä, mutta tästä on hyvä jatkaa. Ajetaan ainakin maililla tällä samanlaisella taktiikalla ja katsotaan mitä saadaan, Mika Fors totesi.

 – Sanoin jo ennen lähtöä, että Vitter tuntuu paremmalta kuin toukokuussa Elitkampenin aikoihin. Tuntuu, että jokin puuttuva osa on pikkutauon aikana taas löytynyt, Svart jatkoi.

Avausmatkan suurimmasta yllätyksestä vastasi juvalaisessa osaomistuksessa oleva Elias Intomieli. Ori kiri maalisuoralla hurjasti ja näytti hetken voittajalta. Vain maalikamera ratkaisi ykköspaikan Vitterille.

Suosikkeihin kuuluneella Camrilla oli epäonnea mukanaan, eikä siilinjärveläinen Tuomas Pakkanen pystynyt kiidättämään sitä yhdeksättä tilaa ylemmäs.

 – Camri laukkasi alussa, kun sen kainalosuojat hajosivat. Matkalla selät eivät vetäneet, enkä päässyt kääntämään hevosta lopussa hyökkäykseen. Camrilla jäi kaikki voimat tallille ja uskon sen pystyvän parantamaan sunnuntaina, Tuomas Pakkanen paljasti.

Jokivarren Kunkku lähtee sunnuntain mailille sijalta viisi mutta ero Vitteriin on vain 0,8 sekuntia.

Kuningatarkilpailun avausmatka oli odotetusti titteliään puolustavan Saaga S:n hallintaa.

Matti Nisosen ajokki eteni varhain keulapaikalle ja veti varmoin ottein perille asti.

 – Saaga S olisi pystynyt tekemään maalisuoralla rakoa vastustajiin enemmänkin, mutta halusin ajaa varman päälle maaliin asti. Porin maalilaukkaa ei halua kokea enää koskaan uudelleen, Nisonen nauroi.

– Saaga esitti tänään sitä parasta itseään. Ohjissa oli hyvä paine koko lähdön ajan. Huomenna on uusi päivä, mutta koetetaan jatkaa samaan malliin.

Valmentaja Ilkka Pyysalo ei meinannut kestää nahoissaan avausmatkan voiton ratkettua.

– En tykkää lähteä kilpailuun suosikkiasemasta. Se tuo aina turhia paineita. Onneksi nyt on jo vähän helpompi jatkaa eteenpäin, Pyysalo tunnusti.

 

Noriko pudotti kiven valmentaja Timo Vääräsen sydämeltä

Kiuruvetinen Timo Vääränen lähti hieman rauhattomin mielin Turun kuningatarkilpailuun, mutta Noriko osoitti kokemuksen olevan kovassa kisassa valttia.

Vaikka Noriko palasi vasta hiljattain sairaustauolta, näytti se kuningatarkilpailun avausmatkalla kaiken olevan kunnossa. Viime vuoden hopeatamma taisteli Saaga S:n hallitsemassa lähdössä urheasti neljänneksi ja on vain sekunnin kärkihevosesta jäljessä.

 – Nyt voi olla rauhallisin mielin. Noriko petrasi paljon Mikkelin startista ja kaikki vaikuttaa olevan nyt hyvin, valmentaja Timo Vääränen iloitsi.

– Koskaan en ole ollut yhtä tyytyväinen nelostilasta. Jo avausmatka pelasti tämän Kuninkuusravireissun.

Noriko majoittuu väliyöksi ratatallille.

 – Uinti olisi tehnyt tammalle hyvää, mutta nyt sitä mahdollisuutta ei ole. Pitää juottaa ja syöttää hevosta mahdollisimman paljon ja yrittää pitää se hyvillä mielin. Muuta ei enää voi.

Vääränen odottaa sunnuntain matkoja avausmatkan perusteella hyvillä mielin ja odottaa Norikon parantavan edelleen kisan edetessä.

 – 55-vuotiaaksi piti elää, että osasi nauttia Kuninkuusraveista. Vasta minuuttia ennen lähtöä iski jännitys. Ja niin pitikin. Ei tätä kannattaisi tehdä, jos ei tuntuisi yhtään miltään, Vääränen tuumaili.

 

Kolmatta kertaa kuningatarkilpailuun osallistunut Noriko oli Pohjois-Savon tammakolmikosta avausmatkan jälkeen paras.

Siilinjärveläinen Virin Camilla sinnitteli johtaneen Saaga S:n selässä maalisuoralle asti, mutta joutui taipumaan aivan viime metreillä kuudenneksi. Ensikertalaisen ero johtohevoseen ei ole kuitenkaan kuin 1,3 sekuntia.

Vieremäläinen Hissun Virva sai hyvän juoksun toisen radan letkassa, mutta loppumatka oli Tuomas Pakkasen ajokille vaikeaa.

– Hissun Virva alisuoritti. Se ei pysynyt lopussa hyvältä paikalta kärjen vauhdissa, Pakkanen harmitteli.

– Tutkitaan nyt löytyykö notkahdukselle mitään syytä. Jos ei, niin uskon sen pystyvän parantamaan startin alle saatuaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Norikon kokemus valttia kuningatarkisan avauksessa

Omapäinen savolaisruuna ME-ajalla Suomen mestariksi

Uusimmat

Urheilu

Yhdysvaltalaisnyrkkeilijä Patrick Day on kuollut saatuaan viikonlopun ottelussa vakavan aivovamman

Miamin F1-kilpailu toteutumassa kaudeksi 2021

Savo Volleyn ote herpaantui kesken kolmannen erän

Lulun Lupaus järjesti totopaukun Vermossa

Hurrikaani-Loimaa jatkaa sarjakärjessä pistemenetyksittä

Teräsvaarien hevoset muita sitkeämpiä Vermossa

SaiPa kasvatti itseluottamustaan JYPin kustannuksella

Sport keräsi jäähyt, Jukurit teki maalit

Seagulls nousi trillerivoittoon KTP-Basketista

Jukureiden Tingaling voitti jälleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.