Yle: SM-tason taitoluistelija kertoo valmentajansa ahdistelleen seksuaalisesti

Uransa jo lopettanut SM-tason naistaitoluistelija kertoo Ylelle valmentajansa ahdistelleen häntä seksuaalisesti. Ylen mukaan miesvalmentaja on tunnettu valmentaja ja toimii edelleen valmentajana. Hän kiistää Ylelle ahdistelusyytökset.

Ex-taitoluistelija kertoo Ylelle tulleensa keski-ikäisen miehen valmennukseen yhdeksänvuotiaana. Valmennussuhde kesti kahdeksan vuotta.

Ylen jutun mukaan valmentaja piti nuoria tyttöjä usein sylissä, puhui kaksimielisesti, vihjaili, uteli mahdollisista poikaystävistä ja esiintyi usein pukukopissa urheilijoiden edessä pelkissä alushousuissa. Valmentaja myös hieroi tyttöjen selkiä, piti kättään reidellä ja kommentoi tyttöjen alusvaatteita.

Ahdistelusta kertonut nainen sanoo Ylelle myös, että viime syksynä häneen otti yhteyttä toinen ex-taitoluistelija, joka kertoi joutuneensa alaikäisenä valmentajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Haastateltavan mukaan asiasta kerrottiin Taitoluisteluliitolle, joka ei kuitenkaan tehnyt asialle mitään.

Kokemukset liiton tiedossa

Liitto kertoo tämänpäiväisessä tiedotteessaan, että ahdistelukokemukset ovat olleet tiedossa.

–  Olemme tehneet kaiken, minkä lain puitteissa vain voimme tehdä, liitto tiedottaa

–  Olemme kannustaneet ja rohkaisseet asianosaista ottamaan yhteyttä viranomaiseen, jotta asia voidaan perinpohjaisesti selvittää. Se on ainoa lain mahdollistama keino, joka meillä on käytössämme niiden ihmisten osalta, jotka ovat täysi-ikäisiä. Mikäli meillä olisi syytä epäillä alaikäisiin kohdistuvaa seksuaalista ahdistelua, ilmoittaisimme asiasta välittömästi viranomaisille.

Liitto kehottaa niitä, jotka mahdollisesti ovat kohdanneet seksuaalista häirintää tai ahdistelua lajin parissa, olemaan suoraan yhteydessä liittoon.

–  Haluamme kuulla kokemukset ja teemme kaikkemme auttaaksemme ja rohkaistaksemme henkilöitä kertomaan viranomaisille tästä.

Liitto sanoo myös, että on varautunut järjestämään keskusteluapua ja tarvittaessa liitosta tullaan mukaan viranomaiskäynnille.

Myös Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) on saanut tapauksista tietoa. SUEK ei kuitenkaan vienyt asiaa eteenpäin, koska luistelijat eivät ole olleet valmiita tulemaan esiin omilla nimillään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.