Der Bundestrainer Söderholm on MM-kisojen fani – "Ihan viimeisen päälle hienoa!"

Punaisiin, keltaisiin ja mustiin harjoituspaitoihin sonnustautunut Saksan kiekkomaajoukkue liukuu aamuharjoitukseen Steel Arenan jäälle. Tuttu pitkänhuiskea hahmo odottaa kaukalon laidalla, että koko joukkue on kasassa ja ottaa homman haltuun.

Pilli soi terävästi ja hommassa on tekemisen meininki, vaikka kyseessä on Ranska-ottelua edeltävä pelipäivän harjoitus.

Pilliä soittaa Bundestrainer Toni Söderholm. 41-vuotias ex-puolustaja päätti pelaajauransa kolme vuotta sitten Münchenissa ja häärii nyt Saksan MM-joukkueen päävalmentajana.

- Kaikki tapahtui nopeasti. Kävi hyvä säkä, kun sain heti ryhtyä valmentamaan, kun pelaajaura päättyi ja jäädä samaan organisaatioon, vuoden alussa Die Mannschaftin luotsiksi nimetty Söderholm sanoo harjoitusten jälkeen.

Uusi ura urkeni aluksi EHC Münchenin taitovalmentajana. Päävalmentajana toimi ja toimii edelleen yhdysvaltalaiskonkari Don Jackson, peräti yhdeksänkertainen DEL-liigan mestari. Yli kuusikymppisen Jacksonin adjuntanttina työskenteli seitsemän vuotta Söderholmiakin nuorempi Matt McIlvane, joka nimettiin ensi kaudeksi Salzburgin päävalmentajaksi EBEL-liigaan.

Söderholm seurasi ja kuunteli kumpaakin herkällä korvalla.

- Sain paljon oppia Donilta ja Mattilta. Siinä oli hyvä olla, hän kehuu.

Päävalmentajakokemusta oli kertynyt vain puolentoista vuoden verran, kun kutsu kävi Los Angeles Kingsin valmennustiimiin lähteneen Marco Stürmin seuraajaksi.

- Tunnen näitä liiton tyyppejä, ja tiesin, mitä ne hakevat. Näin rohkea päätös oli silti jonkinlainen yllätys.

"Tämä kuuluu kevääseen"

Jääkiekon MM-kisat keräävät monenlaista kritiikkiä vuosi toisensa jälkeen. Syystäkin, mutta entinen leijonapuolustaja Söderholm tunnustautuu estottomasti MM-kisafaniksi.

- Olen! On tämä hieno turnaus, mä en voi sanoa muuta. Mulle tämä kuuluu kevääseen, Söderholm hihkaisee.

Hän pelasi teini-ikäisenä lukiolätkää Kanadassa, sittemmin yliopistokiekkoa Yhdysvalloissa ja ammattilaisena kotimaisen liigan lisäksi Sveitsissä, Ruotsissa ja Saksassa. Yli vuosikymmenen aikuisiästään ulkomailla viettänyt Söderholm näkee jääkiekon ja urheilun ylipäätään laaja-alaisemmin kuin... No, moni muu.

- MM-kisat on ennen kaikkea fanien hieno jääkiekkojuhla. Esimerkiksi meidän ja Britannian välisessä pelissä kummankin fanit olivat samassa katsomolohkossa ilman mitään ongelmaa ja hyvällä fiiliksellä. Mieti sama vaikkapa jalkapallossa. Ei taida olla mahdollista, Söderholm huomauttaa.

Saksan ja Englannin fanit samaan katsomolohkoon futismatsissa? Ei, ei kannata edes kokeilla.

Jalonen muistutti äitienpäivästä

Söderholm pelasi MM-kisoissa 2004, 2005 ja 2007 sekä työskenteli Ylen ruotsinkielisen puolen asiantuntijana pelaajauransa vielä kestäessä vuosina 2009-11.

Siis kolme keikkaa pelaajana, kolme asiantuntijana.

- Toivottavasti saan olla ainakin kolme kertaa myös päävalmentajana, hän toivoo.

- On tämä hienoa, ihan viimeisen päälle. Valmistautumisjakson loppuvaihe on hektinen, kun lopullista joukkuetta kasataan. Se on auttanut paljon, kun olen ollut itse siinä pelaajana ja vielä tilanteessa, jossa oma kisapaikka ei ollut millään lailla varma. Olen osannut aistia noiden pelaajien fiiliksiä.

Nuoren päävalmentajan ja koko Saksan valmennusryhmän neuvonantajana toimii Kosicessa veteraaniluotsi Kari Jalonen. Söderholm alleviivaa leijonat kolme vuotta sitten MM-hopealle valmentaneen Jalosen merkitystä.

- "Kojolla" on iso merkitys. Olen pystynyt hänen kanssaan vaihtamaan ajatuksia siitä lähtien, kun tämä päävalmentajuus tuli esille, Söderholm taustoittaa.

- Ei hän tule neuvomaan, että karvatkaa näin tai karvatkaa noin. Kojo on kokenut ja viisas. Hän tarkkailee sitä, onko meillä valmentajilla hyvä olla ja kuinka me aistimme joukkuetta.

59-vuotias Jalonen auttaa myös asettamaan asiat perspektiiviin, kun kiekkoumpio uhkaa vielä päävalmentajan mennessään.

- Sunnuntaina oltiin aamupalalla ja Kojo sanoi, että muista sitten, että nyt on äitienpäivä, Söderholm naurahtaa.

- En mä sitä siinä hetkessä muistanut ollenkaan.

"Järkyttävä määrä taitoa"

Saksa aloitti MM-turnauksen kahdella voitolla, kun Britannia kaatui 3-1 ja Tanska 2-1.

- Ihan hyvässä tilassa ollaan, mutta voittamisen rutiini Saksalta puuttuu. Tuntuu, että nämä turnaukset lähtevät aina ikään kuin nollilta liikkeelle. Mutta tosi sitoutunut joukkue on, Söderholm kertoo.

Suomalaisluotsin suojateista löytyy eräs turnauksen kirkkaimmista tähdistä. Tämän kauden NHL:ssa vain kaksi pelaajaa ylsi 50 maaliin. Aleksander Ovetshkin paukutti 51 osumaa, toisen polven saksalaispeluri Leon Draisaitl yhden vähemmän.

- Siinä mielessä jopa haasteellinen valmennettava, että taitoa on ihan järkyttävä määrä. Hänen kiekollinen pelinsä ei ole koskaan omalle joukkueelle vaarallista, mutta kiekottomassa on vielä parantamisen varaa. Jos hän sen saa huipputasolle, niin puhutaan top 3 -pelaajasta koko maailmassa, Söderholm hehkuttaa tällä kaudella 105 tehopistettä Edmontonissa saalistanutta hyökkääjäänsä.

"Ei tiedä, kuka soittaa ja kuka potkii"

Saksa kohtaa leijonat A-lohkon päätöskamppailussaan ensi viikon tiistaina. Ottelun merkitys sarjataulukon kannalta on vielä hämärän peitossa, mutta erityinen peli se taatusti on.

- Onhan se mielenkiintoinen tilanne ja jännittää ehkä vähän enemmän kuin muut pelit. Mutta sitä omaa joukkuetta siinä kuitenkin seuraa ja siihen keskittyy, Söderholm arvioi.

Leijonien edesottamuksia hän on yrittänyt hieman seurailla, melko heikolla menestyksellä tosin.

- Olin eilen katsomassa peliä, mutta ei siitä oikein mitään tullut, kun oman joukkueen asiat pyörivät mielessä. Äärimmäisestä sitoutuneisuudesta leijonille pitää nostaa hattua, Söderholm sanoo.

Nähdäänkö Kauniaisten mies kenties joskus Suomen penkin takana vai missä hänet tulevina vuosina nähdään? Sillä Söderholm ei vaivaa päätään. Valmentajan paikat ovat tunnetun tuulisia.

- Ei tässä hommassa koskaan tiedä, kuka potkii ja kuka soittaa. Mietin ainoastaan seuraavaa päivää, muu on ihan turhaa, hän linjaa.

Saksan päävalmentaja vilkaisee kelloaan. Bussi odottaa, illalla odottaa peli. On helppo kuvitella, että Toni Söderholm nähdään tässä samassa tilanteessa vielä lukemattomia kertoja.

Peli ja päivä kerrallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.