Euroopan modernein tilannehuone siirtää Liigan nykyaikaan: "Ei sitä ihan tonneilla tai kymppitonneilla rakenneta"

Pasilassa pirisee, kun Hakametsästä soitetaan. Ilveksen päävalmentaja Karri Kiven mielestä vastustajan maalitilanteessa maalivahti Riku Heleniusta on häiritty, ja valmentaja haluaa haastaa tuomion.

Pasilassa videomaalituomari katsoo näyttöpäätteeltään hidastusta tilanteesta, jonka myös ottelun päätuomari Hakametsän hallissa saa katsottavakseen tabletilta. He vaihtavat näkemästään ajatuksiaan päävideotuomarin kuunnellessa keskustelua luurit korvilla.

Edellä kuvailtu kuvitteellinen tilanne on mahdollinen miesten jääkiekkoliigan pärähtäessä ensi viikolla käyntiin. Otteluvalvojat jäävät historiaan ja videotuomarit siirtyvät liigan tilannehuoneeseen Pasilaan.

– Järjestelmä parantaa kyseenalaisia tilanteita, joita on ollut etenkin maalinteossa. Olemme lähempänä oikeaa päätöstä, sillä maalithan ratkaisevat. Kurinpidollisesti olemme oikeudenmukaisempia, sillä niistä tilanteista, joista pitää rangaista, pystymme rankaisemaan, kertoo Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä.

 

Järjestelmää testattu harjoitusotteluissa

 

Järjestelmää on testattu vaiheittain liigan harjoitusotteluissa elokuun alkupuolelta lähtien. Viimeinen silaus on noin viikkoa ennen liigakauden alkua, kun tuomareiden kanssa tehdään linjaukset haasteiden tulkintoihin.

Uuden järjestelmän mukana tuomilta ongelmiltakaan ei ole vältytty, mutta kilpailutoimenjohtaja ei ole huolissaan.

– Lappeenrannassa (SaiPa–KalPa 23. 8.) valokaapeli meni poikki emmekä päässet sellaisenaan harjoittelemaan. Hyvä, että ongelmat ilmenivät ennen kautta. Sitähän tässä testataan ja harjoitellaan, Järvelä kuittaa.

Sen sijaan hyvät puolet ovat tulleet jo tutuiksi.

– Lahdessa meillä oli potkumaali, joka oli vanhojen järjestelmien mukaan selvä maali. Nyt uudella monikameratekniikalla huomasimme, että maali olisi pitänyt hylätä, Järvelä selittää.

Aivan kaikkea uusi tekniikkakaan ei paljasta.

– Jos kiekon edessä on paljon pelaajia, sitä ei voi nähdä.

Kuvien kelailuun ja tuomarien väliseen keskusteluun voisi kuvitella kuluvan aikaa. Vielä järjestelmää ei ole kokonaisuudessaan päästy testaamaan, joten otteluiden mahdollinen venyminen selviää vasta myöhemmin.

– Joudumme katsomaan useampaa kuvaa ja suurentamaan sekä hidastamaan kuvatulkintaa, mikä voi viedä enemmän aikaa. NHL:ssäkään heitä ei kiinnosta nopeus, vaan oikea päätös. Lähtökohtaisesti meillä ei ole kiire, vaan olennainen tekijä on, että ratkaisu on oikea.

 

Euroopan modernein tekniikka

 

NHL:ssä videohuone on ollut käytössä yli kymmenen vuoden ajan, ja järjestelmää käytetään myös monissa Euroopan huippuliigoissa.

– Olemme ottaneet parhaat palat NHL:n, SHL:n, CHL:n ja EBEL-liigan tilannehuoneista. Systeemimme on laajempi ja uudemmalla tekniikalla toteutettu kuin Ruotsissa, mutta ei aivan yhtä laaja kuin NHL:ssä. Tekniikaltaan tämä on kuitenkin Euroopan modernein, Järvelä valottaa.

Järvelän mukaan uudistusta on toivottu jo "vuosikausia", mutta vasta tuore sopimus Telian kanssa mahdollisti uudistuksen. Telia osti liigan mediaoikeudet kuudeksi vuodeksi ja rakensi Pasilaan Euroopan suurimman etätuotantokeskuksen. Samalla uudistettiin jokaisen hallin kuitu- ja verkkoyhteydet ja lisättiin kameroiden määrää. Sitä, paljonko uudistus lopulta keventää liigan kukkaroa, Järvelä ei suostu paljastamaan.

– On tämä edellistä järjestelmää kalliimpi. Jokainen voi kuvitella, mitä tällainen lysti maksaa. Ei sitä ihan tonneilla tai kymppitonneilla rakenneta.

Videotuomarit poistuvat jäähalleilta

– Pasilaan rakennetussa tilannehuoneessa videomaalituomarit ja päävideotuomarit seuraavat ottelutapahtumia keskitetysti televisioruuduilta ja tietokoneelta. Jäähalleilla ei enää ole otteluvalvojia tai videotuomareita.

– Päävideotuomareita on kaikkiaan kuusi. Heidän päävastuullaan on viedä kurinpitoa vaativat tilanteet kurinpitodelegaation ratkaistaviksi. Lisäksi he avustavat videotuomareita epäselvien maalitilanteiden ratkaisemisessa. Jos kierroksella pelataan alle viisi ottelua, huoneessa on paikalla yksi päävideotuomari.

– Videomaalituomareita on yhdeksän. He kommunikoivat videotarkistuksissa ja haastotilanteissa ottelun päätuomarin kanssa.

– Yhdellä videomaalituomarilla on vastuullaan samanaikaisesti maksimissaan kaksi ottelua. Täydellä kierroksella tilannehuoneessa on siis neljä videomaalituomaria ja kaksi päävideotuomaria.

– Jos videomaalituomarin toisessa seuraamassa pelissä sattuu jotain reagoinnin arvoista, siirtyy hänen vastuullaan oleva toinen ottelu toisen videomaalituomarin kontolle.

– Päätuomarit ovat yhteydessä tilannehuoneeseen kuulokemikrofonilla. He näkevät hallilla hidastukset tabletilta.

– Yhteys toimii myös toisin päin: jos tuomarilta jää jotain huomaamatta, tilannehuoneesta voidaan olla yhteydessä hallille ottamalla yhteyttä tapahtumaesimieheen, joka puolestaan konsultoi tuomaria.