Janne Laakkonen oli Valko-Venäjällä yksinäinen susi, mutta kauden lopussa odotti palkinto

Kiekkokiertolainen Janne Laakkonen, 35, päätti kuluneen kautensa uransa ensimmäiseen mestaruuteen. Se tuli Valko-Venäjällä, jossa mies pelasi nyt ensimmäisen täyden kautensa. Laakkonen arvostaa saavutuksen korkealle.

– Yhtä paljon sitä joutuu töitä tekemään voittiko mestaruuden missä tahansa sarjassa ja yhtä hyvältä se varmasti tuntuu. Ei sitä voi kukaan vähätellä, että mestaruus on voitettu Valko-Venäjällä. Ihan samat mustelmat siinä on otettu kuin muuallakin, taitokiekkoilija juttelee.

Hän oli Neman Grodnon joukkueessa ainut suomalainen. Kielimuuriakin oli, sillä esimerkiksi valmentaja ei puhunut englantia. Kommunikaatio käytiin maalivahtivalmentajan kautta.

– Olin siellä aivan yksinäinen susi, mutta ei kulttuurisokki ollut silti niin suuri kuin Kazakstanissa, mies naureskelee.

Laakkosen edellinen kausi meni todellakin Kazakstanin pääsarjassa. Sinne mies ei mielellään enää palaisi.

– Kazakstanissa mentiin vierasmatkat bussilla, jossa ei ollut vessaa. Teillä saattoi olla yhtäkkiä suuria kuoppia, ja bussin piti kiertää ne pientareen kautta. Valko-Venäjä on jo paljon länsimaalaisempi maa, Laakkonen kertoo.

Ensi kaudella CHL:ää

Valko-Venäjän pääsarja on suhteellisen tasokas. Esimerkiksi Minskin joukkue pelasi viime kaudella CHL-liigaa ja voitti kotiottelunsa. Vastassa oli muun muassa Ruotsin pääsarjan Växjö. Laakkosen seura Neman Grodno puolestaan voitti Minskin kevään finaalisarjassa puhtaasti otteluvoitoin 4–0. Ensi kaudella on Grodnon vuoro pelata CHL:ssä.

Tehopisteitä kuopiolaislähtöinen kiekkoilija teki runkosarjassa 41 ottelussa 47 kappaletta ja pudotuspeleissäkin 11 ottelussa kahdeksan pistettä.

– Pelit menivät hyvin ja onnistuin. Katsomossa pidetään erittäin kovaa melua, senkin takia siellä on kiva pelata. Meininki on suorastaan fanaattista, kertoo ykkösketjussa koko kauden viilettänyt laitahyökkääjä.

Palkka vertailukelpoinen

Palkkakin on Valko-Venäjän pääsarjassa tähtihyökkääjälle täysin vertailukelpoinen. Laakkonen kertoo, että maassa on bonus-kulttuuri, jossa voitetuista peleistä saa ylimääräistä liksaa.

Tällä hetkellä KalPan kasvatti hioo kesäkuntoaan kotimaisemissaan Hämeenlinnassa. Ensi kauden kuviot ovat vielä avoinna. Valko-Venäjällä jatkaminen ei ole sekään pois suljettu vaihtoehto.

Laakkonen on urallaan pelannut Kazakstanin ja Valko-Venäjän lisäksi myös Venäjällä. Hänen mielestään on aika paljon sattumaa, että työpaikoiksi ovat valikoituneet kyseiset maat.

– Tietystihän sitä pelaisi mielellään jossain Sveitsin Alpeilla. Mutta onnistuminen näissä sarjoissa on sitten varmastikin herättänyt kiinnostusta näissä maissa, mies pohtii.

Janne Laakkosen seurat

2000–2001 KalPa (Suomi-sarja)

2001–2005 Hämeenlinnan Pallokerho (SM-liiga)

2005–2006 Timrå IK (Elitserien) / HIFK (SM-liiga)

2006–2008 HIFK (SM-liiga)

2008–2010 HPK (SM-liiga)

2010–2011 KalPa (SM-liiga)

2011–2012 HPK (SM-liiga)

2012–2013 LeKi (Mestis) / Ilves (SM-liiga) / IF Sundsvall (Division 1)

2013–2014 IF Sundsvall (Division 1)

2014–1015 Arystan Temirtau (Kazakstan) / Yuzhny Ural Orsk (Venäjän VHL)

2015–2016 Kulager Petropavlovsk (Kazakstan) / Neman Grodno (Valko-Venäjä)

2016–2017 Neman Grodno (Valko-Venäjä)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.