Jalonen puhkui pyhää vihaa – "IIHF ei kunnioita peliä, eikä arvosta pelaajien terveyttä!"

Leijonien tiistaisen vapaapäivän jälkeen päävalmentaja Jukka Jalonen oli virtaa täynnä ja puhkui pyhää vihaa. Jalosta kismitti edelleen Yhdysvallat-ottelun tilanne, jossa Clayton Keller tempaisi jalkapyyhkäisyllä Juhani Tyrväiseltä jalat alta.

5+20 minuutin arvoisesta tilanteesta ei tuomittu rangaistusta, sen sijaan Dylan Larkin kajautti hetken kuluttua 3-2 -jatkoaikamaalin.

- Kyllä se on tunteisiin päässyt vähän menemään, ei sille mitään voi. Tuomareille sattuu virheitä, mutta isoin virhe sattui nyt IIHF:n kurinpitokomitealle, Jalonen jyrähteli.

Ja sitten salamoi oikein kunnolla.

- Ei sillä komitealla ole mitään virkaa. Ne eivät kunnioita peliä, eivät arvosta pelaajia eivätkä pelaajien terveyttä. Viesti on se, että saat potkia vastustajaa luistimella, päävalmentaja pauhasi.

Jalosen mukaan ennen turnausta pidetyissä palavereissa IIHF:n viesti oli se, että kurinpitotilanteissa arvioidaan ennen kaikkea tekoa, ei niinkään sen seurausta.

Tyrväinen ei loukkaantunut tilanteessa, vaikka Kellerin temppu oli törkeä. Hän selvisi huomautuksella.

- Se oli pelkkää kusetusta. Näköjään linja on se, että pelikieltoa ei tule, jos ei tule sellaista vammaa, josta voi lähteä henki. Koko porukka pitäisi laittaa kilometritehtaalle, leijonaluotsi revitteli.

Päähän taklattu Lammikko sivussa harjoituksista

Mitään yllättävää IIHF:n linjattomassa toiminnassa ei sinänsä ole. Se on jatkunut samanlaisena iät ja ajat, sen tietää seitsemänsissä kisoissaan valmennustehtävissä oleva Jalonen varsin hyvin.

- Ei niillä ole mitään vastuuta mistään. En ymmärrä, miten se on mahdollista.

Clayton Keller tempaisi Juhani Tyrväisen nurin jalkapyyhkäisyllä, mutta ei saanut tilanteesta jäähyä. Kuva: Jussi Nukari
 

Tyrväisen tilanne ei suinkaan ollut Yhdysvallat-ottelun ainoa, joka meni ohi sekä tuomareilta että kurinpidolta. Juho Lammikkoa taklattiin kuolleesta kulmasta päähän ottelun avauserässä ja peli jäi kesken.

- En mä viitsi siihen enää sen enempää ottaa kantaa. Lammikon tilannetta seurataan päivä päivältä, Jalonen ilmoitti.

Leijonien toinen NHL-apu ei harjoitellut keskiviikkona, joten hän tuskin pelaa ainakaan huomenna.

Jörö-Jukka rock soi duurissa

Muutoin "Jörö-Jukka rock" soi vahvasti duurissa. Leijonat palaa pelipuuhiin huomenna, kun vastaan asettuu Tanska.

- Ajateltiin voittaa, Jalonen ilmoitti.

- Mutta vastustaja on kova. Pelattiin Tanskaa vastaan pari harjoitusottelua huhtikuussa ja joukkue on vahvistunut siitä ihan selkeästi, hän arvioi.

Tanskaa vastaan Suomea voisi pitää suosikkina joka tapauksessa, mutta vahva startti lohkon kovimpia maita korostaa suosikin asemaa. Lisäksi Tanskan kivijalkoihin kuuluva Stanley cup -voittaja Lars Eller jätti turnauksen  kesken kolmen ottelun jälkeen.

Jalonen ei suosikki-altavastaaja -asetelmasta piitannut. Saattaa myös olla, että päävalmentajan IIHF-ryöpytyksen taustalla oli paitsi aito suuttumus, myös vanha kunnon kikka, jolla valmentaja kääntää huomion pois joukkueesta.

- Tanskalla ei ole ehkä yksilätasolla niin hyviä pelaajia kuin aiemmilla vastustajilla, mutta se ei tarkoita, etteikö Tanska olisi silti hyvä joukkue, Jalonen linjasi.

Haastattelupäivämäärä, 15. toukokuuta ei herättänyt Jalosessa mitään muistikuvia tai ainakaan hän ei sitä myöntänyt. Päivälleen kahdeksan vuotta sitten leijonalauma nosteli pokaalia Bratislavan Ondrej Nepela -areenassa.

- Emmä muista... Voitettiinko me joku mestaruus? No, tämähän on sitten vuosijuhla. Pitää varmaan lähteä liikenteeseen, kun välipäivä. Ehtii vähän rentoutua, Jalonen murjaisi.


Katso jääkiekon MM-kisojen otteluohjelma tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jalonen antoi palaa USA-ottelun tuomarivirheestä – "IIHF kusetti meitä"

Leijonien maalivahtikokeilu ei onnistunut – Vehviläinen kokosi kuitenkin itsensä painajaismaisen alun jälkeen

Ruma tuomarivirhe ja kolme halpaa maalia – löyhämoraalinen Yhdysvallat kellisti leijonat

Edelsikö USA:n jatkoaikamaalia jalkapyyhkäisy? – katso video tilanteesta

Leijonat hävisi jatkoajalla USA:lle – tuomarien toiminta jurppi Jalosta