Joko puuskuttaa, Joonas Lyytinen?

KalPan puolustaja Joonas Lyytinen, 18, ei ole koskaan pelannut niin paljon kuin nyt. Nuorukainen nousi kuin varkain viime vuoden marraskuussa A-nuorten pukukopista miesten Liiga-joukkueen rinkiin. Nyt hän pelaa jo ykköspakkiparissa ja ykkösylivoimakentällisessäkin. Lisäksi KalPa on hurjassa otteluruuhkassa.

–Ei ole tullut vielä sellaista tunnetta, että voimat loppuisivat kesken, enkä usko, että tuleekaan. Toki jäävä vapaa-aika menee nykyisin paljolti levätessä, Lyytinen pohtii.

Erikoinen nousu

Lyytinen oli valmistautumassa A-nuorten otteluun, kun käsky miesten peleihin kävi.

–Olin pukukopissa luistimet jalassa, kun valmentaja tuli ja sanoi, että et pelaa tässä pelissä, vaan illan miesten Liiga-ottelussa KalPa–Blues.

Lyytisen ensimmäisessä miesten Liiga-ottelussa KalPa hävisi muutamaa tuntia myöhemmin espoolaisille kotijäällään 0–6.

–En minä tilannetta ehtinyt jännittää, enkä ole jännittäjätyyppiä muutenkaan. Oma pelini sujui ihan hyvin.

Paljon vastuuta

Sille tielleen Lyytinen jäikin. Nyt hän pelaa jo KalPan ykköspakkiparissa ja ykkösylivoimakentällisessä. Alivoimalla peliaikaa ei juurikaan tule. Miesten Liiga-otteluita nuorukaiselle on kertynyt 13, joissa on hän on tehtaillut kaksi maalia ja kaksi syöttöä. Peliaikaa tulee noin 15 minuuttia ottelua kohden. Tehotilasto näyttää lukemaa -2, mikä on KalPan rosterissa hyvin.

–Oli suunnitelmissa, että pelaisin muutaman miesten pelin tällä kaudella. Paikan vakiintuminen, ja nousu kärkikentällisiin ja ykkösylivoimaan oli kuitenkin yllätys, hän myöntää.

Lyytinen on tottunut pelaamaan paljon ylivoimaa aiemminkin nuorten maajoukkueissa ja KalPan junioreissa.

–Miesten Liigassa tulee kuitenkin vielä omat lisähaasteensa. Kaikki tapahtuu nopeammin ja on pyrittävä helpompiin ratkaisuihin. A-nuorten ja Liigan välinen ero on kuin yö ja päivä, hän muotoilee.

Omilla vahvuuksilla

Lyytinen on sitä mieltä, että kiekkoa pitää pelata omilla vahvuuksilla, jotka hänen kohdallaan ovat pelirohkeus ja kiekollinen peli.

–Ei kannata tehdä mitään sellaista, jota ei osaa, hän kuittaa.

Massaa nuori mies kuitenkin kaipaa vielä lisää. Eniten kehitettävää miesten peleissä on kamppailupelaamisessa.

–Minun pitää saada hyvä ensimmäinen isku. Se on tosiasia, että jos tulee pitkiä kulmavääntöjä, on todennäköistä, että jään niissä kakkoseksi, koska minulla ei ole massaa tarpeeksi, puolustaja pohtii.

Noin muutoin Lyytinen on kohtelias, rauhallinen ja lisäksi fiksunoloinen puheissaan. Hän käy urheilulukiota Kuopiossa ja tyttöystäväkin on hankittu. Hän on lisäksi pukukopissa helppo huollettava, kertoo KalPan pitkäaikainen huoltaja Esko Rautamäki.

–Jos ei tule Lyytisen kanssa toimeen, voi hakea vikaa itsestään, Rautamäki tiivistää.

Joukkue ei ole lannistunut

Lyytinen vakuuttaa, että vaikka KalPa on hävinnyt pelejä toinen toisensa perään, ei joukkue ole silti lannistunut.

–Niin kauan kuin pienikin mahdollisuus on pudotuspeleihin päästä, me myös siitä paikasta taistelemme, emmekä periksi anna.

–Me olemme tavoitteeksemme laittaneet kymmenen parhaan joukkoon pääsyn, ja siitä pidämme kiinni viimeiseen asti, Lyytinen vakuuttaa.

Fakta: Joonas Lyytinen

Syntynyt: 4. huhtikuuta 1995 Espoossa

Asuu: On asunut parikuisesta lähtien Kuopiossa

Pelipaikka: Puolustaja, maila vasen

Pituus ja paino: 183 cm, 68 kg

Lempinimi: Luoti

Kasvattajaseura: KalPa

Tavoitteet: Seuraavat nuorten MM-kisat ja menestys KalPassa, tulevaisuudessa NHL

Sopimus: KalPan kanssa kevääseen 2015

Masuhr puuttuu KalPan kokoonpanosta

KalPa pisti pelaajia myyntiin