Kahden sormuksen Määttä pääsi harvalukuiseen joukkoon: "Kertoo luonteesta"

Pittsburgh Penguinsin puolustaja Olli Määttä ylsi sunnuntaina harvalukuiseen joukkoon Suomi-kiekossa. Määttä pääsi juhlimaan toistamiseen NHL-mestaruutta, kun Pittsburgh ratkaisi loppuottelusarjan vieraskaukalossa Nashville Predatorsia vastaan 2–0-voitolla.

Useamman kuin yhden Stanley Cup -sormuksen omistavat Määtän lisäksi suomalaiskiekkoilijoista vain Jari Kurri ja Esa Tikkanen, joilla on kummallakin viisi mestaruutta sekä puolustaja Reijo Ruotsalainen, jolla on kaksi mestaruutta.   

Stanley Cupin voittaminen toisen kerran peräkkäin veti Määtän sanattomaksi.

– Tuntuu tosi hyvältä. Ei varmaan vielä tajua, mitä tuli tehtyä, hän nauroi.

Määttää lämmitti erityisesti Kurrin, Tikkasen ja Ruotsalaisen "kerhoon" pääseminen.

– Aivan huimaa, hän huokasi.

Nashvillen mainio maalivahti Pekka Rinne oli ylpeä joukkueestaan, mutta myönsi, että tappio otti todella koville.

– Viimeinen summeri iski aika lujaa. Tämä on vaikea hyväksyä, hän myönsi.

 

Puolustajille kiitosta

 

Penguins vei mestaruuden otteluvoitoin 4–2. Viimeisessä ottelussa voitto lohkesi Patric Hörnqvistin ja Carl Hagelinin viime minuuttien maaleilla. Määtän mukaan Pittsburgh osoitti pudotuspeleissä luonteenlujuutta ja kovaa työmoraalia.

– Aina laitettiin toinen vaihde, kun oli vähän alamäkeä. Se vain kertoo luonteesta, mikä meillä on joukkueessa. Tuntuu aivan älyttömän hyvältä olla tässä nyt, hän myhäili.

Penguinsin ykköspuolustaja Kris Letang loukkaantui ja joutui kauden päättäneeseen niskaleikkaukseen huhtikuussa. Määtän mielestä muut Pittsburgh-puolustajat näkivät tapaus Letangin haasteena eikä ongelmana. Määtän mielestä jokainen joukkueen puolustaja nosti pelinsä tasoa, ja Letangin jättämä aukko paikattiin yhteisvoimin.

– Koko pleijareiden ajan tuntui siltä, että pelkästään pakit eivät puolustaneet, vaan koko joukkue. Samalla lailla myös hyökättiin. Se oli meidän iso vahvuutemme pudotuspelien ajan, Määttä selvitti.

Pittsburghista tuli ensimmäinen joukkue sitten 1990-luvun lopun Detroit Red Wingsin, mikä on kyennyt kahteen peräkkäiseen mestaruuteen. Detroit vei Stanley Cup -kannun vuosina 1997 ja 1998.

– Tiesimme, että mestaruuden uusimisesta tulee vaikeaa. Siksi suuri osa ilosta kumpuaa juuri siitä, että mestaruuden uusiminen tiedettiin hankalaksi ja selätimme kaikki matkan varrella tulleet vaikeudet. Olen todella ylpeä ja iloinen tästä joukkueesta, sanoi Pittsburgh-kapteeni Sidney Crosby NHL:n nettisivujen mukaan.

Crosby ylisti etenkin Penguinsin puolustajia.

– He vastasivat haasteeseen ja osoittivat, mihin he pystyvät. Heillä oli vaikea tehtävä, mutta he suoriutuivat siitä upeasti, hän kiitteli.

 

Mestaruuden kulmakivet

 

Crosby palkittiin viime vuoden tapaan pudotuspelien parhaana pelaajana Conn Smythe Trophylla. Crosby pelasi loistavasti, mutta toisaalta hänen otteitaan varjostivat hieman kiistellyt tapaukset, joissa kanadalaistähden väitettiin saaneen erityiskohtelua tuomareilta.

Määtällä oli mestaruushulinassa lyhyt kommentti Crosbysta.

– On ilo olla samassa joukkueessa!

Crosbyn ja jämäkän puolustuksen lisäksi mestaruusjoukkueen menestykseen vaadittiin muun muassa venäläistähti Jevgeni Malkinin taituruutta sekä vahvoja esityksiä molemmilta Pittsburgh-maalivahdeilta. Marc-Andre Fleury ja varsinkin pudotuspelien lopulla pelannut Matt Murray torjuivat mallikkaasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rinne apeana: Sitä on niin paljon miettinyt tuota pystiä

Pittsburgh Stanley Cupin voittoon – Olli Määttä juhlii mestaruutta toistamiseen