KalPa jätti ylivoimat jälleen käyttämättä, HIFK mätti maaleja

KalPa sortui tuttuun tehottomuuteen Helsingin IFK:n vieraana keskiviikon ainoassa jääkiekon liigaottelussa. HIFK piti pisteet maalein 5–1 (1–1, 2–0, 2–0) ja nousi HPK:n ohi kymmenenneksi. Kuusi pistettä vähemmän koonnut KalPa jatkaa sijalla 14.

Tappio oli KalPalle vierasotteluissa jo kahdeksas perättäinen. Kuopiolaiset ovat voittaneet vieraissa vain kauden ensimmäisen pelinsä Jukureita vastaan. HIFK:lle voitto oli neljäs perättäinen kotihallissa Nordenskiöldinkadulla

KalPa on voittanut HIFK:n Helsingissä viimeksi 4. lokakuuta 2014.

Kuopiolaiset hävisivät ottelun tuttuun tehottomuuteen. Etenkin ylivoima oli edelleen pehmeää, vaikka kiekko liikkui ajoittain mukavasti. KalPa pääsi pelaamaan peräti kuusi ylivoimaa, muttei onnistunut niissä tilanteissa kertaakaan. Sami Kapasen suojatit ovat tehneet toistaiseksi kauden vierasotteluissa vain yhden ylivoimamaalin.

HIFK aloitti ottelun ryminällä, laukoi erittäin hanakasti ja ajoi vahvasti Denis Godlan vartioimalle kuopiolaismaalille. KalPan 22-vuotias slovakkivahti joutuikin jo alkuminuuteilla venymään huipputorjuntoihin sekä Vili Sopasen että Thomas Nykoppin yrityksiin.

Kesken vahvan HIFK:n hallinnan KalPan Alexander Ruuttu riisti hyökkäysalueella kiekon Nykoppilta, laukoi kovaa Atee Engrenin maalin alakulmaa kohden ja Alexandre Texier ehti ensimmäisenä torjunnan paluukiekkoon. Ranskalaishyökkääjän kauden neljäs liigamaali syntyi ajassa 7.07.

Helsinkiläiset tekivät ansaitun tasoituksen 49 sekuntia ennen avauserän päättymistä. Godla torjui patjallaan Lennart Petrellin kovan laukauksen, mutta Joonas Rask pääsi laukomaan paluukiekosta 1–1. Myös Nykopp sai syöttöpisteen.

HIFK vei avauserän laukaukset peräti 24–14, vaikka kuopiolaiset pääsivät pelaamaan ylivoimaa reilut kolme minuuttia ja HIFK vain vajaan minuutin.. Torjuntoja KalPan Godlalle merkittiin 14 ja HIFK:n Engrenille seitsemän.

Toisessa erässä KalPa pysyi avauserää paremmin kotijoukkueen kyydissä ja vieraat pystyivät rakentamaan punanuttujen päätyyn hetkittäin hyvää painetta. HIFK pääsi pelaamaan erässä kaksi kahden minuutin ylivoimaa, mutta KalPa puolusti tiivisti ja Godla torjui eleettömän varmasti. Kuopiolaisille ylivoimia tarjoutui yksi. Juhani Tyrväinen yritti kelata Santeri Lukan yli keskialueella, mutta KalPan puolustaja ehti väistää sen verran, että välttyi loukkaantumiselta. Tyrväinen selvisi kaksiminuuttisella.

HIFK meni 2–1-johtoon ajassa 35.53, kun NHL-draftin viime kesän kolmosvaraus Miro Heiskanen laukoi pienestä kulmasta. Juhani Tyrväinen teki vahvan maskin, eikä Godla nähnyt kiekkoa riittävän ajoissa.

Kahden maalin karkumatkalle IFK karkasi ajassa 38.24. Vili Sopasen laukaus muutti suuntaa KalPan puolustaja Mikael Seppälästä ja yllätti Godlan täysin.

Toisessa erässä Godla torjui yhdeksän kertaa ja Engren 12.

KalPa pääsi aloittamaan kolmannen erän ylivoimalla.

Kolmannessa erässä Thomas Nykopp ja Lennart Petrell ottivat perättäiset kaksiminuuttiset, mutta KalPa ei saanut kavennusta aikaiseksi. Kun kuopiolaiset eivät paikkojaan käyttäneet, paketoi IFK ottelun lopullisesti melkein heti täysilukuiseksi päästyään. HIFK:n lahtelaisduo Juhani Tyrväinen (1+1) ja Vili Sopanen (1+2) juonivat 4–1 ajassa 49.59 ja vain reilut kaksi minuuttia myöhemmin Erik Thorell laukoi ylivoimalla 5–1.

KalPalle ja IFK:lle kauden keskinäinen ottelu on toinen. Syyskuun 15. päivänä KalPa voitti Niiralan montussa 2–1.

Kokoonpanot

HIFK:

Lennart Petrell – Thomas Nykopp – Joonas Rask; Teemu Eronen – Miihkali Teppo

Patrik Carlsson – Jarkko Malinen – Juha-Pekka Haataja; Miro Heiskanen – Oliwer Kaski

Erik Thorell – Juhani Tyrväinen – Vili Sopanen; Juuso Salmi – Ryan O'Connor

Micke-Max Åsten – Panu Mieho – Henri Tamminen

7. puolustaja Saku Salmela

Maalivahti Atte Engren

KalPa:

Jerry D'Amigo – Balazs Sebok – Kai Kantola; Juuso Riikola–Santeri Lukka

Alexandre Texier –  Eetu Luostarinen – Alexander Ruuttu; Mathew Maione–Mikael Seppälä

Tommi Jokinen – Ville-Vesa Vainiola – Mikko Nuutinen; Konsta Mäkinen–Otto Leskinen

Janne Tavi – Joni Ikonen – Alex Lavoie

13. hyökkääjä Frank Gymer

Maalivahti Denis Godla

KalPan tuska ei sittenkään hellitä: "Tuollaista irtipäästöä ei kerta kaikkiaan saa tapahtua"

Kapasen mukaan valmennuksen onnistumisesta keskustellaan: "Meillä on tuloksellinen kriisi"