KalPa-kasvatti Jaakko Rissanen ei haaveile enää maajoukkuepeleistä: "Pitäisi varmaan pelata aika tykkikausi"

Kuopiolaisen KalPan kiekkokoulun kasvatti Jaakko Rissanen pelasi päättyneen kauden Ruotsin pääsarjassa miellyttävin kokemuksin.

Uusi sopimus ensi kaudeksi syntyi helposti, kun Linköping HC halusi pitää keskushyökkääjän riveissään. Rissanen käyttää näin toisen mahdollisen kautensa ulkomailla pelaamiseen, joka sisältyy viisivuotiseen pestiin KalPassa.

Millainen oli ensimmäinen kautesi Ruotsissa?

Tykkäsin paljon. Alku oli vaikea niin itseltä kuin joukkueelta, mutta loppua kohti peli kulki hyvin.

Sinut tunnetaan kaukalossa pelintekijänä. Muuttuiko roolisi Ruotsissa?

Ei juuri muuttunut. Totta kai sentterin rooliin kuuluu paljon muutakin.

Sinulla on kokemusta Ruotsin pääsarjan lisäksi kotimaan Liigasta ja KHL-kaukaloista. Millä tavalla pelaaminen eroaa näissä sarjoissa?

KHL:ssä matkustaminen tekee siellä pelaamisesta aika erilaista kun muualla. KHL:ssä tasoerot joukkueiden välillä ovat myös suuremmat kuin muissa minulle tutuissa sarjoissa. Ruotsissa pelaaminen on vauhdikkaampaa kuin Liigassa tai KHL:ssä. Sarja on myös ehkä vähän tasaisempi kuin liiga. KHL:ssä parhaat joukkueet ovat tosi hyviä. En usko, että Ruotsinkaan parhaat seurat niille pärjäisi.

Kun puhutaan kolmesta edellä mainitusta sarjasta, missä pidetään pelaajasta parasta huolta ja millaisia kulttuurieroja seurojen toiminnoissa on?

Pelaajista tai ainakin minusta on pidetty hyvää huolta joka paikassa, missä olen pelannut. Toki resurssit eri sarjojen välillä ovat erilaiset, mutta seurat ovat hoitaneet asiani niin hyvin kuin ovat pystyneet.

KHL:ssä tietysti treidaaminen ja potkujen antaminen on huomattavasti yleisempää kuin Suomessa ja Ruotsissa. Siellä se on sääntöjen mukaan sallittua ja taloudellisesti mahdollista. Itselläni ei ole mitään sitä vastaan. Tiesin, että se on osa bisnestä jo ennen kun sinne menin. Välillä voi tietysti tulla vähän erikoisia tilanteita niin kuin itselleni kävi, kun Vitjaz treidasi minut Kiinaan. Ensimmäisen viikon aikana pelaajat, jotka istuivat minun vieressä kopissa, saivat molemmat potkut. Seuraavalla viikolla joukkueesta piti ottaa uusi joukkuekuva, kun puolet joukkueesta oli vaihtunut sitten kauden alun.

Olet tottunut valmistautumaan peleihin omatoimisesti harjoittelemalla. Pystytkö viemään kevään ja alkukesän läpi toiveiden mukaisesti?

Vaikea vielä sanoa, kun ei tiedä millaiset tulevat olemaan säännöt ihmisten liikkumista koskien keväällä ja alkukesästä. Uskon, että pystyn harjoittelemaan haluamallani tavalla. Jotain erityisjärjestelyjä se tietysti tulee vaatimaan, jos esimerkiksi yleiset salit ovat suljettuja.

Millä tavalla jääkiekon rooli muuttui elämässäsi, kun koronavirus lehahti pandemiaksi?

Eipä se juurikaan muuttunut. Jääkiekko on ollut pitkään minulle työtä, josta tykkään paljon. Itseni ja läheisteni terveys on aina ollut etusijalla. Nyt se tietysti näkyy konkreettisemmin, kun esimerkiksi sarjat keskeytettiin ja itsekin olin kahden viikon karanteenissa.

Kuinka paljon seuran valintaan vaikuttaa se, millaisia pelikavereita on luvassa rinnalle?

Paljon. Esimerkiksi viime kaudella Linköpingissä sain pelata hyvien ketjukavereiden kanssa. Ketjukaverini Broc Little on varmasti yksi sarjan parhaista laitureista ellei paras. Hän voitti maalipörssin. Broc jatkaa Linköpingissä, joten halusin itsekin totta kai pysyä seurassa. Toisessa laidassa vaihteli Joe Whitney ja Andrew Gordon, jotka myös ovat molemmat erittäin hyviä pelaajia. Heistä ainakin Gordon jatkaa LHC:ssa. Kyseisten kavereitten kanssa tuli vietettyä paljon myös vapaa-aikaa.

Vieläkö haaveilet maajoukkueessa pelaamisesta?

Enpä oikeastaan. Pitäisi varmaan pelata aika tykkikausi, että sinne tämän ikäinen ensikertalainen pääsisi.

Kuinka arki sujui Ruotsissa?

Oikein mukavasti. Kaupunki on kiva ja joukkue oli täynnä hyviä tyyppejä.

Linköping on suunnilleen Kuopion kokoinen kaupunki. Oliko elämä erilaista kuin Savossa?

Hyvin samanlaista. Asuin keskustassa niin kuin Kuopiossa. Hallikin on yhtä lähellä keskustaa kuin Niiralan monttu. Arki pyöri kaikin puolin hyvin samalla tavalla kuin Kuopiossa.

Joko ruotsin kieli taipuu sujuvasti?

Ei suju, enkä usko että tulen sitä oppimaankaan. Kaikki joukkueessa puhuvat englantia, joten sillä pärjää hyvin.

Mitä kaipasit kauden aikana eniten Kuopiosta?

Perhettä ja säätä. Linköpingissä ei ollut lunta oikeastaan ollenkaan koko talvena ja vettä satoi lähes joka päivä.

Miltä kuulostaisi ajatuksena ketju Tuomas Kiiskinen – Jaakko Rissanen – Tommi Jokinen KalPassa kaudella 2021–22?

Erinomaiselta. Toivottavasti edes toinen pakki meidän takana olisi nuori, jotta saataisiin keski-ikää vähän alemmaksi. ”Joksa” tosin onneksi nuortuu naamasta vuosi vuodelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Jääkiekko

KalPan kasvatti Kerman valittu uudistamaan Joensuun Kiekko-Poikia

KalPan hopeajoukkueen hyökkääjän ura jatkuu Slovakiassa

Taustayhtiöstä uutta potkua IPK:n Mestis-taipaleelle – Osakkailta kerättiin 150 000 euron potti

KalPan toinen tukihakemus tuotti tulosta: seuralle 100 000 euroa koronatukea

KalPan 90-vuotisjuhlakausi päättyi koronapandemian vuoksi tappiolliseen tulokseen

KalPan viime kauden yllätyspelaaja kertasi mennyttä vuottaan – "try outissa halusin syödä äijä äijältä sen pelipaikan itselleni"

Pohjois-Amerikan kentilläkin jo käynyt KalPa-kasvatti vahvistaa IPK:ta

Jääkiekkoseuran johtajalle 14 900 euron sakot liikenteessä toilailusta

Yli kentällisen verran pelaajia jää ilman sopimuksia KalPassa

Mestiksen tehohyökkääjä hakee kehitystä uralleen seuraavaksi IPK:sta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.