KalPa rakentaa lahjakkuuksille kaiken kattavan polun huipulle

Leevi Aaltonen ja Elisa Holopainen ovat ensimmäiset urheilijat, jotka lähtevät uudelle KalPan viitoittamalle tielle.

KalPa on suunnitellut huippulahjakkuuksille kokonaispaketin, jossa urheileminen ja opiskelu yhdistetään siten, että nuorilla on parhaat mahdolliset eväät nousta huipulle molemmissa poluissa.

– Tarjoamme käytännössä koko paketin valitsemillemme urheilijoille. Perusidea on, että urheilijat asuvat lähellä Niiralan jäähallia, ovat toisen asteen oppilaitoksessa ja saavat huippuvalmennuksen sekä muun muassa lääkäripalvelut. Samalla he itsenäistyvät, johon kuuluu muun muassa kokkikoulu, jossa opetellaan valmistamaan itse urheilijalle parasta mahdollista ruokaa, Juniori KalPan urheilujohtaja Markku Keinänen selvittää.

Sekä Aaltonen että Holopainen ovat vuonna 2001 syntyneitä maajoukkuetason jääkiekkoilijoita. He käyvät parhaillaan yläkoulun viimeistä luokkaa.

– Seuraava tavoite on päästä Klassikan urheilulukioon, lahjakkuudet kertovat yhteisen ajatuksensa.

Molemmat ovat noin kahdeksan keskiarvon oppilaita. Keskiarvo ei välttämättä oikeuta Klassikkaan, mutta menestymisestä urheilussa tulee yhteishaussa lisää pisteitä.

Holopainen aloitti jääkiekkoilun neljävuotiaana. Vanhemmat ovat kuskanneet tytärtään siitä lähtien Tuusniemeltä ensin Toivalan Tuplajäille treeneihin ja nykyisin Niiralan jäähallille Kuopion keskustaan.

– Muutan Kuopioon kesän aikana. Tähän projektiin pääseminen on minulle mahdollisuus, joka merkitsee tien huipulle olevan auki. Haluan naisten maajoukkuepelaajaksi ja olympialaisiin. Lähtö Kuopioon ei arveluta. Pärjään varmasti, vaikka muutos onkin iso, Holopainen sanoo.

– Olen valmis tekemään todella paljon töitä sen eteen, että menestyn jääkiekkoilijana. Viime kauteen asti pelasin ja harjoittelin poikien kanssa ja tytöissä kertyi vain joitakin pelejä. Naisten SM-sarja tuntuu tällä hetkellä sopivan haastavalle, Holopainen jatkaa.

Holopainen sanoo vahvuudekseen maalinteon ja hyvän luistelun. Vasta 15-vuotiaana pelaajana Holopainen on ollut KalPan naisten joukkueessa tämän kauden neljänneksi tehokkain pelaaja. Hän on koko sarjan pistepörssissä kymmenentenä.

Aaltonen tuli viime kaudeksi KalPan C-nuoriin Mikkelistä. Nyt hyökkääjä pelaa B-nuorissa ja hän on päässyt kokeilemaan kykyjään myös A-nuorissa.

– Unelmani on NHL. Tämä projekti on hyvä etappi matkalla sinne. Nyt voin keskittyä jääkiekkoon parhaalla mahdollisella tavalla. Tein todella hyvän ratkaisun, kun siirryin Kuopioon, joukkuetoverin perheessä Toivalassa toistaiseksi asuva Aaltonen toteaa.

– Aloitin pelaamisen neljävuotiaana ja kokeilin jossain vaiheessa myös jääpalloa. Jääkiekko on kuitenkin lajini. Treenejä ja pelejä tulee yli 20 tuntia viikossa, äskettäin 16 vuotta täyttänyt Aaltonen selvittää.

– Mopoautolla kuljemme Toivalasta Niiralan jäähallille, Aaltonen lisää.

KalPa etsii koko ajan projektiin lisää pelaajia. Mikäli toiminta käynnistyy hyvin, tulevaisuudessa paketin tarjoaminen jopa kymmenelle pelaajalle on mahdollista.

KalPan next generation -projekti

KalPa tarjoaa valikoiduille lahjakkuuksille täyden palvelun paketin, johon kuuluvat muun muassa asunto ja lääkäripalvelut.

KalPa valitsee projektiin toisen asteen opiskelijoita.

Alkuvaiheessa KalPa pyrkii tarjoamaan täyden palvelun kehityspolun neljälle lahjakkuudelle.

Tulevaisuudessa kymmenen projektipelaajaa yhtä aikaa on maksimimäärä.

Leevi Aaltonen ja Elisa Holopainen ovat ensimmäiset projektiin valitut pelaajat.

Projekti on ainoa laatuaan Suomessa