KalPan hopeakevään sankarin jatkoaikamaali on Kuopion kiekkoilun suuria hetkiä

Keväällä 1991 Kuopiossa elettiin kaikkien aikojen jääkiekkohuumaa. KalPa oli selvinnyt välieriin, joissa mittariksi tuli JyP HT.

Sarja meni aivan käsikirjoituksen mukaan. KalPa voitti maalilla kaksi ensimmäistä ottelua, ja kolmas peli meni jatkoerään. Sen lopetti maalillaan Jari Pulliainen, KalPan oma kasvatti, viimeistä Niiralan avojään sukupolvea.

– Olihan se hieno hetki, muistaa lauantaina 50 vuotta täyttävä Pulliainen.

Loppuottelussa KalPa hävisi TPS:lle, mutta SM-hopea oli kalpalaisille voitettu mitali.

Seuran historian ensimmäinen.

Pulliainen muistaa sen kevään huuman hyvin.

– Minulla oli ilo pelata todellisten persoonien kanssa. Ketjukavereina olivat hopeakeväänä sellaiset kaverit kuin Darius Rusnak ja Juha Jokiharju.

– Vanhoista pelikavereistani jäi elämään paljon hauskoja juttuja. Yksi parhaista jutun heittäjistä oli Jouni Rinne.

– Jos et saa syöttöä lapaan, niin se ei ollutkaan sinulle tarkoitettu, lohkasi Rinne nuorelle Pulliaiselle, jonka kanssa hän oli nostamassa KalPaa liigaan keväällä 1986.

Yleensä Rinteen lätty napsahti lapaan, ja Pulliainen rynnisti pistämään kiekon maaliin.

Hopeakevät oli Pulliaisen uralla käännekohta. KalPan kasvatti oli parhaassa kunnossaan ja pelannut myös A-maajoukkueessa, mutta hänelle ei tarjottu jatkosopimusta.

Kuopiossa on vuosikausia aprikoitu, miksi seuran oma kasvatti ja ostojoukkueessa kalpalaista nuorisotyötä pioneerina Jarmo Kekäläisen kanssa edustanut yleisön suosikki läksi Turkuun.

– Se oli yllätys, vaikka TPS oli kysellyt minua jo aiemmin. Samoin sain Joensuustakin tarjouksen.

– KalPalta sitä ei tullut.

Pulliainen joutui arvionsa mukaan kuopiolaisen kiekkoilun avuksi pistetyn yhtiön, Pelaajapörssin, pelinappulaksi.

– Yhtiö omisti pelioikeuteni, ja minut pistettiin lihoiksi.

Pulliainen kuittasi kuitenkin TPS:ssa itselleen mestaruudenkin, mutta siirto aloitti uransa hiipumisen.

– Kokeilin vielä KalPassa, mutta tasan 20 vuotta sitten päätin lopettaa ja aloitin opiskelun. Pelinälkä oli tyydytetty.

Nyt Pulliainen työskentelee Kuopion hätäkeskuksessa vuoromestarina.

– Siinä hommassa on oppinut, että minkäänlaiset uutiset eivät yllätä, kun soitot tulevat niin erilaisista asioista. Vuorotyö jättää aikaa harrastuksille, sillä Pulliainen nähdään ”ehkä liiankin usein” Tarinassa golfaamassa.

Jääkiekkoa hän seuraa aktiivisesti.

– Liiga on mennyt koko ajan yhä kovemmaksi touhuksi. Kun tulin porukkaan, niin silloin urheilua ja harjoittelu ei ollut niin ammattimaista kuin nykyään. Nyt kaukalossa nähdään vain huippu-urheilijoita.

– Etenkin A- ja B-nuorten pelejä katson paljon. Lisäksi olen lähtenyt mukaan Liigan alumnitoimintaan ja toimin yhteyshenkilönä Kuopion seudulla. Toiminta käynnistyi vuosi sitten, ja vanhat pelimiehet ovat alkaneet pitää yhteyksiä.

– Ensi kaudella pelaamme jonkun hyväntekeväisyysottelunkin, ja mietimme lajin parista hyvän avustuskohteen, kertoo Jari Pulliainen.

Syntymäpäiväsankari

Jari Pulliainen

Syntynyt 6.6.1965 Joensuussa.

Muutti Kuopioon ja edelleen Siilinjärven Vuorelaan 11-vuotiaana, jolloin jääkiekkoura sai varsinaisesti alkunsa. Pelipaikka: Vasen laitahyökkääjä.

Pääsarjaura 1986–1995 (seurat KalPa ja TPS). Edustusjoukkue ura KalPassa alkoi ykkösdivisioonassa syksyllä 1983. KalPa nousi enmsimmäisen kerran liigaan 1986. SM-liigassa 336 ottelua tehoin 176 (93+83). Pudotuspeleissä lukemat 30 (12+8). Mestaruus TPS:ssa 1993, hopeaa 1991 KalPassa. A-maaottelua 13 ja B-maaotteluja 13.

Ammatti: Poliisikoulutus ja nyt työskentelee Kuopion hätäkeskuksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.