KalPan kauden alku on täynnä intoa ja hyvää oloa – ilmapiiri henkilöityy päävalmentaja Kapaseen

KalPan liigamiehistö on aloittanut jo kulman takana olevan kauden jääharjoitukset Tuplajäillä Toivalassa. Hallin pehmeähkön jään alapuolinen paneelikerros paukkaa samaan tahtiin kuin kiekko liukuu laidan kautta kohti kulmaa. Haltuunotto, ehkä nautinnollinen pyörähdys ja tapposyöttö keskustaan. Päävalmentaja Sami Kapanen seuraa suojattiensa tekemistä silmä kovana, pilli huulilla vihellysvalmiudessa.

– Meillä on hyvä, nuori porukka. Tämän taustatiimin lähtökohtana on alusta alkaen ollut se, että kasvatamme nuoria pelaajia kohti ulkomaisia liigoja, kuvailee Kapanen valmennustyöskentelyään.

Peruskuntokausi on nyt lopuillaan ja muutama tärkeä vahvistus on saatu kiinnitettyä. Hengen hätää uusista miehistä ei tällä erää ole.

– Määrällisesti meillä on hyvin pelaajia kasassa. Alexandre Texie­rin tilannetta selvitellään, kunhan mies saadaan Suomeen ja Kuopioon. MM-kisoissa Texier loukkasi olkapäätään, mutta vamman pitäisi olla kunnossa. Omat lääkärimme tietenkin tarkastavat miehen.

Texier oli viime kauden Kuopiossa lainalla NHL:n Columbus Blue Jacketsista.

– En tiedä, löytyykö Texierille sitten pelipaikka sentteri- vai laitaosastolta.

Kapanen ei lainkaan vähättele nuorten pelaajien potentiaalia ja haluaa nostaa heitä esille ja antaa mahdollisuuksia kehittyä.

– Joona Riekkinen ja Saku Vesterinen ovat alle 20-vuotiaiden matkassa turnausmatkalla, heidän arvioimisensa pelikuntoisuuden suhteen viipyy sen takia jokusen viikon. Toipilaitakin on, joiden tilannetta seurataan jatkuvasti. Kaiken kaikkiaan pelaajatilannetta voi pitää hyvänä, summaa Kapanen.

Niiralan jäähallin remontointi pitää jään käyttäjät vielä parisen viikkoa evakossa.

– Evakko Niiralasta on vaikuttaa eniten huoltajien arkeen, kun hommat ei pyöri tavallisissa tiloissa. Olettaisin, että pääsemme maanantaina 13. elokuuta takaisin Niiralan halliin.

Mutta eipä evakosta tänä kesänä pelkkää haittaa ole, sillä Tuplajäiden kaukalo on pieni, 26 metriä leveä. Vanha Niiralan kaukalo oli 30 metriä leveä, kun uusi taas tulee olemaan 28-metrinen.

– Saamme nyt Tuplajäillä hyvää kokemusta pienemmästä kaukalosta.

Joukkueesta ei tunnu löytyvän näin kauden alla paljon korjattavaa. Ehkä liika innokkuus ja myönteisyys voi vielä kostautua.

– Joukkueella on niin paljon intoa, että he menevät turhan kovaakin ajoittain. Meidän tehtävämme on enemmänkin hillitä ylimenevää vauhtia, kuvailee Kapanen.

Mutta vaikka vauhtia on liikaakin, pelillisesti juuri pelinopeutta on vielä kiristettävä.

– Kiekon nopea liikuttelu, reagointi ja turhista viiveistä eroon pääseminen. Haetaan mieluummin yliaktiivisuutta kuin passiivisuutta.

Sami Kapanen lupaa, että kaukalossa tullaan näkemään samanlaista KalPaa kuin viime kaudella.

– Haluan, että näemme enemmän mahdollisuuksia kuin pelkäämme virheitä. Mutta koska jääkiekkoilu on virheiden laji, niitä tulee väkisinkin. Riskinotto ja järkevyys pitää oppia tasapainottamaan.

Käsillä on neljäs kausi, kun Kapanen seisoo kaukalon ulkopuolella, tällä hetkellä päävalmentajan narut käsissään. Venäläinen uimakoulu ei ole miestä järkyttänyt, päinvastoin. Oppimiseen ja itsensä kehittämiseen hän suhtautuu lempeästi.

– Kun olen horoskoopiltani kaksonen, niin löytyy kyllä tulisuutta ja temperamenttia, mutta toisaalta olen ajoittain hyvin hillitty olemukseltanikin. Haluan luoda pelaajille turvallisen, pehmeän ympäristön enkä ylettömän kurin ja vanhan sotilaallisen otteen kylmää tilaa. Olen valmentaja, jonka kanssa voi aina tulla keskustelemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Jääkiekko

KalPa luottaa kiekollisen puolustajan roolin oman pelaajatuotannon kasvatille: "Tavoitteenani on vakiinnuttaa paikka miesten joukkueessa"

KalPa otti avausvoiton JYPistä: "Meillä oli selvä nouseva käyrä pelissä"

NHL-tähtien säihkettä nähdään ensi vuonna Kuopiossa

Naisten jääkiekkobuumi näkyy Kuopiossakin – KalPa on panostanut naisten tiimiinsä

Kärpät kylvetti KalPaa Iisalmessa – Rantaeskola teki kuopiolaisten ainoan osuman

KalPa valitsi kapteenit alkavalle kaudelle

KalPan uusi valmentaja Tommi Miettinen: "Mitään hidasta kiekottelua emme voi lähteä pelaamaan"

Stanley cup – Kaikki muu on toissijaista Jarmo Kekäläiselle: "Sen saavuttamalla ratkeaisi moni muukin asia"

IPK kokeilee useita pelaajia – Huttunen KalPan testissä

Toimitusjohtaja Toni Saksmanin työmäärä kevenee tulevalla kaudella – KalPa hankkii urheilutoimenjohtajan: "Tuntuu, että aika ei riitä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.