Liigan ottelu venyi pitkäksi: vasta 18. laukoja ratkaisi

KalPan viime kaudella hopealla valmentaneen Pekka Virran luotsaama Rauman Lukko taipui kauden ensimmäisellä Kuopion vierailullaan voittomaalikilpailun jälkeen 2–1 (1–0, 0–0, 0–1, 0–0, 1–0). KalPalla oli valtava määrä paikkoja paketoida ottelu toisessa erässä ja kolmannen erän ensimmäisellä 15 minuutilla, mutta maalivahti Kaapo Kähkönen piti vieraat pelissä ja pakotti ratkaisun lopulta rangaistuslaukauksiin.

KalPan sankariksi nousi voittomaalikilpailun 18. laukojana Kai Kantola, jonka rannelaukaus livahti etukulmaan. Rankkareiden kolmessa ensimmäisessä parissa Alexander Ruuttu vei KalPan johtoon, mutta Ville Vahalahti tasoitti viimeisenä Lukon laukojana.

Kun laukaisujärjestys kääntyi jatkoille, vei pitkän loukkaantumisen jälkeen kaukaloihin palannut Lauri Tukonen kuudennessa parissa raumalaiset johtoon, mutta Ville-Vesa Vainiola onnistui pakkopaikassa.

Ratkaisu syntyi lopulta, kun Vahalahti yritti toistamiseen onnistumatta ja Kantola onnistui.

Kuopiolaiset siirtyivät johtoon avauserän toisella ylivoimallaan. Vieraiden Jyri Marttinen ehti istua toista kaksiminuuttistaan vain 30 sekuntia, kun Alexander Ruuttu ohjasi maalin edustalta Mathew Maionen toimituksen verkkoon. Ruutulle maali oli kauden kuudes. Syöttöpisteen siihen sai myös Tommi Jokinen.

Vain hetkeä myöhemmin KalPa oli siirtyä kahden maalin johtoon, mutta Lukko-vahti Kähkönen torjui ohjauksen.

Vauhdikkaassa avauserässä kotijoukkueella oli aavistuksen laadukkaampia maalipaikkoja, mutta kokonaisuutena kamppailu oli varsin tasaista. Erän viimeisillä minuuteilla KalPa rakensi hyvää painetta Lukko päätyyn, mutta Kähkönen torjui muun muassa Balazs Sebokin yrityksen.

Molemmille joukkueille oli leimallista, että iso osa laukauksista suuntautui ohi maalin.

KalPan Denis Godla torjui neljä kertaa ja Kähkönen seitsemän.

Toinen erä alkoi Lukon vahvalla painostuksella. KalPa ei päässyt ensimmäisen reilun kaksiminuuttisen aikana pois omalta puolustusalueelta ja Sami Kapasen oli pakko ottaa aikalisä ajassa 22.27, että hän tarjosi väsyneelle viisikolle huiliaikaa. KalPan puolustajista Santeri Lukka joutui urakoimaan erän alkuun peräti 2.59 minuutin jäähyn.

Raumalaisten vahva jakso taittui lopullisesti Simo-Pekka Riikolan tyhmään estämisjäähyyn. Vaikka KalPa ei saanut ylivoimalla huippupaikkoja, kääntyi hallinta kotijoukkuelle.

KalPan vahva ote hiipui oikeastaan vain Lukan jäähyn ajaksi.

Laadukkaista maalipaikoista huolimatta KalPa ei saanut kiekkoa Kaapo Kähkösen taakse. Vuorellaan sitä yrittivät niin Jerry D'Amigo, Frank Gymer, Mathew Maione kuin Alexandre Texierkin.

Kähkösellä oli toisessa erässä 11 torjuntaa, Godlalla kuusi.

Päätöserä alkoi siitä, mihin toisessa jäätiin. KalPa vyörytti tilanteita Lukon päätyyn, mutta teki Kähkösestä sankaria. Kun kuopiolaiset eivät maaleja tehneet, Lukko kiipesi tasoihin.

Vieraiden 1–1-osuman teki ajassa 56.37 viime kaudella KalPassa pelannut Arttu Ilomäki Toni Koiviston syötöstä.

Ottelun kulua kuvaa varsin hyvin se, että KalPan maalivahti Godlalla oli 55 ensimmäisen minuutin aikana 11 torjuntaa, mutta varsinaisen peliajan viimeisellä viisiminuuttisella seitsemän.

Jatkoajalla kolmen edelliskauden KalPan paras maalintekijä Janne Keränen pääsi suoraan aloituksesta yksin läpi, mutta Godla pelasti torjunnallaan KalPan. Keräsellä oli jatkoajalla toinenkin laatupaikka. Myös KalPa rakensi hyviä tilanteita, mutta laukaukset viuhuivat ohi. Jatkoajalla Godla torjui neljästi ja Kähkönen kolmesti. Yhteensä KalPa-vahdille merkittiin 22 ja virkaveli Kähköselle 33 torjuntaa.

Lukko säilytti sarjassa neljännen sijansa (39 pistettä) ja KalPa nousi sijalle 12 (25 pistettä) ohi Ilveksen ja Sportin.

Kokoonpanot:

KalPa

Jerry D'Amigo–Balazs Sebok–Kai Kantola; Juuso Riikola–Santeri Lukka

Tommi Jokinen–Eetu Luostarinen–Alexander Ruuttu; Ryan Wilson–Mathew Maione

Frank Gymer–Ville-Vesa Vainiola–Mikko Nuutinen; Mikael Seppälä–Otto Leskinen

Alexandre Texier–Joni Ikonen–Janne Tavi; Konsta Mäkinen.

Maalilla Denis Godla, varalla Niko Hovinen

Lukko

Ville Vahalahti–Joakim Hillding–Toni Koivisto; Janne Niskala–Johan Motin

Janne Keränen–Arttu Ilomäki–Heikki Liedes; Jyri Marttinen–Simo-Pekka Riikola

Eetu Koivistoinen–Jere Friberg–Lauri Tukonen; Rony Ahonen–Roni Sevänen

Toni Suuronen–Valentin Claireaux–Joose Antonen; Atte Mäkinen

Maalilla Kaapo Kähkönen, varalla Lassi Lehtinen

KalPan luottopuolustajalle ennätyspitkä vaihto

Kuopion kaupunki palkitsi hopeisen ilmiön