Kauhasten kiekkoperhe jätti Jyväskylän ja muutti pojan lajivalinnan takia Kuopioon – "Uskon, että olen nyt paremmassa joukkueessa"

Vuonna 1929 perustettu KalPa viettää tänä vuonna 90-vuotisjuhliaan. Savon Sanomat julkaisi sen kunniaksi 10. syyskuuta KalPan juhlalehden, jossa on mielenkiintoisia juttuja joukkueen historiasta ja nykyhetkeen.

Tämä juttu on yksi juhlalehden jutuista.

Lue KalPan 90-vuotisjuhlalehden näköisversio tästä.
 

Kun Perttu Kauhanen ilmoitti maaliskuussa vanhemmilleen halukkuudesta mennä KalPan B-junioreiden try outille, pyörähti iso ratas jyväskyläläisperheessä.

Perheen toinen lapsi kelpasi savolaiselle lajin juniorijätille, ja muutaman vuorokauden pähkäiltyään 16-vuotias ilmoitti kasvattajaseuralleen JYPille, että hän haluaa kokeilla hyökkäyssiipiään toisen joukkueen riveissä.
 

B-juniorin päätös tarkoitti hänen vanhemmilleen Lari-Mikolle ja Pialle sekä armeijaa suorittavalle isoveljelleen Ilarille ja pikkuveljelleen Topiakselle muuttoa Kuopioon, mistä vanhemmat lähtivät Jyväskylään 21 vuotta sitten.

– Meillä molemmilla on työ, joka mahdollisti nopean toiminnan, Pia Kauhanen taustoittaa.

Heinäkuisen muuton jälkeen Kauhasten arki on loksahdellut kohdilleen. Koti löytyi Saaristokaupungista, treenikyytiringit lähes naapurustosta sekä Pertulle että KalPan C2-junioreihin siirtyneelle Topiakselle ja koulupaikat urheiluluokilta.

– Toimivat kyytiringit olivat isoja ja iloisia yllätyksiä.
 

Perttu Kauhasen ajoi KalPaan halu kehittyä urheilijana ja toisaalta toisten pelaajien kehut Kuopion kiekkokulttuurista.

– Halusin vaihtelua. Uskon, että olen nyt paremmassa joukkueessa. Harjoituksissa tuntuu siltä, että kilpailu ja vaatimustaso ovat kovempia.

Vaikka jääkiekko lohkaisee Kauhasten perheen ajankäytöstä massiivisen osan, ei varsinkaan Pia Kauhanen anna poikiensa heittäytyä pelkästään urheilun ehdoille.

– Ehdin treenata ja käydä koulussa, lukiolainen toteaa.

Tavoitteena on valmistua ylioppilaaksi Klassillisen lukion urheilulinjalta kolmen vuoden sisällä.  Topias Kauhanen taas käy yläastetta Jynkänlahden urheiluluokalla.

– Siirrot kaupunkien urheiluluokilta toisille sujuivat helposti,vanhemmat sanovat.
 

Perttu Kauhasen mielestä KalPan junioreilta vaaditaan enemmän kuin JYPin. Kuva: Juha Poutanen
 

Lari-Mikko Kauhanen on ollut JYPissä mukana poikiensa joukkueiden valmennuksissa. Myös sitä kautta on kertynyt tietoa Juniori-KalPasta vuosien aikana.

– Jututimme myös Jyväskylästä tänne ennen meitä jääkiekon takia muuttaneita poikia sekä heidän perheitään.

Lari-Mikko Kauhasen valmennusosaamiselle on löytynyt kysyntää myös Pohjois-Savossa. Hän on mukana Leppävirran Kiekko-75:n C-ikäisten valmennukseen.

– Yhteistyö KalPan sateenvarjon alla tuntuu toimivan tällä alueella hienosti.
 

Se, että koko perhe muuttaa lapsen urheilulajin takia ei ole jääkiekossa harvinaista. KalPaankin on halunnut vuosien aikana lukuisia alaikäisiä junioreita vanhempiensa kera muualta Suomea.

Tyypillisesti nuori pelaaja tulee pienestä kasvattajaseurasta, missä omasta ikäluokasta ei löydy SM-tason toimintaa. Sen sijaan lähtö isohkosta liigajoukkueen suojassa operoivassa junioriseurasta on harvinaisempaa varsinkin, jos kasvattajaseura haluaisi pitää pelaajansa.

– Se aiheutti vähän kipuilua, Kauhaset myöntävät.
 

Juniori-KalPan urheilujohtajan Herkko Kosken mukaan alaikäinen pelaaja liikkuu seurojen välillä yleisimmin toisen asteen opiskelujen kynnyksellä.

– Joitain pelaajia voi tulla jo 9. luokalle C-nuorten SM-sarjaan varsinkin lähialueilta.

– Liigaorganisaation laadukkaasti hoidettu pelaajapolku ja opiskelumahdollisuudet ovat suurimmat syyt siirroille. Kuopion alueen urheiluakatemian kautta pystymme tarjoamaan pelaajille laadukkaan arjen, koulun ja harrastamisen yhdistämisen tukipalveluineen, Koski luettelee.

Junioripelaajia siirtyy kuopiolaisseuraan sekä omasta halustaan että KalPan kiinnostuksesta. Maajoukkuetason nuorilla on jo pelaaja-agentteja, joiden kanssa KalPa keskustelee. Seura on pystynyt yhteistyökumppaniensa rahoittamalla Next Generation -toiminnalla kiinnittämään lahjakkuuksia riveihinsä.

– Isoin juttumme on kehittää oman seutukunnan junioreita, ja sitten tietysti otamme lahjakkaita pelaajia oman pelaajapolun ulkopuoleltakin.

Koski ei kannusta perheitä muuttamaan jääkiekon takia Kuopioon lajiharrastajan ollessa alakouluikäinen.

– Koetamme tukea yhteistyöseuroja ja viestittää, että ei kannata lähteä ajamaan läheltä kotia ja koulua kasvattajaseurasta vielä tuossa ikävaiheessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.