Kiitos ei kotimaan liigasopimukselle – nuori kalpalainen suuntaa kauden jälkeen pieneen kaukaloon

KalPan A-nuorissa maalivahtina pelaava Arttu Ruotsalainen on niitä aikuissarjojen kynnyksiä kolkuttelevia nuoria suomalaispelaajia, jotka ovat kieltäytyneet Liiga- tai Mestis-sopimuksesta.

Syy ammattilaissopimuksen hylkäämiseen löytyy Yhdysvalloista.

18-vuotias juniorikalpalainen sai Minnesotan suunnalta viime talvena yhteydenoton, joka sinetöi joensuulaislähtöisen pelaajan lähivuosien suunnitelmat.

– Sain stipenditarjouksen St. Cloud Staten yliopistosta. Se oli samantien, että ehdottomasti.

NCAA-yliopistosarjassa kiekkoileminen vaatii pelaajilta amatööristatusta, tilillä ei saa olla yhtään ammattilaisottelua.

Ennen amerikkalaiseen yliopistomaailmaan hyppäämistään Ruotsalainen painaa valkolakin päähänsä Kuopion Klassikan urheilulukiosta tänä keväänä ja pelaa seuraavan kauden vielä jossain Yhdysvaltojen juniorisarjoista.

– Haluan opetella kielen ja pienen kaukalon pelin ennen kuin aloitan St. Cloudin yliopistossa. Juniorijoukkue selviää keväämmällä, Ruotsalainen sanoo.

St. Cloud Staten yliopiston joukkueessa pelaa tällä hetkellä esimerkiksi USA:n alle 20-vuotiaiden MM-joukkueessa hopealle jäänyt Ryan Poehling, joka valittiin MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Jääkiekolla on siis todella iso rooli kyseisessä yliopistossa.

Ruotsalaista odottaa syvällä Minnesotan osavaltiossa huone kampusalueella ja huippu-urheiluolosuhteet.

– Lisäksi opiskelu on siellä isossa roolissa. Koulu vaatii paljon, joka viikko on pieniä tenttejä ja pistareita.

KalPa-maalivahti on ollut tietoinen Amerikan yliopistopolusta jo ennen St. Cloudin yhteydenottoa.

– Sarjassa on pelannut tuttuja maalivahteja kuten Rasmus Reijola ja Rasmus Tirronen. He ovat kertoneet kokemuksistaan pelkkää hyvää. Olen todella syttynyt ajatuksella.

Reijola on pelannut juurikin samaisessa minnesotalaisyliopistossa.

Moni juniorijääkiekkoilija väittää raskaan pelikauden ja sujuvan opiskelun yhdistämisen lähes mahdottomaksi. Ruotsalainen on toista mieltä. Hän valmistuu Klassikasta ylioppilaaksi kolmessa vuodessa. Lukio-opinnot ovat tammikuun puolivälissä lähes paketissa. Jäljellä on enää kolme kurssia ja kevään kirjoituksissa kolme ainetta. Syksyn kirjoituksissa Ruotsalainen suoritti jo kaksi ainetta.

– Niistä toinen oli pitkä matematiikka. Preppasin kirjoituksiin puhelimen facetimen avulla Juuassa asuvan mummoni kanssa. Mummo on eläkkeellä oleva matematiikan opettaja. Laskimme tehtäviä hänen kanssaan päivittäin niin pitkään, että tuli oikea vastaus.

Kevään kirjoituksista Ruotsalaisen kovimmat odotukset ovat äidinkielessä ja historiassa.

Joukkueen pitkät bussimatkat Ruotsalainen pyhittää myös opiskeluun. Kun joukkuekaveri kaivaa ruudulleen elokuvan, kuuntelee KalPa-maalivahti äänitallenteina lukio-opintoja.

– Totta kai tiivis peli- ja harjoittelutahti ovat vaikuttaneet ajankäyttööni. Olen joutunut tinkimään opiskelutavoitteistani, mutta yritän olla asian ytimessä niin kentällä kuin koulussa.

Määrätietoinen Ruotsalainen kehuu KalPaa organisaationa: puitteet, valmennus ja yhteisö. Hän kuvailee ottaneensa urheilijana ison stepin eteenpäin Kuopion vuosinaan.

– Vaatimustaso ja voittava ilmapiiri ovat antaneet mahdollisuuden kehittyä niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella.

Yli 20 pelaajaa

Suomalaiset yliopistokaukalossa

Jääkiekkoliiton syksyllä julkaisema lista suomalaispelaajista, jotka kiekkoilevat parhaillaan Yhdysvaltojen yliopistosarjoissa: Jere Astrén, P(=puolustaja), Clarkson; Kasper Björkqvist, H(=hyökkääjä), Providence; Mikael Hakkarainen, H, Providence; Jaakko Heikkinen, H, Denver; Tomi Hiekkavirta, P, Alaska-Anchorage, Mika Ilvonen, P, St. Cloud State; Joel Janatuinen, H, North Dakota; Juho Jokiharju, H, Clarkson; Kasper Kotkansalo, P, Boston U.; Ottoville Leppänen, H, RPI; Jesper Mattila, P, Boston C.; Julius Mattila, H, Boston C.; Dan Nybondas, H, Quinnipiac; Jesper Peltonen, P, Wisconsin; Teemu Pulkkinen, H, Nebraska-Omaha; Sampo Ranta, H, Minnesota; Aapeli Räsänen, H, Boston C.; Eetu Selänne, H, Northeastern; Aarne Talvitie, H, Penn State; Sami Tavernier, H, Merrimack; Veli-M. Tiuraniemi, P, Maine; Antti Virtanen, P, Alaska-Fairbanks; Erkka Vänskä, H, Holy Cross.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

KalPa-valmentaja Tuomainen muistelee yliopistovuosiaan lämmöllä: "Hyvin antoisaa aikaa nuorelle miehelle"

Uusimmat

Jääkiekko

KalPa-valmentaja Tommi Miettistä tyydytti kaikki muu paitsi tulos Tappara-tappiossa

KalPan hurja paine loppuhetkillä ei tuottanut tulosta – Tapparalle täpärä voitto

Älykiekko kertoo paljon muuta kuin ottelun kovimman lämärin – "Antaa lisää näkökulmia, mutta ei kuitenkaan kerro onko pelaaja hyvä vai huono"

Vaihtoajat ja laukaukset kiinnostavat joukkueita

KalPan hyökkäys toimii mutta puolustus vuotaa – "Joukkue tekee kotiläksyjä"

Puolustaja Saku Kinnunen teki sopimuksen KalPan kanssa

KalPa laski jälleen tukun helppoja maaleja – kuinka katosikaan kahden maalin johto?

KalPan johto hupeni Lappeenrannassa voittomaalikisaan ja päättyi pettymykseen

KalPan kanssa jatkosopimuksen tehneen tähtihyökääjän alku Suomessa ei ollut helppo – "Soitin aika monesti kotiin isälle ja äidille"

KalPa ei enää etsi pelaajia loppukaudeksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.