Kimmo Timonen valmistautuu roastiin – "Eniten kommentoidaan paksuja jalkoja ja isoa persettä"

Lauantaina entinen jääkiekkoilija Kimmo Timonen istutetaan penkille keskelle Kuopion kaupunginteatterin lavaa, kun tunnetut stand up -koomikot ja kaksi Timosen hyvää ystävää nousevat vuorollaan puhujan korokkeelle keljuilemaan ja kuittailemaan Timoselle. Kyseessä on roast, jossa päähenkilö joutuu kuuntelemaan itseensä kohdistuvaa pilkkaa yleisön edessä. Toki tarkoituksena on saada yleisö nauramaan.

– Mahanpohjassa on kutinaa, myöntää Timonen.

Helppoa kiireisen kiekkoilijan saaminen lavalle ei ole ollut. Kuopion Komediafestivaalien tuottaja Juha Jylhäsalmi kertoo, että Timosta piti lämmitellä jopa neljän vuoden ajan ennen kuin suostumus heltisi. Suostutteluapuna oli lauantainakin mukana oleva koomikko ja juontaja Jaakko Saariluoma.

– En halunnut lähteä mukaan ennen kuin kiekkoura on loppu. En usko, että olisin myöskään suostunut, jos osa tuotosta ei menisi Kime 4 Kidsille, Timonen perustelee.

Kime 4 Kids on Timosen nimeä kantava hyväntekeväisyysjärjestö, joka on perustettu vuonna 2010.

– Kimmon ainoa toive oli, että älkää tehkö roastista huonoa, Jylhäsalmi nauraa.

Roastaamassa ovat koomikoista Saariluoman lisäksi André Wickström, Ali Jahangiri, Teemu Vesterinen, Pirjo Heikkilä ja Riku Suokas. Lisäksi mukana ovat Timosen ystävät: Vararengasravintoloiden toinen omistaja Mika Hämäläinen ja KalPassa pelannut entinen jääkiekkoilija ja seuran A-nuorten nykyinen päävalmentaja Tommi Miettinen.

– Pelkään Mikaa ja Tomaa eniten. Molemmat ovat minulle niin läheisiä, että juttuja löytyy. Koomikot ovat toki ammattilaisia, mutta pojilla on etulyöntiasema, Timonen kertoo.

Varsinkin Miettinen on Timosen pitkäaikainen lapsuudenystävä. Miehet ovat tunteneet toisensa jo seitsemänvuotiaasta lähtien.

– Tomalta voi tulla mitä vain.

Timonen kertoo kuulleensa, että Hämäläinen ja Miettinen ovat soitelleet muillekin kavereille kerätäkseen roastiin sopivia juttuja.

Tavallisesta stand up -esityksestä poiketen roastissa puhutaan papereista. Vain Jylhäsalmi tietää käsikirjoitusten sisällön, sillä hän on tarkistanut ne, jottei samoja vitsejä heitetä montaa kertaa ja linja pysyy asiallisena. Hyvän maun rajat ovat Jylhäsalmen ja Timosen mielestä pelissä selvät: perheeseen ei kajota.

– Vaimo voi tulla esille, mutta vain hyvässä mielessä, Timonen toteaa.

– Yleisesti ottaen julkisuudessa esillä olleista asioista voi puhua. Pilkan kohteena on kuitenkin oltava roastattava eikä hänen perheensä, sanoo Jylhäsalmi.

Jylhäsalmi lupaa, ettei tiedossa ole päänsilittelyä. Roastin idea on kuitenkin enemmän kuittailussa ja suurentelussa kuin vain törkeyksien heittelyssä.

– Alapääjuttuja saattaa tulla, arvelee Timonen.

Kun jokainen roastaaja on pilkannut oman osuutensa, on Timosen vuoro antaa takaisin.

Vaikka kavereista on Timosellakin muutama tarina kerrottavana, ei hän henkilökohtaisesti tunne suurinta osaa koomikoista. Aika onkin mennyt taustoja googlatessa, mutta koomikot ovat myös paljastaneet tietoja toisistaan. Timonen ei voi tietenkään kertoa sisältöä, mutta sentään pahimmat suupaltit hän paljastaa.

– Eniten olen saanut apuja Wickströmiltä ja Suokkaalta.

Esiintymisvinkkejä Timonen ei kuitenkaan ole saanut eikä ehkä tarvitsekaan.

– Aion mennä omalla tyylilläni. Eikä tämä ole eka kerta, kun olen joutunut esiintymään.

Lippuja tapahtumaan on nyt myyty reilusti yli puolet. Jylhäsalmi uskoo, että liput myydään vielä loppuun. Aiemmin Kuopion Roasteissa on ollut kohteena Nightwishin Marco Hietala sekä näyttelijä ja koomikko Ilari Johansson. Timosta tuskin nähdään enää roastissa, ja syy on yksinkertainen.

– Tällainen voidaan järjestää vain kerran, koska samaa ihmistä ei voi roastata useampaan otteeseen. Ei siinä olisi ideaa, toteaa Jylhäsalmi.

Vaikka jutut saattavat olla tylyjäkin, on Timosella yksi periaate.

– Hymyssä suin tullaan ja lähdetään.

Kysymys siitä, mihin seikkoihin roastaajat todennäköisimmin iskevät saa Timosen nauramaan.

– Varmaan paksut jalat ja iso perse, hän sanoo naurun lomasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.