Kolumni: Jörö-Jukka ja pelitapakeisarit – Leijonien ihme ansaitsee kaiken hehkutuksen ja asettuu perspektiiviin

Leijonat lähestyi MM-puolivälierää terveellä uholla. Päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi, että Ruotsi puolustaa huonosti, eikä joukkueessa ole kaikki kunnossa. Puolustaja Mikko Lehtonen puolestaan tuumasi, että "voitetaan ihan varmasti".

Ja niinhän siinä sitten kävikin. 21 NHL-pelaajan tähtitarha nimeltä Ruotsi lähtee kotiin, Suomi välieriin Bratislavaan.

"Hämmästys ja kummastus, epäusko ja tyrmistys", aloitin kahdeksan vuotta sitten näiltä samoilta seuduilta ensimmäisen finaalin jälkeisen juttuni. Samat sanat täsmäävät tähänkin tilanteeseen.

Veret seisauttava temppu. Vaikka Ruotsi puolusti kurittomasti ja vaikka Henrik Lunqvist hörppi, ansaitsee leijonalauma nyt kaiken osakseen koituvan hehkutuksen.

Suoritus on eräs suomalaisen kiekkohistorian kovimpia.

Hehkutuskehotus pätee myös Jukka Jalosen johtamaan valmennusryhmään. Jörö-Jukka ja muut pelitapakeisarit ovat virittäneet joukkueen sellaiseen tilaan, jossa se uskoo joka hetki voittavansa. Valmennus on tällä haavaa nippu neroja.

Ei, Suomi ei pelaa samanlaista näyttävää tempolätkää, jota Kanada ja Yhdysvallat esittivät alkulohkon päätöspelissään. Eikä sitä kannattaisi tällä joukkueella yrittääkään, se olisi pään seinään hakkaamista.

Mutta joukkueesta revitään koko ajan maksimit irti. Se onkin leijonalauman elinehto. Varsinkin välierässä. Vastaan asettuu Venäjä, joka on Ruotsia edellä niin nimilistansa kuin viisikkopelinsäkin osalta.

Mutta Venäjän tähtisikermien turhauttamisen Suomi on aina osannut.

Nyt Kosice vaikenee, karnevaali jatkuu viikonlopun yli vielä Bratislavassa. Slovakian toiseksi suurin kaupunki jätti erinomaisen sympaattisen kuvan. Se on samaa kokoluokkaa neljän vuoden takaisen naapurimaan kisakaupungin Ostravan kanssa, mutta paikkana monin verroin miellyttävämpi.

Kun Ostravassa ei ollut juuri muuta kuin pikkuinen kadunpätkä nimeltä Stodolni, jossa huudettaneen edelleen erään Suola-Savosen nimeä, on Kosicen vanhakaupunki todellinen helmi.

Kosice, Kaschau, Kassa, Cassovia, Koszyce. Rakkaalla kylällä on monta nimeä. Yli sadan vuoden rakennusurakan jälkeen vuonna 1508 valmistunut Pyhän Elisabetin katedraali jököttää jylhänä keskellä kävelykatu Hlavnaa. MM-kisojen  kiertokulku tuonee kisaturistien laumat sen ympäristöön latkimaan edullista olutta taas seuraavan vuosikymmenen sisään.

Mutta kääntöpuolikin Kosicella toki on. Tallustan Big Pizzaan, haen mukaani kolme siivua edulliseen kolmen euron hintaan. Kisailmiö Lärvinen investoi isompaan annokseen.

Viereisen terassin kalusteet on peitetty sinisellä pressulla. Kaksi romanikerjäläistä etsii yösijansa sen alta. Mietin 15 sekuntia, että milloinkahan nuo pressun alle majoittuneet saavat seuraavan kerran ruokaa? Tai heidän mahdolliset lapsensa, jotka pitävät nälän ja muut murheet loitolla päivittäisellä liimanhaistelulla?

Leijonasensaatio asettuu taas perspektiiviinsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

JYP-kasvatti Harri Pesoselta raaka arvio puolivälierästä: "Ruotsi oli asennevammainen"

"Ei tule vastaanottokomiteaa Arlandaan. On vain suuri tyhjyys" –  Ruotsissa äimistellään Leijonien sensaatiovoittoa Tre Kronorista

Sensaatio! Leijonat alisti kymmenien miljoonien tähtisikermää - "Ei ne pystyneet pelaamaan"